Реклама / Ads
7| 4155 |09.05.2021 ПОЛИТИКА

Крум Зарков: БСП е единствената политическа сила, комбинирала системност, предвидимост и доказано желание за промяна

.
Това, че БСП беше пришита от т.нар. "нови" партии към партиите на статуквото, срещу което БСП през последните 4 години неуморно се бори, беше грешката, която предопредели крайния резултат на 45-ото Народно събрание. За това мога само да съжалявам, но случилото се е случило. Сега трябва да видим как да предотвратим спиралата на тежката политическа криза, в която се намираме.
 

Това каза зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков в "Неделя 150" по БНР.

 

Според него не може да се даде особено висока оценка за работата на 45-тото Народно събрание.

 

"Още първия ден, когато започнаха различните политически сили да дават своите заявки, единствено от БСП поставихме като приоритет социално-икономическите теми, които са много важни за хората, имайки предвид периода, в който се намираме. Повечето други партии поставиха акцент върху изборните правила. Ние естествено не бягаме от този въпрос и многократно сме го обсъждали, но когато един парламент още в първия си ден постави като основна своя задача промяна на изборните правила, то това не му предвещаваше дълъг живот още тогава", смята Зарков.

 

Социалистът подчерта, че от БСП многократно са заявявали, че проблемът с изборните правила и недоверието в изборния процес трябва да бъде решен, включително с предлагани решения от левицата как да се случи това.  Според него новият Изборен кодекс, макар в него да има и добри неща, не атакува основните проблеми на изборния процес.

 

"Парламентаризмът се изгражда на един прост факт - съществуването на едно ясно обособено мнозинство. Когато този факт не е налице, а той не беше в 45-тото Народно събрание, се получава това, което видяхме в последните седмици - различни гласувания, които подлежат на различни интерпретации, различни обвинения и сочене с пръст на една формация към друга. Това се отразява във всеки един закон, включително в единствения приет, Изборния кодекс, в който някои неща бяха приети, а други отхвърлени, макар и свързани", каза още Крум Зарков.

 

По неговите думи несъществуването на ясно обособено мнозинство и съответно опозиция, е направило невъзможно качественото процедиране на парламента.

Зам.-председателят на парламентарната група на левицата коментира и парламентарната комисията по ревизията, като според него, в нея за пореден път е била осветлена връзката между властта и бизнеса в България.

 

"Сега, когато това се случва пред парламентарна комисия, специално създадена с целта да осветлява такива практики, това има особен резонанс. Но тук въпросът е - това отново ли ще бъде поредният скандал, който ще пошуми и ще отмине с времето, или институциите, най-вече правораздавателните, най-сетне ще си свършат работата, ще проведат съответното разследване и ще заявят пред гражданите дали казаното е вярно или не", подчерта той.

 

Зарков обърна внимание и на "грозния спектакъл",  който се е разиграл в комисията - и то не от хората, които свидетелстват, а от хората, които са им пречили да свидетелстват. Според него, ако депутатите от ГЕРБ смятат, че свидетелстващите не казват истината, има други начини това да се заяви, а не с физически заплахи да не говорят.

 

"БСП счита, че е необходима дълбока реформа в правосъдната система. В Националния съвет на партията беше създаден съвет по правосъдие, който изготви една солидна платформа с много стъпки, които включват промяна в прокуратурата, в композицията на ВСС, закриване на спец съдилищата, спазване на препоръките на Венецианската комисия и други, които, заедно с едно по-адекватно Министерство на правосъдието, трябва да проведат тази реформа, чиято крайна цел е именно - институции, ползващи се с доверието на хората, които да могат да решават казуси като този, който беше поставен в комисията по ревизията", каза Крум Зарков по темата за правосъдна реформа.

 

Според него БСП е длъжна да подобри своите резултати на предстоящите избори, като коментира още:

 

"Мисля, че и хората разбират, БСП е единствената политическа сила, която комбинира в себе си системност, предвидимост и доказано желание за промяна - за прекратяване на модела на управление на ГЕРБ. Трябва още по-ясно да разясним какви са нашите идеи за реформи в ключови сектори - в здравеопазване, в правосъдната система, в социалната система, в това число и демографската криза. Неслучайна беше нашата битка за преизчисляването на пенсиите, за въвеждане на ред в тези системи и за изваждане от бедността на огромни маси хора. БСП трябва да продължи и да прави това по-убедително - да говорим какво трябва да се случи в България по политики и какви промени са нужни, така че българските граждани да заживеят живота, който заслужават."

 

В заключение Крум Зарков даде отговор и на въпроса кога България ще излезе от политическата криза: "Политическата криза в България, която започна не сега, а още през лятото, когато бяха бурните антиправителствени протести и загубата на легитимност от ГЕРБ, ще приключи тогава, когато се създаде стабилно и устойчиво правителство, в което ГЕРБ не участва. Всяка една политическа сила ще носи отговорност за това."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5932 |21.04.2021 Даниел Митов: Отказът на ”Демократична България” е проява на политическа незрялост . 20| 6282 |07.04.2021 Който се коалира с ГЕРБ, приключва с политическата си кариера . 1| 4789 |04.03.2021 Атанас Зафиров от БСП към премиера: Използвате умишлено кризата с политическа цел като рискувате здравето на хората . 15| 4650 |26.02.2021 Цветан Цветанов и Павел Вълнев представиха външнополитическата платформа на Републиканци за България на срещи във Вашингтон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads