Реклама / Ads
2| 5336 |11.09.2007 ПОЛИТИКА

Мъртво вълнение между учители и синдикалисти

.
Зад привидното единство в учителските редици в навечерието на стачката навръх 15 септември се усеща мъртвото вълнение в отношения между гилдията и синдикалните й представители.
 

Няколко са препъни-камъните в тези отношения и те очевидно не са нито от вчера, нито само по повод настоящите стачни действия. По информация, предоставена през изминалата седмица пред Стачния комитет на София в СБУ, Ст. Вълков, зам.председател на СБУ, заявил, че по точен разчет до момента има закрити 126 училища и икономии от милиард и 800 хиляди лева от въпросното оптимизиране на училищната мрежа, както и 54 -56 млн. от други икономии. Учители обаче смятат, че са въвлечени в поредната игра между Ръководствата на Синдикатите, министерство на образованието и министирство на финансите. Те твърдят, че е всеизвестен фактът, как за 17-те си години съществуване синдикалните ръководители всъщност са се обградили със свои хора и обръчи от фирми.Факт било и, че те не са допринесли с нищо за редовните си членове, които отделят ежемесечно по 1% от чистото си месечно възнаграждение за членски внос.

Не е единно приемането и на въпросното диференцирано заплащане сред учителската гилдия. Тя счита, че в него са налице безкрайни безумия и прояви на субективизъм от страна на работодателите! Същевременно учители изразиха пред Frognews.bg подозренията си, че и то е част от програма, изработена с любезното съдействие на Ръководствата на синдикатите и ни напомниха да попитаме дали самата Янка Такева не е участвала в подготовката й и ако да, срещу какво? Оказа се все пак, че на среща между неформалните учители и Желязко Христов въпросът за парите е бил зададен, но е останал без отговор. Учители обаче са категорични, че са взети пари, за да се изработи разделението между учителите, което те определят като унизително. Направена беше и уговорката, че равенство не би трябвало да има, защото всяко стадо си има мърша, но това не бил начина, защото практиката в демократичните държави сочела как се прави диференциация. (Може пък г-жа Такева да не е имала време да се занимава с разработката на подобни програми за диференциране. Frognews.bg напомня, че тя имаше други ангажименти в качеството си на кандидат за евродепутат в листа, в която участва с друг бивш синдикален лидер - Кръстьо Петков.Тази листа впрочем взе точно 0.49% от и без това малкото гласове на изборите през май). Като поредната "миризлива точка" учители определят диференцираното заплащане и начинът на прилагането му, а също и въпросното 10% увеличение, което едва ли, ако били грамотни икономистите по общините, щели да го дадат. Една наредбичка от 21 август и чл.177 от КТ били в противоречие, но надеждите са все пак парите да бъдат начислени поне през септември! Друг болен проблем пък опирал до стопанисването на синдикалните имоти. Така или иначе в момента тези въпроси като ли остават на по-заден план заради готвените протестни действия на прага на новата учебна година. И ако финалът на предходната не беше торпилиран, сега има нагласи даже и за провал на цялата предстояща. Това обаче били най-радикалните гласове, които едва ли щели да надделеят.

Междувременно стана ясно, че министърът на образованието Даниел Вълчев бил помолил целия екип на Министерство на образованието от 15 септември всички да бъде  из страната с учителските колективи, за да се разбере кой на какви позиции стои. Той обяви по бТВ, че не би се сърдил, ако има протести, включително и в по-крайни форми, но трябва да се спазват процедурите. Преговорите понастоящем се водят между министерството, работодателите и синдикатите, а не между министерството и учителите. Министърът сам напомни, че протестът, започнал още през пролетта бил уникален тъкмо поради факта, че е набрал скорост без синдикатите. Когато в някои училища учителите са се самоорганизирали, за да поставят свои искания, синдикатите не били участвали, което показвало нагласа за непременни стачни действия през септември. Вълчев отказа квалификация за това, дали действията са синдикални или политически, но призова учителите всеки сам да прецени как да постъпи. Според министъра нямало никакви различия със синдикатите за средната работна заплата, само че синдикатите изхождали от средната работна заплата за сектора, а от МОН казвали какви са учителските.

В крайна сметка на този етап независимият учителски синдикат поддържа стачните си искания и призовава своите членове към законни протестни действия за отстояването им. Очевидно е, че темата ще се развива като в американски филм - с продължение, но с едно важно уточнение: български актьори.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5730 |02.09.2007 Възможна ли е коалиция „Всички срещу Бойко” в София . 1| 5540 |31.08.2007 Ще има ли кметове-дезертьори и на тези избори? . 3| 5786 |28.08.2007 Умереният ислямист Абдуллах Гюл застана начело на Турция . 10| 5824 |24.08.2007 Циганските бунтове няма да родят Мартин Лутър Кинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads