Реклама / Ads
54| 10221 |23.03.2012 ПОЛИТИКА

Мераклия за шеф заформи скандал с комисията по досиетата

.
Човек, който се е самономинирал за член на комисията по досиетата, чийто нов състав предстои да бъде избран от парламента, е в основата на атаката срещу комисията по досиетата, свързана с отказаното й членство в Европейската платформа за памет и съвест.
 

 

Става въпрос за Васил Къдринов, директор на Център „Хана Аренд – София”, за който се оказа, че още преди новината да бъде разгласена е започнал да работи за собствената си кандидатура. Това се изясни по време на пресконференция с участието на Гьоран Линдблад, президент на Европейската платформа, съобщи съйтът Държавна сигурност. Com.

 

Хронология на скандала

 

На 14 октомври 2011 г. в Прага се учредява Европейската платформа за памет и съвест, в която взимат участие различни неправителствени и правителствени организации от 13 европейски държави.

От България като учредител участва Васил Кадринов, молба за членство подава комисията по досиетата. Платформата приема етичен кодекс, в който едно от условията за членство е организациите да нямат членове, работили в репресивния апарат, както и такива, които са били на платени партийни длъжности.


Молбата на българската комисия е отхвърлена, защото според Платформата председателят на комисията като бивш служител в милицията бил в репресивния апарат, а трима други членове работили на партийни длъжности.


За това решение на Платформата комисията не е информирана (писмо е получено едва преди два дни).


На 11 февруари 2012 г. в електронно писмо (предоставено днес от сайта desebg.com на участниците в пресконференцията) до други представители от гражданското общество Васил Къдринов се номинира за член на комисията в новия й състав от т. нар. гражданска квота (в правния мир такава квота не съществува).

В публичното пространство обаче той не разгласява този факт, а се опитва да привлече различни изследователи, общественици или репресирани от комунистическия режим, използвайки кампанията „Гражданска платформа за памет и съвест”, чрез която да лобира за място в комисията.

На 21 февруари 2012 г. комисията по досиета публично отчита своята петгодишна дейност. В навечерието на отчета Васил Къдринов разпространява по електронна поща писмо на Гьоран Линдблад до премиера и други инстанции за отказа на Платформата за членство на комисията.

На форума на 21 февруари присъства вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който заявява, че ГЕРБ ще подкрепи председателя Евтим Костадинов за втори мандат заедно с досегашния член Екатерина Бончева. На конференцията присъства и Васил Къдринов, но не задава никакви въпроси на Евтим Костадинов.


Впоследствие в някои медии е публикувана информация за отказа без обаче журналистите да знаят, че инициаторът за атаката срещу комисията в лицето на Васил Къдринов се е самопредложил за член на същата.

На въпрос на desebg.com защо Платформата не е разгласила веднага информацията за отхвърлянето на кандидатурата, а това на практика става няколко месеца по-късно в края на февруари 2012 г., Гьоран Линдблад обясни, че Европейската платформа разполагала само с една секретарка на доброволни начала и това е причината за забавянето.

 

 Признанието за самономинацията

 

На въпрос на сайта Държавна сигурност.com към Васил Къдринов морално ли е да се самопредлага за член на комисия, чиято дейност подлага на критика, след известно колебание той заяви: „През 2006 г. съм направил много за приемането на закона за досиетата, не виждам противоречие между това да бъда член на комисията и да я критикувам”. Според думите му той се опитвал да обедини хората от гражданското общество, за да има гражданска квота в комисията по досиетата.

Другите участници в пресконференцията обаче останаха изненадани от признанието на Къдринов, че още преди кампанията срещу комисията той сам се е предложил за бъдещ неин член.

Гьоран Линдблад остана в неведение на факта за самономинацията на Къдринов, тъй като той не му преведе истината за критата до момента негова цел.


Според закона за досиетата за членове на комисията могат да бъдат избирани български граждани, които се ползват с обществен авторитет и доверие. Номинирането се извършва от парламентарните групи, като нито една политическа партия в парламента не може да има мнозинство в комисията, състояща се от 9 члена. Мандатът на сегашната комисия изтича на 5 април 2012 г.


За 5 години тя разкри над 5 000 агенти на ДС по върховете в държавния и обществен сектор, много от които като президента Георги Първанов бяха оповестени за първи път,създаде Централизиран архив на документите на ДС и отвори архивите на научно-изследователска дейност.

Българската Comdos е учредител и член на Европейската мрежана институциите, натоварени с отварянето на архивите на тайните комунистически служби, а през 2011-2012 г. Евтим Костадинов беше председателстващ заседанията на мрежата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 10103 |09.03.2012 Македонски вестник надуши скандал: В ЮНЕСКО ври; Бокова е на топа на устата . 93| 12596 |31.01.2012 Скандал: Филчев искал от Паси дипломатически паспорт с 10 г. валидност . 113| 12233 |30.07.2011 Москва търси Първанов да помага по скандала с ЛУКойл . 18| 5571 |11.02.2011 Тайни служби на квадрат ли режисират скандалите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads