Реклама / Ads
4| 5272 |13.11.2008 ПОЛИТИКА

По мъжки или по закон?

.
„Балканският” език доста се различава от „брюкселския”, когато работата опре до борба срещу корупцията и организираната престъпност, твърди А. Андреев в коментара си за особените възгледи за правова държава в България.
 

 

Александър Андреев  

Когато тогавашният вътрешен министър Румен Петков се срещна с така наречените „оперативно интересни лица” (те не приличат много на лица, ама това е друга тема...), доста западни експерти и наблюдатели направо се вцепениха от недоумение. Според тяхното

разбиране за правова държава

един министър на полицията такива лица ги преследва, а не ги кани на чаша какао. Нещо повече: един министър на полицията разговаря с такъв контингент единствено чрез инструментите на правовата държава, защото такова е поръчението на гласоподавателите. Тези западни експерти и наблюдатели, които „оперативно интересните лица” със свойствената си дембелщина положително смятат за някакви малокръвни и слаботелесни брюкселски мекотели (ако използваме лексиката на Румен Петков), очевидно не познават нравите на Балканите, пък и другаде в Южна Европа. Защото под жаркото слънце край топлите европейски морета най-важните въпроси се решават не по закон, а по мъжки.

И независимо дали става дума за бизнес или бандитизъм (по тези краища границата между двете доста често е размита), проблемите обикновено се ликвидират чрез непосредствена телесна близост между деятелите-мъжкари, които се пъчат едни срещу други със съответните забележими издутини по дрехите си – от пачки банкноти, пистолети или нещо друго. Та така възникват недоразуменията, уважаеми читатели: българските органи смятат, че си вършат работата, разговаряйки с оперативно интересните в достъпен за тях модус (по мъжки), пък за европейците (по закон) това се оказва недопустима, подозрителна и дори възмутителна практика.

Удари под кръста и ритници в кокалчетата

Тези дни имаме колкото щеш поводи да си припомним въпросните комуникационни трудности. Споменатият Румен Петков най-после се сети за инструментите на правовата държава, но вече като частно лице, и обяви, че ще съди германския журналист Юрген Рон, чиято книга „Новите демони” вчера беше представена на пресконференция в София. Според една британска неправителствена организация пък България е сред лидерите по злоупотреби с европейски пари. Брюксел, естествено, с особено внимание си води бележки за случващото се в България не само в подготовка на февруарския си доклад по „Правосъдие и вътрешен ред”.

Когато пиша този текст, още не е известно дали българското правосъдие ще успее в една амбициозна операция, започнала вчера, но уви, вече е ясно, че и тя, и всички сродни усилия на почтените законови блюстители в България, както обикновено получават удари под кръста и ритници в кокалчетата не от другиго, а от непочтени политици – още един факт, който трудно може да се обясни, камо ли оправдае пред Брюксел. Остава ни единствено да възкликнем „Подкрепете местния шериф!” и да се надяваме, че почтените политици и магистрати (каквито в България има достатъчно) все пак ще успеят да наложат своето „по закон” над тяхното „по мъжки”. (ДВ)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5898 |10.11.2008 Ще си върнем Европа през крив макарон . 16| 5710 |06.11.2008 This is Mr. Medvedev . 33| 9172 |31.10.2008 В страната на Батко и Братко . 21| 8183 |24.10.2008 Българската топлофикация е енергиен вампир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads