Реклама / Ads
21| 7314 |04.07.2007 ПОЛИТИКА

Медийната тишина за гафовете на Румен Петков може да роди полицейски произвол

.
Месеци наред МВР, и по-точно вътрешният министър, са в центъра на вниманието. Повече с гафове, отколкото с резултати от борбата с престъпността. Първо, Петков се отнесе изключително арогантно по повод инцидента с фоторепортера на в. „Експрес" Емил Иванов. Случаят бе разследван, като бяха изслушани единствено полицаите, участвали в свадата. Тяхната позиция е ясна. Срещу думите им бях
 
Второ. Високомерно и неадекватно бе поведението на министъра по повод безпрецедентните мерки за сигурност, когато в Съдебната палата като свидетел по делото за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле, бе призован бизнесменът Младен Михалев. Същият ден, по-късно и в Комисията по вътрешен ред и сигурност на парламента, пред медиите различни служители на МВР, полицията и правосъдното министерство даваха противоречиви обяснения. Аргументите за повишените мерки за сигурност на моменти звучаха направо абсурдно. Когато и премиерът сподели, че тази акция е била демонстративна и лошо изглеждаща, реакцията на Румен Петков бе остра и раздразнителна. На всичкото отгоре той си позволи словоблудство по въпроса, като намеси в историята и белите си чорапки. Това, разбира се, бе най-лошият словесен арсенал, който може да избере политик, па бил той и от балканска държава, но у нас сякаш има все още резерв от търпимост към подобно, унижаващо обществото, поведение.

Пак Петков е в основата на забавената работа на комисията по досиетата, която се опитва да си свърши работата. Непрекъснатото му шикалкавене и празнодумие, когато стане въпрос за изваждане на архива на ДС и предаването му на комисията, издават един тоталитарен подход, който, преведен на чист български, означава: „Аз съм шефът - аз решавам". Тонът му е обиден, обясненията кухи, цялото поведение издава омаловажаване на въпроса и пренебрежение.

polis-2.jpg Когато всички мислеха, че министърът все пак ще миряса за известно време, Петков „блесна" с долнопробен хумор, посветен на тишината в спалнята на негова съпартийка. Поводът бе нейно изказване, че икономически интереси определят решения на БСП, че и на правителството. С грубиянската реплика той се опита да аргументира отрицанието си. Обществото не е сляпо и вижда за какво става дума, вижда дори на какви бизнес интереси е заложник самият Петков, но просташката реплика шокира и свикналия на какво ли не български слух.

Истински апотеоз обаче министърът достигна с ченгесарското мероприятие по омърсяване на стачния лидер на пироговци. Лаврентий Берия би се изчервил в гроба, ако види какви ревностни последователи има в малка България, години след края на „студената война". Д-р Кръстю Пенчев се оказа в помиен водовъртеж, а обществеността трябваше да се отврати от медиците в „Пирогов", които май всичките са маскари. Това послание ни прати Петков, мислейки си, че действието се развива през 1951 г. и лагерът „Слънчев ден" в Ловеч и Беленския затвор все още „превъзпитават" „вредните елементи". Доскорошни приятели и все още съпартийци на Румен Петков споделиха, че не са очаквали да падне толкова ниско. Очевидно не са го познавали, защото, когато човек се хване за подобни методи, той не пада, той просто си е бил там долу ... Вероятно затова и не разбра посланията от доклада на ЕК и ги обяви като признание за големите ни успехи в борбата с престъпността. Такова поведение старите хора описват по следния начин: „Ти му викаш Бай Иване, то тича за к... да те хване". Литературният вариант е: „Те го плюят, той вика: роса роси".

Дотук изброих все познати неща. Притеснението ми обаче не е свързано с министър Петков. Плодовете от поведението му нека берат съпартийците му и покровителите му - в политиката и в бизнеса. Лошо е, разбира се, когато МВР е в ръцете на непрофесионалисти, които за компенсация са арогантни и с болезнено чувство за превъзходство. В „Св. Наум" сигурно имат обяснение за подобно поведение, Фройд също е казал това-онова, профилите на ФБР също вършат работа с връщането към натрупани огорчения в детството, неосъществена мечта за работа в ДС или проблеми в семейството. Но това е друга тема.

Думата ми е за мълчанието на медиите. По-точно на големите медии. В нито една от тях през последните месеци не се е появил нито един коментар или анализ на постъпките, на стила и методите на работа на вътрешния министър. Мълчат дори толкова словоохотливите, обикновено познавачи на политическата анатомия, като Андрей Райчев, проф. Драгомир Драганов, Кънчо Стойчев и Харалан Александров. Техните орлови погледи са като поразени от болестта на Венсет, когато трябва да огледат делата на Румен Петков. Медийният комфорт не е привилегия единствено на вътрешния министър, но той сякаш се възползва най-много от него. Негови колеги се вслушват по-често в пиарските съвети, за които плащат щедро, а от време на време дори надават ухо какво си говори плебса. Живеем в епохата на платената мисъл и трябва да я уважаваме, е казал Едгар Хувър, на когото ми се струва, че Петков подражава - волно или неволно. Разбира се, нашенският Хувър има свой принос в теорията на полицейщината: преследва всички, а не само комунистите. Изключение прави само по отношение на близките до него и покровителите му кръгове. Там нито ГДБОП, нито Икономическа полиция, нито НСС или която и да е друга служба имат достъп. Затова вероятно толкова го заболя, когато Сергей Станишев обяви идеята за създаване на Национална агенция за сигурност. Тогава на Петков ще му останат само полицейските сили. Но нека не се отчайва, я виж колко екозащитници се пръкнаха, че и нахални - ще си отбият момчетата. Тази вечер пък е концертът на Мерлин Мейсън, където ще се стекат хиляди хеви метал фенове. Що да не повлечат момчетата няколко дългокоси хулиганчета. За поддържане на формата, както се казва. Защото наесен почва футболното първенство и ще падне голям търкал. Униформените вече знаят: в ерата на Румен Петков колкото повече бой - толкова повече награди. На това министърът му вика ред и законност, а в цял свят си го знаят като полицейщина и мракобесие.

Да четеш Макиавели и да го разбираш са две много различни неща. Не всички могат да са от дворянски род и да свирят на пиано като Феликс Едмундович, но поне да спазват съветите му. Самият той е харесвал философските трактати на британеца Хюм, който казва: „За нашите действия и разбирания няма нищо по-удобно от възприемането на известна степен умерен скептицизъм, както и от честното признание на невежеството по отношение на въпроси, които надхвърлят човешките ни способности."

Защото, ако се опреш на медийната тишина, неминуемо в един момент ще произведеш полицейски произвол. Премереното владеене на силовите лостове е урок с повишена трудност и е по силите на човек, за когото гражданските свободи са симвул-верую. 

Автор: Огнян Стефанов 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5371 |27.06.2007 Ще изпусне ли БСП уникалния шанс да се реформира? . 1| 10941 |25.06.2007 България – приобщена, но не и реформирана . 0| 5662 |22.06.2007 Новата политическа геометрия на управляващото мнозинство . 1| 5587 |20.06.2007 Конгресът на победилия станишевизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads