Реклама / Ads
38| 6166 |09.01.2015 ПОЛИТИКА

Кунева: Трябва да сме готови за още бежанци

.
Меглена Кунева
България е сигурна държава, но трябва много усилия, за да останем такава, заяви по БТВ вицепремиерът Меглена Кунева. Сиггнал като този се нуждае от отпор във всяка европейска държава. Сигурна съм, че хората в ДАНС си вършат работата. Формулата за нашата сигурност минава и през ЕС и НАТО. Членството ни в Шенген също е въпрос на сигурност.
 
Има голямо изоставане и то е с години по отношение на борбата с антикорупцията. Това е тежък и сериозен проблем, имаме нужда от много наваксване. Но ние не сме изоставени отвън да се борим с този проблем и много по-лесно бихме могли при активна политическа воля да го преодолеем, добави Кунева. Единственият начин да го преодолеем е да започнем, каза тя. Засилването на инспекторите, които в Румъния са десетки пъти повече и независимостта им, да се правят дълбочинни проверки, концентрирането върху енергетиката и обществените поръчки е важно; а когато има данни, съдебната система трябва да влезе бързо и без колебание.

България в момента изпълнява всичките си ангажименти по Шенген, но е различно, когато си де юре там, каза Кунева по темата за бежанците. България трябва да е готова в случай на нужда да посрещне хора и да даде убежище, това е част и от човещината. В момента 61% от капацитета е запълнен, посочи тя. Пиковете на навлизане са края на септември и март. Дали ще има по-силна бежанска вълна, запита риторично тя и каза, че нещата в тази част от света не се успокояват. Много зависи и от предния пост Турция. Тази ситуация за България е нова. В момента на всеки 100 м има граничен полицай, това е голям натиск върху живата сила. Опитваме да изградим едно леко съоръжение, което да намали този натиск, то е и за защита на хората, които търсят убежище.

Военните и в момента се включват по отношение на логистиката - с машини, механици, шофьори, каза Кунева. Най-лесно е да се назначат нови гранични полицаи, но за бюджета това би било тежко.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5126 |13.12.2014 Кунева: На България може да се има доверие в Европейския съюз . 14| 5275 |24.11.2014 Манолова: В БСП трябват радикални решения . 19| 4911 |04.11.2014 РБ готови и с Радан Кънев - премиер, ако се наложи . 17| 7208 |03.11.2014 Кунева: Не говорим за друг мандат на кабинета освен за 4 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads