Реклама / Ads
20| 9841 |17.04.2009 ПОЛИТИКА

Лов на вещици в БСП заради Г. Близнашки

.
Георги Близнашки
Лов на вещици започва в БСП. Причината е убийственото интервю на депутата от „Коалиция за България” Георги Близнашки пред в. „Труд”. В него той заявява, че народните представители от левицата са били заплашени от ръководството на парламентарната група, че който се отклони от партийната линия и не подкрепи решението за 8-процентен изборен праг за коалиции, ще се прости с мечтата да попадне в листит
 
По спешност са разговаряли шефът на парламентарната група на БСП и лидерът на социалистите Сергей Станишев, съобщиха източници на Frognews.bg от „Позитано” 20. Взето било решение да се изолира Близнашки и медийната му изява да се представи като пресилена интерпретация на партийната дисциплина. В следващите дни в медиите представители на червените трябвало да обяснят, че не е станало нищо особено, а просто се е обсъждала позицията на партията и е било взето решение за единодействия, което е нормална практика по света и в останалите наши политически сили.
Стават неща, за които не може повече да се мълчи. Не съм имал предвид физически натиск или заплахи, а полититическо въздействие. Това заяви по телефона за вечерното предаване на Сашо Диков по Канал-3 депутатът Близнашки.
Промените в избирателния закон бяха гласувани в понеделник след бурни дебати по време на извънредното заседание на НС. Поправките минаха с гласовете на БСП, ДПС, РЗС, “Атака” и няколко независими депутата. Повечето от социалистите смятали, че това, което правят, е нередно, но били принудени да изпълнят партийната заповед на ръководството.
Буквално ни извиваха ръцете. Бяхме предупредени, че ще се простим с политическата си кариера, ако се направим на интересни, споделиха и други депутати от левицата.
Единственият, който се е възпротивил явно на партийната заповед и в залата гласувал “против”, бе юристът Георги Близнашки. Още преди да почне гласуването той уведомил председателя на ПГ Ангел Найденов, че няма да се подчини на безпринципната заповед. Тогава Найденов му предложил да не участва в гласуването. Близнашки отказал категорично и заявил, че иска съвестта му да е чиста и да може да гледа студентите си в очите, когато им обяснява защо и как се е стигнало до въвеждането на подобна изборна бариера. Близнашки признава пред „Труд”, че въпросното интервй крие големи пискове за него, но по-страшно било мълчанието.
Станишев разпоредил тотално затягане на дисциплината на всички нива. Повод за гнева му били и вълненията на партийни организации по места. В Стара Загора местните червени не искали и да чуят в листата им отново да бъде спусната Емилия Масларова. Социалната министърка има изключително лоша слава в града на липите. Там се разказват легенди за присвоени пари от фирми на съпруга й и за придобити по време на мандата скъпи имоти от семейството по съмнителен начин. Дали съмненията са верни не е ясно, но е факт, че местните организации са против Масларова.
Подобна е ситуацията и във Варна. Там социалистите се надигнаха срещуминистър Петър димитров, който отново бе спуснат от София за депутат от варненската листа. Наложило се лично Станишев да набива обръчите на местните ръководители.
Разминавания с позицията на партийната централа имало и в Хасково, Плевен, Пловдив и другаде. Социалистите по места били гневни, че им се натрапват хора, които били свързани с шефовете в София. От „Позитано” 20 обаче се надявали, че за пореден път ще сработи единоначалието в партията и недоволните, дори и да са прави, ще се подчинят на партийната „шапка”.  Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7287 |06.01.2009 Войната е заради посредници на синьото гориво . 16| 9814 |14.05.2008 Заради непослушен Николай Василев, можем да го отнесем всички . 1| 5894 |09.03.2007 Македонци се опитват да ни подливат вода заради песента „Вода” . 0| 5921 |27.04.2007 Брюксел да засили контрола върху България и Румъния заради сериозната корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads