Реклама / Ads
5| 13272 |19.09.2016 ПОЛИТИКА

Кулезич пред Фрог: СЕМ удариха шамар в лицето на България по Пеевски

.
Люба Кулезич
Въпросът КОЙ спря излъчването на ТВ7 започна хем да втръсва, хем да стои по-актуално, особено след като премиерът Бойко Борисов заяви, че неговото въплъщение Делян Пеевски си е бил отишъл. Както се вижда, той не само не си е отишъл. Данни и факти за нови и нови обществени поръчки показва, че моделът КОЙ е в настъпление. Част от това настъпление е бруталното и драстично прекъсване на сигнала на ТВ7 точно по средата на моето възобновено предаване „Насреща Люба Кулезич”. Това каза пред Фрог нюз журналистката Люба Кулезич.
 

Преди повече от три години предаването беше прекратено по същият брутален начин. Този път се действаше по следният, не по-малко арогантен начин, използвайки доста безплодната и ялова институция-СЕМ. Както вече стана известно, само ден след излъчването на рекламата за старта на предаването по ТВ7, СЕМ се е събрал извънредно по инициатива на Бетина Жотева. Тя е новоизбран член на СЕМ от квотата на президента Росен Плевнелиев. Странно е, че преди време се включи в протестите срещу модела КОЙ. Взето е решение да се отнеме лиценза на трите канала. Поредицата от действия се базира на това решение, което е абсолютно незаконно. Следва нахлуване на синдик със съдия-изпълнители, охрана от „СОТ 161”, изтърбушването на техниката на канала Нюз7, изнасянето й по доста грубиянски начин, все едно се изнасят щайги с плод и зеленчук. При това изтърбушване се изнасят и два хардуера. Това действие не позволява да се излъчват видеа, надписи и други материали за ТВ7, където трябваше да започне предаването. Очевидно идеята е била това да спре екипа ми.

С колегата ми Асен Иванов влязохме в студиото в 8 ч. сутринта, въпреки че предаването трябваше да започне в 9 ч. Знаехме, че предварителният сценарий се е объркал безвъзвратно. За моя най-голяма радост, част от поканените гости дойдоха- Красимир Янков, депутат на БСП и член на ръководството на партията, Жорж Ганчев-кандидат за президент, адвокат Христо Ботев-един от адвокатите на КТБ, Влади Въргала - мой дългогодишен приятел и автор на една нова пиеса, която ще се играе от днес. Изреждам тези имена, за да кажа, че актът на цензуриране на предаването, всъщност цензурира тези хора. При пръвата атака срещу ТВ7, премиерът призна, че полицията е действала тъпо. Това цензуриране, обаче е абсолютно безпрецедентен акт. СЕМ злепостави правителството и управлението на ГЕРБ , които официално твърдят, че поддържат евроатлантическата ориентация и ценности, част от които е свободата на словото и демокрацията.

Когато говоря, че действията на СЕМ са шамар в лицето на България, продължавам да питам по какъв начин то е било осъществено и дали премиерът Борисов е бил уведомен? Това е въпрос, който тепърва трябва да получи отговор. След консултация с експерти по медийно право, мога да кажа три изключително смущаващи неща. Първото е, че решението на СЕМ е незаконно, въпреки, че беше лансирано моментално по зависимите медии, като акт на справедливост-отнемане на лиценз на телевизия, която не спазва пазарната конкуренция, защото излъчва стари предавания, но нови реклами на ниски цени. Това обвинение е малоумие. Най-лошото е, че хората бяха заблудени. СЕМ нямат право да отнемат лицензии, издадени за цифрово излъчване. А точно това направиха. Такова действие не е предвидено като правомощие на СЕМ в закона. В същото това време Съветът заличава регистрацията на ТВ7 и останалите два канала със своето решение, но не съобщава, че те имат право да направят това само за аналогово излъчване и то с 30 дневно предварително предупреждение към съответните канали. Това не е направено. И отгоре на всичко те допускат т. нар. предварително изпълнение, което говори за опита и погрома да ми бъде затворена устата.

Второто ми съображение и изключително скандално. СЕМ се оказва, че е в нелегитимен състав. Не е спазен законът, който повелява през определен период от време да се провеждат вътрешни избори за смяна на двама души от състава чрез жребий. През миналите години имаше такива избори. Сега това не е направено изобщо, а парламентът не е упражнил контрол за това. Оказва се, че Върховна административна прокуратура е сезирана за това нарушение. Т. е оспорва се легитимността на този орган. Отгоре на всичко в нелегитимния си състав Съветът трябва да проведе и конкурс за Ген. директор на БНТ! Именно в този състав СЕМ взима незаконното решение за отнемане на лиценза на ТВ7.

След това следва абсолютно абсурдният акт на СЕМ чрез имейли, а не с официално писмо, да уведоми някои от големите кабелни доставчици. И те един по един, като мексиканска вълна, започват да изключват каналите на ТВ7, без да питат своите клиенти, дали не искат да гледат предаването. Получава се така, че в някои градове то е прекъснато по средата, в други-във втората си третина, а в трети- в първите 10 минути. За моя най-голяма изненадата е гледано във Варна, Бургас, по Черноморието, в Русе и други по-малки градове. Някои от доставчиците не са изключили канала, докато не свърши предаването. Погромаджийското действие на СЕМ всъщност не се е осъществило докрай.

Но лъсва фактът, че има абсолютно драстично посегателство над един журналист и неговото предаване, само защото има опасения от анализът на някои от разкритията на банкира Цветан Василев. Това трябваше да бъде предотвратено, което само по себе си е драстичен акт и много хора трябва да се обезпокоят. Те би трябвало да знаят, че когато се предприемат такива драстични действия, е застрашена наистина демокрацията, тяхното собствено съществуване, без значение дали ме харесват като журналист.

 

Удивително е, че нето един политик не реагира. Депутатът от БСП Красимир Янков, който на практика видя как се случи това поругаване на свободата на словото и стана нейна жертва, изрази своето недоумение. Неговата партия засега не се е произнесла. Не казват нищо реформаторите, както и ГЕРБ, които пряко са засегнати от безобразието на СЕМ. Това означава, че има страх, гузност и съгласие по определени теми в българската публичност да не се говори. Те да бъдат скрити под килима. Това наистина е ужасяващо!

Арогантността, с която се действа, ми напомня на почерка „Пеевски”. Без значение дали говорим за конкретната фигура или за модела, който той въплъщава. За мен злепоставянето е и за ГЕРБ. От тяхното малодушно мълчание излиза, че те са зависими от този модел и от този начин на поведение към медии, институции, журналисти. На мен предварително ми беше преписана презумпцията, че аз ще нападам Борисов и ГЕРБ. В моите действия предварително беше проектирана предумисъл. Това е първо-невярно и второ-несправедливо. Превръща ме в част от медийните бухалки, каквато никога не съм била. Може да съм бъркала в оценките си понякога, но никога не съм изпълнявала поръчки. И точно това е част от злепоставянето. То би трябвало да накара ГЕРБ и неговите лидери изключително да се замислят как изглеждат в очите на обществото. Като зависима или като лидираща политическа сила, която не демагогства с евроатлантическите ценности. В този смисъл случилото се е лакмус за това какво наистина се случва в страната.

Доколкото зная, ръководството на ТВ7 ще обжалва решението на СЕМ, защото то е съшито с бели конци. Това показва професионалната компетентност на СЕМ и аз лично като гражданин искам оставката на този орган. Съдът ще каже окончателно дали ТВ7 ще продължи да се излъчва. Не съм се отказала от моето предаване. То няма да бъде част от пропагандната манипулация на медиите в момента, колкото и трудно да е това. Надявам се на справедливостта на ВАС и на това, че ще продължа да говоря. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11467 |08.09.2016 Райдовски за Фрог: Дончева-Спасов звучи като първоаприлска шега . 0| 6286 |21.07.2016 Аврамов за Фрог: Късогледите ни политици не виждат ислямската инвазия на прага ни . 0| 7491 |20.07.2016 Налбантов за ФРОГ: Турция няма да излезе от НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads