Реклама / Ads
28| 7002 |16.06.2011 ПОЛИТИКА

Ал. Македонски за 5 млн евро пикира в Скопие и разбуни духовете

.
Паметникът се монтира на части Източник: в. Дневник, Македония
В Скопие с бясна скорост монтират мегаломански паметници; Гърция се възмущава.
 

В центъра на македонската столица Скопие тече с бясна скорост монтирането на грамаден паметник на Александър Македонски. Той пристигна от Флоренция и е висок 12 метра. Междувременно около мястото на паметника могат да се видят вече монтирани сцени от античните боеве на пълководеца, когото съвременните македонци считат за свой древен предтец. Ведно с коня му Буцефал. За неговата изработка са похарчени 5 300 000 евро.

Този паметник, който се нарича "Конник", вероятно, за да не дразни прекомерно гърците, е само част от грандиозния проект "Скопие 2014". Той включва изграждането на много паметници на личности и събития по централните скопски площади. Намерението е да се постигне внушение за "величавото македонско минало", което опирало в толкова дълбока древност, колкото при никой друг съседен народ. Неслучайно в Македония, където с размах се пише нова история, се говори още, че древните македонци, наричани македоноиди, били най-античните хора на света.

Македонските вестници тези дни се надпреварват да описват колко въодушевени от гледката били скопяни. Никой от тях не обелва и дума за смисъла на инвестициите в мащабния проект, които според граждани е могло да се използват по-успешно и разумно за социални дейности. Както казват самите македонци - "целиот проект чини 9 400 000 евра". Вероятно и повече. Разбира се, най-голямата опозиционна партия СДСМ побърза да обвини премиера Никола Груевски, че с паметника на Александър Македонски още повече ще задълбочи и така рекордната македонска сиромашия.

Проектът обаче има и привърженици. Не липсват скопяни, които го утвърждават и твърдят, че той ги доближавал до Европа. "И скопјанецот Живко Блажевски е воодушевен од глетката: - Со оглед на тоа дека Европа ја имам прошетано, мислам дека со вакво нешто и со сите останати работи што во моментов се градат и ние еден милиметар се приближивме кон Европа. Без сето ова не сме држава. Им порачувам и на другите што ќе дојдат на власт нешто да изградат. Ова се прави еднаш во сто години и останува за поколенијата - истакна Блажевски", възторжено пише македонският Дневник.

Гърците на свой ред реагират според очакванията - в комюнике гръцкото външно министерство обвини македонското правителство и лично премиера Никола Груевски в кражба на гръцката история. Посочва се още, че управляващите в Скопие „игнорират Привременното споразумение” между двете държави и така пречат на по-нататъшния развой на преговорите за името между Атина и Скопие, които са далеч от разрешаване. Впрочем в Македония под сурдинка се говори, че властите нямат интерес да се споразумеят с Гърция, нито пък че действително държат на приемането на страната в ЕС и НАТО, което публично се афишира настойчиво.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 10683 |17.08.2010 "Le Figaro": Македонските славяни са българи . 28| 15574 |09.03.2010 Световен скандал заради македонски танц, откраднат от България . 21| 7746 |25.08.2009 Пак сме трън в очите на македонски медии . 22| 8038 |12.04.2009 Македонски оксиморон: Напред, към... античното бъдеще

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads