Реклама / Ads
101| 7463 |18.12.2011 ПОЛИТИКА

Кунева остава в политиката с "България за гражданите"

.
Меглена Кунева
Бившият български еврокомисар Меглена Кунева учреди в неделя Гражданско сдружение "България на гражданите" и покани към него да се присъедини "всеки човек, който иска да мисли, който не го е страх да каже мнението си".
 

 

Сдружението не случайно се казва "България на гражданите". Когато минаха двата неуспешни референдума 2005 година в ЕС в много европейски страни и на общо европейско ниво се създаде "Европа на гражданите". Беше след криза. Аз мисля, че приликите между това къде се намира днес България и кризата, която имаше в публичния живот, и има все още в Европа, е много важна, обясни Кунева.

 

Тя изтъкна, че в настоящата политическа ситуация хората не се чувстват представени. Кунева обаче не даде отговор дали това сдружение ще прерасне в партия и дали се готви да участва в следващите парламентарни избори, предвид сериозната подкрепа, която получи на вота през октомври.

 

Според Кунева основните предизвикателства пред България са икономическата криза, липсата на българска позиция за промените в ЕС, забавените реформи, както и корупцията. Тя коментира, че политиката на правителството в областта на вътрешната сигурност и правовия ред не се осъществява и обслужва единствено олигарси и монополи. Проблем, по думите й, е защитата правата на човека и по-специално на студентите и майките.

 

Нашата основна цел е да инициираме и активно да участваме в дебата за формулиране на национална кауза и национални приоритети. Избори заради самите избори и партия заради самата партия, като инженерство - не е по моя вкус, заяви Меглена Кунева.

 

А иначе демократичните партии в Народното събрание са повече от добре дошли да попитат, да кажат какво мислят по нашите предложения. Бих се радвала това да се случи. Ще пътуваме, ще правим клубове из страната, ще правим лекции, ще събираме хора, защото държава се прави с хора, добави тя.

 

Сред учредителите на новото сдружение са политици и експерти, участвали в управлението на НДСВ и тройната колаиция - Даниел Вълчев, съветникът на бившия военен министър Николай Цонев - Калин Томов, заместничката на бившия министър Николай Василев Мария Дивизиева. Сред основателите са и Теодора Захариева от Българския пациентски форум, режисьорката Иглика Трифонова, блогърът Иван Стамболов, както и Стилиян Гроздев, Валерия Николова, Веселин Тодоров, и др.

 

Новосъздаденото сдружение бе коментирано от социолога Юрий Асланов като "банална технология, по която се върви".

 

На два пъти виждахме как някой започва с отрицание на партиите и финишира като партия. По начало за мен е учудващо, че опитни политици, в това число и като г-жа Кунева, отделят партиите от гражданското общество. Ако искаме да се постигне нещо добро, ние трябва да направим всичко възможно, ако има някакъв проблем с партиите, а то има, да се мъчим да ги интегрираме в това общество, защото те са част от него. Така че този, който иска да направи гражданско сдружение в името на някаква благородна кауза, а утре се яви на избори - да не бърка понятията и направо и откровено да заяви "Аз правя партия." В това няма нищо лошо и не бива да има нищо лошо в това, заяви Асланов, цитиран от БНР.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11690 |25.11.2011 Горещи страсти и любови пренареждат политиката . 80| 10875 |10.11.2011 Зорка се впусна в политиката . 74| 10445 |25.10.2011 Социолози: Кунева направи фатална грешка; Доган балансира добре . 57| 5922 |07.10.2011 М. Кунева: ГЕРБ не са дясна партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads