Реклама / Ads
7| 8211 |25.06.2008 ПОЛИТИКА

„Мътна и кървава” в Шейново

.
В болницата на софиянците се вихрят стръвни политически страсти. „Синьото” назначение, д-р Драгиев, си отиде, на негово място ГЕРБ постави младия Ив.Костов, бивш съветник на червен министър.
 

 

Ана Кочева

 

На пъпа на София върху 4 дка на тихата уличка „Шейново” се намира едноименната болница, в която отколе се ражда огромен процент от софийските бебета. Каже ли се „Шейново”, значи става дума за марка в акушеро-гинекологичните услуги. 60 лекари, 123 акушерки и медицински лаборанти и 97 души друг персонал работят тук. През последните години болницата претърпя луксозен ремонт и стана досущ като европейска. Неевропейски обаче са приватизационните и политически страсти, които от години се вихрят във ІІ СБАЛАГ. Една от основните причини е топтеренът, върху който е построена болницата и който разпалва въображението на евентуалните му бъдещи собственици. Само за сравнение – в квартала казват, че земята, върху която се намира съвсем наблизо бившата бирена фабрика на братя Прошек, била продадена за десетки милиони. Над 3-4 хиляди евро вървял квадратът, но въпреки свръхскъпите цени в момента там усилено кипи строеж на голям жилищен и бизнес център. Според запознати пък 30 млн. евро би могла да стигне реалната цена на терена и сградата на „Шейново”.  

Шефът на АГ-болницата „Шейново” д-р Димитър Драгиев съвсем наскоро бе отстранен вследствие решение на СОС, тъй като болницата е общинска и на Общо събрание на болницата. В това той привидя политически и корпоративни интереси; самият Драгиев оповести, че кметът на София Бойко Борисов, в качеството си на принципал, бил заблуден от свои съветници, че тя се управлява зле. Същевременно даде да се разбере, че имало и партийни интереси, само че от страна на ГЕРБ, защото един "депутат от партията" изразил съвсем конкретни апетити по отношение на „Шейново”. Всъщност за човек на ГЕРБ в парламента минава единствено Лъчезар Иванов, който, откакто напусна НДСВ, се води за независим, но гравитира явно към партията на Б. Борисов. Според д-р Драгиев Иванов искал да пренасочи всички раждания към Първа АГ-болница "Св. София”, докато за "Шейново” имал други планове. Междувременно се завъртя и слухът, че тези планове отвеждали към създаването на СПА-център тъкмо на мястото, на което е роден едва ли не всеки втори софиянец. 

И в самата АГ болница „Шейново” има объркване. Лекари коментират, че назначението и на самия Драгиев преди време не е било по-различно, защото също било партийно. Чисто формално директорите на болници имат право на два мандата, точно както и президентът на Р България. С тази разлика, че техните мандати траят по 3 години, или с други думи – 6 години е максималният срок, през който всеки един директор на болница може да заема поста. Бившият директор на СБАЛАГ „Шейново” д-р Драгиев обаче изкарва не два, а три мандата и дори започва четвърти. Лекарите в болницата не крият, че и назначението на този техен дългогодишен директор, и задържането му на поста значително количество години над официално възприетия срок за това се дължат всъщност на „топла синя връзка”; докторът бил активен привърженик и деец на СДС, както и близък до президента Стоянов.  

Настоящият директор, Иван Костов (съвпадението на имета с лидера на ДСБ е абсолютна случайност), не е кадър на „Шейново”. Всъщност справка на Frognews.bg показва, че д-р Костов е специалист акушер-гинеколог от 2001 г. Преди да получи настоящето си назначение обходил за кратко Военна болница, „Пирогов” и Медицинска академия, след което станал и съветник на ексминистъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, разказват лекари, констатирайки, че новият им директор има твърде завидна кариера, с оглед на факта, че той все пак е доста млад – едва на 35 години, за да има необходимия управленски опит. (Frognews.bg установи, че Костов е съветвал преди това и министър Славчо Богоев). Неговата поява в АГ „Шейново” не е резултат на конкурс, а на решение на ГЕРБ, които направо поставиха свои хора в бордовете на болниците, за да нямало злоупотреби. На пръв поглед всичко изглежда съвсем на място! Приключили мандатите на единия директор, той си отишъл по живо по здраво, дошъл нов... Странно преплитане между БСП и ГЕРБ обаче прозира в назначението на Костов поради факта, че решението за точно този човек е взето от общинските съветници на Борисов, или от него самия, а пък визира бивш съветник на бивш БСП министър. Говори се още, че жената, с която въпросният д-р Костов живеел, била активна юристка в парламента, амбициозна дама, която също му давала допълнителна скорост. 

Целият персонал на „Шейново” знае, че тепърва там ще затекат ревизии и проверки; под сурдинка се говори още, че в болницата е имало страшни далавери, от които повечето са изпокрити, но независимо от това нямало как някои злоупотреби да не излязат наяве. Най-малкото било, че ремонтът, извършен в болницата, не е оторизиран от общината, а пък струвал милиони. Платила го „Шейново”, защото приходите й са завидни. „Бачкаме здраво”, казват лекарите и са прави, защото финансовите и медицинските показатели наистина са много впечатляващи. Независимо от респектиращите цени на частните прегледи, например, записванията са за месеци напред. Самостоятелната стая с телевизор, хладилник и собствен санитарен възел пък струва 40 лв.на нощ. Изборът на доктор е 100 лв., а раждането в самостоятелна зала струва 150 лв. През ВИП стаите редовно преминават и немалко чужденки.6ejnovo1.jpg

Въпреки това председателят на Стопанската комисия в СОС Данаил Кирилов твърди, че финансовото положение на болницата не било чак толкова цветущо, за което свидетелствал доклад от 2007 година. Отделно от това някои слухове диплят фантасмагорични цифри като възнаграждения на бившия директор и на неговите най-близки подопечни. Говори се за заплати от порядъка на 20 000 лв на Драгиев и около 7 000 на старшата акушерка. Дори противниците на ексдиректора определят тези суми като абсурдни, но все пак не отхвърлят възможността и да е имало пари над 5-6 000 лв на калпак, които обаче не били получавани под формата на официални заплати, още повече, че директорската, както е добре известно, се определя от Общината.

Що се отнася до най-подходящата форма за управление на болничните заведения, лекарите и тук са единодушни, че топлата вода е открита по света и няма нужда да се измисля нещо ново – навсякъде най-добрият вариант е разделянето на отговорностите между медицинския и икономическия директор. Понастоящем вторият в „Шейново” го няма. В деня, в който ексдиректорът Д. Драгиев се сбогувал с персонала на болницата, мигновено подала молба за напускане и икономическата директорка. „Други хора” (юристконсултка, главна счетоводителка...) пък бързо наизлезли в дълги отпуски от по 2-3 месеца и в момента също липсвали по работните си места. Персоналът обаче е по-притеснен не толкова от управленските рокади, защото директорите идват и си отиват, но лекарите и акушерките са тези оставащи тук хора с призвание, в чиито ръце се намира всеки следващ нов живот, започващ оттук. Затова повече ги вълнува въпросът с неясното бъдеще на болницата, особено след като се разбрало, че вече действат схеми, според които не било задължително след приватизацията да се запазва същият предмет на дейност на предприятието. Те не изключват и възможността тя зорлем да се доведе до състояние на загуба и после да се приватизира, точно както се случва с толкова много заводи и фирми навсякъде из България. Щяла да се изкупи за жълти стотинки и за задоволство на конкуренцията. „Всичко е възможно у нас!”, казват водещи гинеколози в Шейново” и стискат палци следващите събития да ги опровергаят.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6227 |18.06.2008 Неудобният ирландски урок по демокрация . 16| 7007 |17.06.2008 „Българските кражби” от античните и съвременните македонци . 19| 6563 |16.06.2008 За „частичната” истина . 15| 6549 |15.06.2008 Концлагеристът от Виетнам и идеалистът от гетото в Чикаго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads