Реклама / Ads
82| 8448 |20.08.2012 ПОЛИТИКА

Кунева: Бойко Борисов лъже за цените на горивата

.
Министърът на икономиката трябва да каже дали намаляването на цените на горивата за България се е разглеждало от Съвет на ЕС. Има формат, който е Съвет на министрите в неговия ресор, и ако такова предложение е било разглеждано, той трябва да го каже конкретно, иначе са просто празни приказки.
 

 Следващата стъпка на министъра ще бъде: "Ето, Европа не се погрижи за нас, нищо не направиха и затова положението е толкова тежко с цените на горивата в България", което е еднозначна лъжа.

Това каза пред БНР лидерът на партия "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Кунева определи и като "лъжа" твърденията на Бойко Борисов, че цените на горивата се определят от Брюксел и защото предишното правителство е договорило много лоши условия за България, затова цените скачат.  "Едни от най-добрите преговори за България бяха в областта "Данъчна политика". Там имаме едни от най-ниските възможни ставки. В момента нашият акциз е най-нисък, защото така сме го договорили, а на дизела дори още не сме достигнали минималната ставка. Докато съществува директивата, ще има минимални ставки, който още дори не са достигнали до дизела. Дали ще тръгне в тази посока ЕС – едва ли. Първо, защото всяка директива се планира много дълго време, има план за работа на ЕП, на Съвета и на ЕК по отношение на законодателството. Ако министърът знае някаква тайна, която си струва да се каже на обществото, че е влязла промяна на директивата, нека да е я каже, допълни тя и обясни, че цената на бензина в Люксембург е по-ниска от тази в България и на тях не им пречи директивата на ЕС", заяви бившият еврокомисар.

Според Меглена Кунева в България проблемът опира до липсата на конкуренция, от това, че цените се определят само от "Лукойл" и това, че Комисията за защита на конкуренцията работи по поръчка.

"Правителството няма никакъв план, освен акции за контролиране на цените. Няма държава, която да е успяла с контролиране на цените да е направила своите граждани по-богати. Няма никакво мислене", коментира още лидерът на ПП "Движение България на гражданите"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8193 |03.08.2012 Станишев: ДАНС се занимават с мандри, а Борисов проваля българския спорт . 82| 10628 |09.07.2012 Б. Борисов бил като арменския поп, отчетоха политолози . 196| 43410 |02.07.2012 Меглена Кунева: Ще управляваме България сами! . 121| 7914 |20.06.2012 Меглена Кунева: Моят поглед е насочен само и единствено към хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads