Реклама / Ads
95| 6981 |31.10.2011 ПОЛИТИКА

Костов видя в изборите “извратен нагон към властта”

.
Иван Костов
Извратен нагон към властта. Нямам как да го нарека по друг начин. Той е съчетан с импотентност от гледна точка на управлението на страната, независимо какво се говори в момента. Очакваме да видим какво ще е поведението на президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова.
 

 

 

Така лидерът на ДСБ Иван Костов коментира по време на пресконференция в централата на партията изборната победа на ГЕРБ ден след вота.

 

Въпреки това обаче, Костов изрази надежда Плевнелиев и Попова да представляват всички български граждани, както е по Конституция, а не само премиера Бойко Борисов.

 

Лидерът на ДСБ посочи, че партията е призовала да се гласува за кандидатите на ГЕРБ, но по думите му възмущението от начина, по който се проведоха президентските и местните избори, е огромно.


Основната разлика между ДСБ и ГЕРБ е, че ДСБ са демократи и никога не биха направили избори „в стил Данко Харсъзина" и броенето на бюлетините да става в присъствието на депутати с чували, посочи Костов.

 

„Синята коалиция не се яви на президентски избори. Не можа да се яви, беше подменена със Съюза на десните сили и тази подмяна е пълен провал", коментира още тъмносиният лидер.

 

Той подчерта, че очаква това да бъде осъзнато от СДС и „този експеримент да бъде затворен категорично". Лидерът на ДСБ изрази увереност, че СДС ще намерят начин „да прекратят експеримента", ако имат воля и политическо желание. „Това е изцяло в рамките на техните политически отговорности", убеден е още той.


Костов подчерта, че по време на предизборната кампания Синята коалиция е изчезнала от говоренето на кандидата Румен Христов. „Той се превърна в кандидат на СДС, говореше за нови коалиционни партньори. За нас заключенията са очевидни. Дали за тях ще бъдат очевидни предстои да видим", обяви Иван Костов.


От ДСБ са абсолютно сигурни, че резултатите щяха да бъдат много по-високи, ако СДС не се бяха обединили с ОДС и ако не е имало „подмяна на коалиции от самия кандидат за президент".

 

Иван Костов посочи, че за втори тур партията е призовала да се гласува за Росен Плевнелиев и допълни, че ДСБ са видели, че ако Ахмед Доган е дал своята подкрепа, то тя не е била достатъчна на Ивайло Калфин, за да се наложи в двубоя за президент.


Може би за пръв път в българската политическа история, ДПС гласува срещу евентуалния президент. Това може би е добре. Това е еманципация и този президент със сигурност няма да плаща за тази подкрепа на Доган, който умее да осребрява такива подкрепи, коментира още лидерът на ДСБ.

 

Костов благодари на всички избиратели, които са гласували доверие на кандидатите за кметове и общински съветници. По думите му, най-важните резултати са, че ДСБ в сравнение с 2007 г. сега има 103-ма общински съветници, като преди 4 години те са били 101.

 

Това резултат обаче не е затворил очите на тъмно-сините. „Очакванията ни бяха по-различни. Тепърва предстои анализ в тази насока", обяви още лидерът на ДСБ.

 

Веселин Методиев от своя страна направи анализ на цифрите след изборите и посочи, че ДСБ са се явили на местните избори тази година в рамките на 130 коалиционни общински формации и в 43 общини са се явили самостоятелно. Зад 101 общински съветници на ДСБ са застанали над 205 892 избиратели. 103-мата общински съветници през 2007 г. са получили зад себе си 209 302 гласа. На изборите тази година двама кандидати на ДСБ са успели да се преборят за кметския пост, което според анализа на партията прави ДСБ четвъртата политическа сила.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 8533 |30.10.2011 Ив. Костов: Изборът не е лесен! . 164| 10901 |24.10.2011 Ив. Костов: Не искаме Калфин, особено с подкрепата на Доган . 82| 7956 |20.10.2011 Скъсява се дистанцията между първите 3-ма преди изборите . 70| 12103 |09.10.2011 Е. Сугарев: На Трактора и покровителя му ще им стане тясно след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads