Реклама / Ads
17| 5324 |10.02.2015 ПОЛИТИКА

Кунева: Шенген да не става инструмент за натиск върху България

.
Меглена Кунева
Използването на Шенген от някои страни в ЕС като инструмент за натиск върху България да изпълнява ангажиментите си в правосъдие и вътрешен ред е политически контрапродуктивно.
 
Не може гранични страни като България и Румъния, в близост до размирни зони, да бъдат лишавани от всички мерки за сигурност, които предлага Шенгенското пространство, особено в този момент, заяви в Брюксел вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева, която участва в Съвет Общи въпроси, съобщиха от правителствената информационна служба.

България изпълнява своите ангажименти и посочи като положителни стъпки приемането на стратегията за съдебна реформа, изготвянето на административна реформа в МВР и подготовката на плана за борба с корупцията, каза тя. Пред съвета, чиято основна тема са мерките за борба с тероризма, вицепремиерът посочи, че българското присъединяване към Шенген ще бъде принос към сигурността на съюза. Кунева заяви, че страната ни покрива критериите и би следвало да се възползва от всички предимства, които членството предлага по отношение на сигурността и проверката на преминаващи лица.

Кунева коментира още, че България подкрепя мерки като заздравяването на европейската рамка за борба с тероризма, обмяната на информация с Европол, приемането на директивата за информация на авиопътниците и предотвратяването на нелегалния трафик на оръжия през Западните Балкани. Tемата за сигурността и борбата с тероризма ще бъде основна и за Европейския съвет в четвъртък. Вицепремиерът съобщи още, че на днешното заседание е взето решение преговорите за прехвърлянето на неизползваните през 2014г. средства по европейските фондове да продължат. Те трябва да приключат до май, за да може държавите-членки да стартират работа по изпълнението на оперативните програми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6164 |09.01.2015 Кунева: Трябва да сме готови за още бежанци . 23| 5120 |13.12.2014 Кунева: На България може да се има доверие в Европейския съюз . 9| 5153 |05.12.2014 Станишев поиска подкрепата на Германия за Шенген . 17| 6211 |26.11.2014 Станишев: България е готова за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads