Реклама / Ads
6| 7167 |11.10.2016 ПОЛИТИКА

Медиана: Балотаж! Цачева първа с 25.4%, Радев втори с 18.0

.
Социологическата картина към момента, един месец преди президентския вот, изглежда така - балотаж между кандидата на ГЕРБ и БСП, Каракачанов трети, а Калфин - четвърти. ГЕРБ ще поведе и ще победи на първия тур, но след това са възможни изненади, сочи изводът от социологическото проучване на Агенция ”Медиана”.
 
То нарежда без изненади кандидатите на ГЕРБ и БСП на първото и второто място - Цецка Цачева събира 25.4% от анкетираните, а Румен Радев - 18%.

Следва ги кандидатът на Обединените патриоти Красимир Каракачанов с 9,9 на сто.

Ивайло Калфин събира 6,1 на сто, зад него е Татяна Дончева с 4,8%, а кандидатът на Реформаторите е едва шести - Трайко Трайков би бил подкрепен от 4,2% от избирателите, ако изборите са сега. Следват го Веселин Марешки с 3,2 на сто, Пламен Орешарски - с 1,3% и вечният претендент за "Дондуков"2 Жорж Ганчев, който има 0,6 на сто. За друг са отговорили, че ще гласуват, 2,1 от запитаните. Цели 11% обаче възнамеряват да пуснат празна бюлетина или да отбележат квадратчето "не подкрепям никого".

Анализът сочи, че засега  на премиера Борисов няма да му се наложи да подава оставка, но има сериозни шансове ГЕРБ да претърпи поражение.

Към 10-ти октомври най-вероятно изглежда Цецка Цачева да се класира първа на изборите на 6-ти ноември 2016 г. Тя е консолидирала гласовете на ГЕРБ избирателите и това до голяма степен й гарантира първото място. Но на първи тур, предупреждават от агенцията на социолога Кольо Колев.

Големият проблем на Цачева е, че тя не привлича симпатизанти  извън собствената си партия (93 % от потенциалните й гласоподаватели са привърженици на ГЕРБ). Кандидатурата й е непопулярна извън ГЕРБ.

Ако до изборите това не се промени, тази тясно партийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да й спечели изборите. И въпросът не е само в сериозната възможност на втори тур да се образува своеобразна коалиция „Всички срещу Цецка Цачева“.

На тези избори ще наблюдаваме своеобразен феномен – изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели. Изборите са задължителни! Референдумът също ще привлече избиратели. Данните на „Медиана“ показват, че това вероятно ще бъдат между 550 – 700 хиляди (!) „нови“ избиратели. Това значително ще увеличи изборната активност и значително ще намали тежестта на консолидираните, но все пак малцинствени, гласове на ГЕРБ.

Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев. За разлика от Цецка Цачева той не е консолидирал всички гласове на издигналата го партия (БСП).

Симпатизантите на БСП се явяват „донори“ и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Орешарски, и на Красимир Каракачанов. Генералът обаче има значима подкрепа извън тяснопартийните среди и привлича симпатизанти „отвън“.

На трета позиция (с 10 %) е Красимир Каракачанов, запазвайки шансове да се включи в голямата битка на втория тур.

13,4 на сто няма да участват изобщо в президентския вот.

На тези избори ще наблюдаваме своеобразен феномен – изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели заради задължителния характер на вота, въведен с новия закон, сочат анализаторите на Медиана.

Референдумът също ще привлече избиратели. Данните на „Медиана“ показват, че това вероятно ще има между 550 – 700 хиляди"нови“ избиратели. Това значително ще увеличи изборната активност и значително ще намали тежестта на консолидираните, но все пак малцинствени, гласове на ГЕРБ.

Проучването е проведено от Агенция "Медиана" по метода "лице в лице". Анкетирани са 998 пълнолетни граждани. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено между 4 и 8 октомври т.г. Проучването е осъществено със собствено финансиране.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6584 |06.10.2016 Цачева: Виждам се като главнокомандващ; обичам да пея, да играя хоро . 3| 5066 |04.10.2016 Фрогоко: Цецка Цачева има две победи и две загуби на избори . 4| 9122 |29.09.2016 Трайков: Резилът с Бокова е заради бруталния натиск на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads