Реклама / Ads
13| 22426 |19.07.2016 ПОЛИТИКА

Мълчанието за изследването на TNS opinion е краят на свободното слово

.
Излезе социологическо изследване за България на най-голямата в Европа социологическа агенция TNS opinion. Резултатите са меко казано шокиращи. Във Фрог нюз получихме данните от наши източници в Европарламента в Брюксел.
 
Там е базирана и централата на агенцията. Анкетата поставя Слави Трифонов като победител на президентските избори, ако се кандидатира. Дават му голяма преднина и на парламентарни избори, ако се проведат сега и той участва с партия. 53% от анкетираните заявяват, че подкрепят референдума, който бе иницииран от Трифонов и екипа му от сценаристи. Няколко цифри, които родните социолози със сигурност знаят, но не смеят да обявят.

Сега за медиите. Нито една телевизия дори не спомена за завършилото изследване. Не да цитира Фрог нюз, ако това им се струва унизително на „големите”, а TNS opinion. Хората в агенцията са отзивчиви.

Нито една медия на Делян Пеевски и Иво Прокопиев не споменава резултатите от анкетата. Това е толкова ретроградно, че не се нуждае дори от кометар. В ерата на интернет, да вярваш, че ако премълчиш едно събитие, значи то не съществува, е пълна лудост. Този факт със сигурност ще ни смъкне поне с още десет места към дъното на класацията за свобода на словото. Все по-силни стават и съмненията, че Пеевски и Прокопиев са влезли в колаборация, за да изградят общо фронт срещу Борисов. Не защото милеят за демокрацията, а защото са застрашени непубличните им интереси – овладяване на нови територии от икономиката и бизнеса, както и измъкване от предишни мръсни деяния. Очевидно е, че в тази ситуация те получават подкрепата на главния прокурор Сотир Цацаров, който се занимава с всичко друго, но не и с противодействие на корупцията и мафията. Издатели и собственици на медии, както и някои журналисти така и не рабраха, че самоцензурата работи единствено срещу тях. Борисов, а и всички в управлението и политиката нямат нужда от подобно раболепие.

 

Резултатите от изследването на TNS opinion ни казват няколко неща.

Първо: Голямата подкрепа на референдума и въобще на Слави Трифонов е факт. Тя е следствие на говоренето му през последните месеци по остри политически и социални проблеми. Както и по въпроси на нереформираната правосъдна система. Патриотичният тон и концертът му на стадион „Васил Левски” също изиграха своята роля. Не са малко хората, които припознават в него алтернатива на сегашното статукво. Дали са прави или – не, е въпрос на време и избори е да разберем. Ако, разбира се, Трифонов реши да се занимава с политика. Засега такива знаци няма.

 

Второ: Спадът на доверието в ГЕРБ има своето логично обяснение. Партията с лидер Бойко Борисов за втори път управлява. Наследи тежки проблеми, опита се да направи добри неща. Успя с магистралите, спортните зали, пречиствателните станции, канализацията в различни селища, справянето с бежанския проблем и т.н. С други обаче се провали. Нереформираната съдебна система, невоюването с модела #Кой и ДелянПеевщината, мълчанието около виновните за срива на КТБ, безконтролната прокуратура, неефективната борба с корупцията и допускането на мафиотския кръг около Пеевски да владее възлови постове и звена в МВР, ДАНС, финансовото министерство, службите, НАП и други институции са слабости, които не се прощават.  Затова е нормално по средата на едно управление управляващите да губят доверие сред избирателите. Хората винаги товарят властта с високи очаквания, които са трудни постижими.

Трето: Изследването на TNS opinion показва за пореден път, че хората искат да бъдат чути. Затова подкрепя референдумите като форма за волеизражение.  

Четвърто: Спадането на доверието в управлащите е заслуга на самите управляващи. Борисов все по-трудно успява да компенсира гафовете на свои министри и съпартийци. Министър Павлова отхвърля решението на съда за цената на винетките и директно заявява, че няма да се връщат надвзетите пари. Румяна Бъчварова демонстрира безпомощност и неадекватност при ръководенето на МВР. Професионалното ръководство зад нея е куц кон. Цветан Цветанов всеки ден е по телевизиите, говорейки неразбираеми неща. Липсва прозрачност при възлагане на обществените поръчки. Всичко това ражда негативи.

Борисов не се страхува от социологически изследвания. Той е доказан биткаджия. Въпросната анкета ще го мобилизира.

Слави Трифонов тепърва ще навлиза на територията на политиката, ако има такива намерения. Със сигурност обаче знае, че проучванията са важни, но ще трябва да доказва идеите си, както и тяхната реализация всеки ден и час.

 

Угодниците обаче се чувстват застрашени от промяната на статуквото, от което са свикнали да се финансират по различни начини. Интересува ги силният на деня да ги гали по главиците.  

Какво ли обаче ще стане ако след някои от следващите избори се наложи Борисов и Трифонов да съставят заедно правителство? Какво ще запеят тогава угодниците безродници?

 

Борис Петков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8488 |17.04.2024 Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел . 12| 6739 |16.04.2024 Стефан Тафров за ФрогНюз: Смяната на външния министър е демонстрация, че Главчев изпълнява заповедите на своя партиен началник . 1| 3038 |16.04.2024 Иван Брегов: Клановете в правосъдието могат да унищожат живота на всеки. Борисов и Габриел трябва да бъдат разпитани . 5| 2858 |14.04.2024 Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, посочи служебният премиер Главчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads