Реклама / Ads
12| 23809 |28.09.2008 ПОЛИТИКА

БГ мафията - сред най-мощните в света

.
В момента в Сърбия най-влиятелни са мафиите от Италия, България, Албания, Русия, Китай и от отделни латиноамерикански държави.
 

 

Българската и италианската мафия контролират подземния свят в Сърбия. Най-мощните световни мафии присъстват в Сърбия и имат свои филиали в най-големите градове на страната. Това са изводите от специалното разследване в Сърбия за състоянието на престъпния свят в нашата западна съседка. Агенция БГНЕС публикува основната част от разследването.

"В момента в Сърбия най-влиятелни са мафиите от Италия, България, Албания, Русия, Китай и от отделни латиноамерикански държави. В страната действат и престъпни групи от бившите югославски републики. Според източници от сръбската полиция след разбиването на двете мощни престъпни групировки - Земунския клан и Сурчинската банда в страната вече не съществуват толкова силни групировки, но малките групи, които са останали от тези два клана веднага са се свързали с престъпниците от съседните държави. "Сърбия е транзитна държава - тя е връзката между Европа и Близкия изток. Съвсем логично е тук да има влияние на различни мафиотски структури. Независимо от мощността на сръбската организирана престъпност, най-големите световни мафии от десетилетия присъстват на наша земя чрез своите филиали. Те имат ясно начертани цели и интереси, а те са освен печелбата и защитата на техните сънародници, както това правят албанците и китайците", казва полицейски източник и добавя: Когато казваме Мафия, веднага се сещаме за Италианската, която е единствената истинска престъпна организация в света, която приема "на работа" като най-съвремените световни компании. Там има строга йерархия и разделение на задачите. Тя е №1 при нас. Независимо от широко разпространеното мнение сред обществото, че албанците са най-силни, Италианската мафия присъства в Сърбия и използва страната ни като транзит. Италианците са основните играчи в контрабандната търговия с наркотици и цигари, и по-специално тази от черногорското пристанище Бар, през Сърбия и до останалите европейски държави.

Според същия полицейски източник през 90-те години на миналия век в сръбската престъпна банда от Сурчин италианската мафия е имала свой филиал. "Поради близостта на тази банда до магистралата и летището, както и поради логистичната подкрепа, която имаше тази групировка, тя отговаряше на интересите на Италианската мафия. Но и след разбиването на "Сурчинската групировка" те продължиха да работят в Сърбия и да помагат на колегите си в нашата страна", подчертава полицейският източник. Българската мафия е втора по влияние в Сърбия. Тя се занимава основно с фалшифициране на документи, кредитни и банкови карти, търговия с хора и проституция. Българите се превърнаха в експерти при изготвянето на фалшиви документи. Те "изготвят" лични карти, паспорти и Шенгенски визи. Всеки сериозен престъпник търси "българска виза", ако желае да получи качествени фалшиви документи. Те изготвят и фалшиви банкови карти. Сръбската полиция през изминалите три години задържа няколко престъпни групи, които теглиха пари от банкоматите с фалшиви кредитни карти", казва полицейският източник. Според него през Сърбия българите извършват търговия с хора от Близкия изток в страните от Европейския съюз. Те са и основният организатор в проституцията.

"Сърбия е транзитна държава за проститутките от Беларус, Молдова, Украина и друти държави. Българите контролират голям брой публични домове в Европа. Във Виена се намира техният щаб. От там проститутките се прехвърлят в съседните държави", казва още той. Трета по влияние в Сърбия е албанската мафия. Тя се занимава с контрабанда на наркотици и търговия с хора, но за разлика от италианската мафия, тя е "затворена" и работи само със свои сънародници. "Чрез собествената си наркомрежа те успешно покриват целия сръбски пазар и използват страната ни като транзит за ЕС. Албанската мафия доминира в търговията с наркотици и оръжие. Тя "покрива" канала за наркотици, които идва от Близкия изток. Тя е "затворена" за работа с чужденци и поради тази причина големите наркодилъри в Сърбия започнаха да работят н наркотрафикантите от Колумбия и други латиноамерикански държави", казва полицейският източник. Китайските мафиоти в Сърбия се занимават само с контрола върху бизнеса на сънародниците си. Те работят, без да вдигат много шум около себе си, за да не привличат вниманието на полицията, престъпниците или гражданите в страната. Те се държат все едно живеят в малка китайска държава. На китайския пазар в Белград те рекетират търговците, които обаче никога не се оплакват на полицията. Те действат по този начин навсякъде по света. Те контролират техният бизнес, вземат пари, но в същото време и защитават своите сънародници. Те са затворени и избягват конфликти с останалите мафии. Руската мафия "превзе" Черна гора, но присъства и в Сърбия. Руснаците се интересуват само от недвижими имоти и земя. Там те са неприкосновени. Чрез строителството на недвижи имоти, апартаменти и хотели, те изпират парите на руската мафия. В Черна гора те са много мощни, но в Сърбия превземат все повече и повече теротории.

Сръбските престъпници "работят" и с някои латиноамерикански наркотрафиканти. Големите играчи поръчват огромни количества наркотици директно от Южна Америка, които пристигат с кораби, но те са много малко в Сърбия. Някой сръбски престъпници се свързват директно с латиноамериканци и чрез "мулетата си" доставят наркотиците в страната. Сръбската полиця задържа няколко такива "мулета" на летището в Белград. След разпадането на бивша Югославия престъпниците си разделиха сферите на влияние, но през цялото време на войната, те останаха да работят заедно. Престъпниците от Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия никога не са спирали да работят заедно. Те се "занимават" с наркотици, препродажба на коли, контрабанда на оръжие, търговия с хора. Най-мощни са т.нар. уикенд-престпъници, които извършват определено престъпление - кражба или убийство в една страна и след това веднага отиват в друга. В тази престъпност най-мощна е групировката от Източната част на Сараево, където само през последните години бяха убити над 20 души. Една част от чуждите мафиоти, които са били близки със сръбските престъпници през 90-те години на миналия век, често посещават Белград. Те закупуват офиси, хотели и държавни предприятия чрез местни политици, адвокати и други влиятелни лица, които само фиктивно се водят като собственици на компаниите. Разследването е публикувано във вестник "Прес". /БГНЕС 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 9053 |25.09.2008 "Случката” с Огнян Стефанов и индулгенциите за ДАНС . 32| 9889 |23.09.2008 Хамбургер Абендблат: Липса на контрол и голяма бедност в България . 15| 7885 |18.09.2008 Дилбер Танас и наденицата . 10| 6964 |18.09.2008 Въвеждат „предимства” за детските градини в условия на растяща криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads