Реклама / Ads
0| 6928 |07.07.2017 ПОЛИТИКА

Литва предложи кибератаките да се включат в чл. 5 от договора за НАТО

.
Даля Грибаускайте
Президентът на Литва Даля Грибаускайте предлага киберсигурността да стане част от чл. 5 на Северноатлантическия договор, по силата на който се предвижда колективна отбрана при нападение срещу която и да е членка на НАТО.
 
Тя е представила идеята си лично пред американския президент Доналд Тръмп по време на форума "Три морета", който се провежда във Варшава, предадоха информационните агенции.

"Русия активно продължава милитаризацията - значително нарасна военната мощ на тази страна в Калининградска област, подготвя се за ученията си "Запад-2017", които са с агресивен характер. Непрекъснатите кибератаки, целящи да парализират стратегически сектори на държавите от НАТО, станаха неизменна част от военното планиране на Русия. Само за пропаганда и тиражиране на фалшиви новини, насочени към създаване на напрежение и недоверие към НАТО, тази страна отделя милиарди долари всяка година." - гласи позицията на Грибаускайте, публикувана на сайта на президентството.

При разговора тя е описала специфичната ситуация, в която се намира регионът, както и потребностите на Литва в сферата на отбраната.
Същевременно е подчертала, че Алиансът се нуждае от обновление.

"По думите на президента, Литва и другите страни-членки, имат нужда от НАТО, който ще действа още по-бързо и ще бъде по-ефективен. Трябва да се реформира и да се ускори процесът на вземане на решения, да се предислоцират въоръжените сили и командването им по източния фланг на Алианса, да се изготвят постоянно обновяващи се планове за отбрана, с включване на конкретни военни мощности в тях." - се казва в официално съобщение от литовската президентска институция.

Грибаускайте е поискала да се намерят решения за предотвратяване на риска от военна изолация на балтийските страни.

Тя прогнозира, че съществуващото геополитическо и военно напрежение няма да отслабне.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7172 |25.06.2017 Ердоган припадна по време на молитва . 6| 6947 |22.06.2017 Борисов ще предложи Европейският банков орган да се премести от Лондон в София . 8| 10135 |05.06.2017 Само във Фрог: Голям немски тв канал предложи работа на Васил Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads