Реклама / Ads
85| 8899 |31.03.2014 ПОЛИТИКА

М. Манолова: Президентът си позволи нещо, което не е правил Желев, Стоянов, Първанов

.
Мая Манолова
И президентът, и ГЕРБ имат една цел, и те го доказаха със своето поведение& по всички възможни начини да пречат на нормалното провеждане на предстоящия евровот, заяви по БНТ зам.-председателят на НС Мая Манолова.
 

Президентът си позволи да наруши Изборния кодекс и по този начин да предизвика една поредица от действия, които създават смут и сянка на съмнения върху цялата организация на евроизборите, каза Манолова.

Президентът си позволи да направи нещо, което не си е позволявал никой друг президент, нито Първанов, нито Стоянов, нито президента Желев. Позволи си да се постави над закона, над парламента, над Конституцията, над устоите на демократичната държава. Позволи си да наруши един съвършено ясен текст на Изборния кодекс и да го направи в интерес на една политическа сила, която го направи президент, ощетявайки друга политическа сила, в случая ДПС. Такова нещо не си е позволявал никой друг президент и сега този президент ще бъде и първият, чиито указ ще бъде атакуван пред Конституционни съд и по отношение, на който има всички реални шансове да бъде установено нарушение на Конституцията. Това е много тежко за един президент да бъде установено нарушения на Конституцията“, каза още в потвърждение на тезата си зам.-председателят на парламента Мая Манолова. 

Самият факт, че български държавен глава си позволява да махне с лека ръка по един текст на един изключително важен закон, при това призовавайки предния ден политическите сили да се обединят към единно разбиране за това какъв трябва да бъде съставът на ЦИК и същевременно докато се случват дебатите в парламента да си позволи да напише противозаконния си указ. Наистина това е поредното доказателство, че Плевнелиев се е самозабравил като държавен глава, че на него трябва да му бъде припомнено, че България е парламентарна република и правилата важат за всички“, категорична беше Мая Манолова.

„Със закононарушението на Плевнелиев и със законопроекта на ГЕРБ няма да има щастлив завършек. Защото няма как неуважението към законите в държавата, към принципа на правовата държава и върховенството на закона да бъде толерирано, още повече че се прави от държавния глава, от този, който трябва да бъде пример за това как се спазват законите и българска Конституция, каза Манолова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 7453 |18.03.2014 М. Манолова: Интригата за ЦИК е у президента . 54| 7179 |24.02.2014 Президентът да реши бързо за Изборния кодекс, подкани Манолова . 13| 5981 |03.12.2013 Президентът готви вето върху бюджета? . 76| 7529 |23.11.2013 Мая Манолова: БСП не управлява с патериците ДПС и "Атака"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads