Реклама / Ads
25| 6251 |04.08.2011 ПОЛИТИКА

Мераклиите за „Дондуков” 2 - скучни, ренегати и гоцевисти

.
Прецедент в най-новата ни политическа история е, че за първи път в надпреварата за "Дондуков" 2 имаме толкова богати мераклии – Кунева, Трактора, Сидеров, Христов и Калфин. Повечето от тях се сочат за милионери.
 

Надпреварата за „Дондуков” 2 навлезе в крайна фаза, след като преди седмица и БСП триумфално определи кандидата си. На финалната права
се очаква все още тежката дума на управляващата партия ГЕРБ, както и на претендиращия за балансьор при всеки президентски вот Ахмед Доган. Като изненада може да се появи и независима гражданска кандидатура, която да обърка сметките на партийците, но според политолози такъв смелчага трудно ще тръгне „на нож” с политическото статукво.

На този етап обаче от ясните имена на състезателите, които искат да наследят Георги Първанов, се открояват четири очевадни, но тревожни тенденции – преобладаващата част от претендентите за поста са приспивно скучни, типични политически номади, сменили по няколко партии и идеологии, с цел лично оцеляване. Прецедент в най-новата ни политическа история е, че за първи път в надпреварата за "Дондуков" 2 имаме толкова богати мераклии – Кунева, Трактора, Сидеров, Христов и Калфин. Повечето от тях се сочат за милионери.

Другото общо са задкулисни и явни обвързаности с Георги Първанов и олигархичните кръгове около него и ДС. Без да се зомбираме с теория на конспирацията, но налице са симптоми за опит да се запази сегашният микроклимат на „Дондуков”2 и през следващите 5 години, таен опит на Първанов да продължи чрез подставени лица да дърпа конците. Обвързаностите на кандидатите с агент Гоце може да се окажат и предпоставка за прегрупиране и обединение на настоящите противници на евентуален втори тур в общ фронт срещу човека на ГЕРБ.

Скучен, охлюв, преодолява агресията с гмуркане
Ивайло Калфин – един от най-скучните родни политици, опитва се да гради образ на технократ, експерт, със западни маниери.
Кариера - завършва УНСС, а после специализира във Великобритания. В 37-ото Народно събрание е депутат от БСП. През февруари 1997 г. напуска столетницата и се обявява срещу правителството на Жан Виденов. Прави бърза кариера в новоучредената Българска евролевица на А.Томов.
През 2000 г. става учредител на Политическо движение "Социалдемократи" на Николай Камов, което се отцепи от евролевицата. По-късно влиза в екипа от съветници на Георги Първанов като независим експерт, а после е изстрелян за вицепремиер и външен министър в правителството на Сергей Станишев. В момента е ръководител на групата на българските евродепутати от БСП.
Заслуги - в БСП отчитат приноса му за членството на България в ЕС, за освобождаването на медицинските сестри в Либия и за извоюването на компенсация за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй".
Фалове - критиците му обаче не спират да го обвиняват, че е напуснал БСП в труден момент и е предал Виденов. Към греховете му се добавя и заслугата, че като външен министър е пращал за посланици основно агенти на ДС. Обвиняват го, че е изпълнявал във Външно васално политиката на Първанов.
Кръгове - Калфин е ясно обозначен в орбитата на Георги Първанов, включи се и в първата дискусия на учредената от него АБВ.
Инициативи - като евродепутат работи за автоматично признаване на дипломи от европейски университет.
Противник е - на агресията и демонстрацията на сила.
Харесва - гмуркането и скуоша, изпитва носталгия към черно-бялото българско кино.
Прякор – Охлюва.

Бележкарка, живее интересно и без да скача с бънджи
Меглена Кунева
– политици твърдят, че в опита си да изглежда като перфектния европейски политик изпада в тотална стерилност, която я прави еднакво подходяща за ролята на строг европейски чиновник или надзирател във фашистки концлагер. С две думи – човек, който иска винаги да е отличник – тип „бележкар”.
Кариера – Симеон Сакскобургготски и неговото НДСВ са звездният миг в кариерата на Кунева. Дипломираната в СУ „Климент Охридски” юристка първоначално работи като журналист в БНР, а от 1991 г. е на работа в Министерския съвет. Изкачва административната стълбичка от правен експерт до директор на международната дирекция. През юни 2001 г. е избрана за народен представител от листата на Национално движение Симеон Втори (НДСВ), но през август напуска парламента, тъй като е назначена за главен преговарящ на България по присъединяването към ЕС и заместник-министър на външните работи. По-късно става първият български министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски, а после запазва същия пост и в кабинета на Сергей Станишев. Тройната коалиция я предлага за първи еврокомисар от България.
Инициативен комитет от 53-ма души я издигна за независим кандидат-президент.
Заслуги – Според НДСВ има основен принос за приемането на страната в ЕС, а после като еврокомисар работи за защита правата на потребителите.
Фалове – името й е замесено още в началото на прехода с така наречената „Габонска афера”. Тогава изчезват 13 млн. германски марки, уж отпуснати от Балканбанк за машини и съоръжения за добив на дъпрвесина в Габон. Кунева участва в държавна комисия, която трябва да разследва аферата, но следите са заметени, а документите изчезват. Като министър по европейските въпроси се ангажира страната ни да получи 300 млн. евро за спрените 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй”, но от обещаните пари не идва и стотинка. По-късно става известно, че е избрана изненадващо в Управителния съвет на френската „Парибанк” и получава месечно над 200 хил. евро. Лъсват съмненията, че царистката е работила тайно срещу родната АЕЦ, докато „Парибанк” отпуска финансирането на румънската ядрена централа. По форумите пък граждани продължават да я обвиняват, че се е провалила в политиката си за защита на потребителите. Името й бе забъркано и в провала на Румяна Желева като еврокомисар.
Кръгове – Причислявана е към различни групировки и обръчи, но зад тях прозира червената нишка. Тя тръгва от брака й със сина на бившия комунистически функционер Иван Пръмов. Съпругът й Андрей е замесен в общи фирми с „Мултигруп”. Кунева се числи към най-верните поданици на Симеон Сакскобургготски, но през последните месеци все по-често е причислявана към обръчите на Георги Първанов. Твърди се, че тя е сред тайните му фаворити. С промоцирането й пък се зае лично „Шоуто на Слави”.
Инициативи – „Знай правата си” бе една от стартовите й идеи като еврокомисар. Като претендент за държавен глава инициира четири основни стълба, на които ще се гради стратегията й: справедлив правов ред, икономически просперитет, духовно и физическо здраве на нацията и достойно място на България в света.
Противник е на монополите.
Харесва – състезанията, твърди, че на еврокомисаря не му трябват бънджи или романтични бягства, за да живее интересно.
Прякор – очиларката, Мадам Yes.

Син сухар, верен на една партия
Румен Христов
– сред избирателите образът му се възприема като извехтял син мундир, който никой не иска да надене. Въпреки това лицето на десните е от малкото праволинейни – за 20 г. въпреки политическите обрати остана верен на СДС и не прекрачи в други партийни редици. Пришиваха го към различни групи и течения, но не изневери на сините.
Кариера - Христов е доктор по икономика. Кариерата му винаги върви възходящо в условия на кризи, когато трябва да се гасят пожари. В такива екстремни ситуации е викан за министър на земеделието в служебните правителства на Ренета Инджова (1994) и на Стефан Софиянски (1997). Бил е и главен секретар на президента Петър Стоянов (1997-2002). Сега е управител и собственик на частна консултантска компания и на търговски дружества. Синята надежда за „Дондуков” 2 е и извънреден професор на Югозападния университет в Благоевград. Специализирал е в САЩ, Брюксел, Бон и Берлин. На няколко пъти името му бе спрягано и за лидер на СДС.
Заслуги - справи се със зърнената криза след краха на правителството на Жан Виденов.
Кръгове – Декларира, че е останал верен на СДС. Въпреки това опонентите му го числят към орбитата на бившия главен секретар на сините Христо Бисеров. Други пък говорят за топла връзка между него и ДПС.
Инициативи – Обявил е битка за всеки десен глас, иска да върне в обединената десница отлюспените малки партии.
Противник е на предателствата в политиката и личните отношения.
Харесва – „По пътя” на Джек Керуак, театъра, увлича се от фитнес, обича да плува.
Прякор – Сухаря

Жрецът воин
Волен Сидеров
е сред малкото настоящи политици, преминали настъпателно пътя от журналистиката до парламента. За него думите и перото са истинско оръжие.
Кариера - В началото на 90-те е главен редактор на синия вестник „Демокрация“, а по-късно е заместник главен редактор в „Монитор“. През 2002 година започва да учи теология, а по-късно се дипломира в Шуменския университет.
През 2000 г. печели наградата на Съюза на българските журналисти. Автор е на три книги: “Бумерангът на злото”, “Властта на Мамона”, “Българофобия". През 2003 година се кандидатира неуспешно за кмет на София, в политически тандем с Яне Янев. Предаването „Атака“ по „Скат“ изстрелва популярността му в голямата политика. През 2005 участва на изборите с Национален съюз „Атака“. Влиза в парламента и образува четвъртата по големина парламентарна група. Волен е кандидат за президент на изборите през 2006. Стига до балотаж, губи от Георги Първанов. През лятото на 2009 г. партията му отново става част от настоящия български парламент. Избран е за шеф на комисията за контрол на ДАНС. До момента въпреки някои несъгласия и различия „Атака” остава най-коректният партньор на ГЕРБ.
Заслуги – ангажира се с реформирането на ДАНС, освети ролята на Алексей Петров като неформален шеф на агенцията и отговорен за редица престъпления
Фалове – допуска крайни расистки изявления, заради които на няколко пъти е клиент на Темида. Провокира конфликт пред софийската джамия, който бе осъден от всички политически сили. Развали вечеря на посланик Уорлик, за да поиска САЩ да платят на България наем за военните си бази. Нарече политическата класа „грухтящи прасета”.
Инициативи - настоява циганската престъпност да се пресече със закон, поиска избитите преди 134 г. 14 500 мирни жители на Стара Загора да бъдат канонизирани за светци, а на лобното им място да се изгради храм.
Кръгове – Политическите му опоненти твърдят, че зад националиста стоят офицерски кръгове, свързани с тайните служби у нас и в Русия.
Противник е на нееднаквото третиране на българите спрямо циганите и турците.
Харесва - песните на „Скорпиънс”, “Пинк Флойд”, българска поп и рок музика, върл фен на националния отбор по футбол.
Прякор - Фашиста

Готвача с душа на Трактор
Алексей Петров
е най-скандалната и спорна фигура в листата на кандидат-президентите. Ако спечели надпреварата, ще продължи антиевропейската традиция агент на комунистическата ДС да властва на „Дондуков”2 и да е лицето на България пред света. Влиза в странен и необясним на този етап състезателен триъгълник със съидейниците си Душана Здравкова и Атанас Семов.
Кариера – Тръгва от тетевенското село Бабинци, през сержантското училище в Пазарджик, ДС и отряда на баретите, Алексей Петров днес е представян като експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, преподава в УНСС, доцент в Пловдивския университет. Фирмените регистри го сочат като съучредител на застрахователните дружества „Аполо и Болкан” и „Спартак”, фигурира като съветник и представител на акционерите на Застрахователна компания „Лев инс“, а отделно името му по различни начини е свързано с още десетки търговски дружества и граждански сдружения. Оказа се, че Петров осем години е бил секретен агент на НСС. След създаването на ДАНС бе назначен за специален съветник на шефа Петко Сертов, но мълвата го свързваше като неофициалния шеф на агенцията.
Зад парадния си образ обаче бившата барета не успя да скрие сянката на подземен силов бос, който според разкрития на МВР и прокуратурата е свързан с проституция, бардаци, изнудвания, рекет, компромати, атентати и мокри поръчки срещу конкуренти. Преди година бе шумно арестуван и обявен за октопод на родната мафия. Всеки момент се очаква прокуратурата да внесе официално обвинението срещу него в съда.
Заслуги – хвали се, че е обезвредил страшен терорист в годините на социализма, идеолог на скандалната разработка „Галерия”, в която са подслушвани и следени журналисти и политици.
Инициативи – събра злополучно на една маса на басейна „Спартак” вътрешния министър Румен Петков и дупнишките феодали братя Галеви. Като съветник в ДАНС викаше на профилактично сутрешно кафе криминални босове. През последните месеци упорито лансира своя икономическа теория за държавно регулиране и сваляне на лихвите на банките по кредитите (отхвърлена от финансисти, б.р.)
Кръгове – близък до президента Георги Първанов, до бившия главен прокурор Никола Филчев, до ръководството на СДС с председател Надежда Михайлова, до НДСВ и Симеон Сакскобургготски, до БСП и Сергей Станишев.
Противник е на Доган и дрогата.
Харесва каратето, принципа на екипност, БОРКОР, РЗС.
Прякор – Трактора, Готвача (когато поръчвал жертвите си, казвал ритуално: „Тоя ще го сготвя”, б.р.)

Съдия пристана на подсъдим срещу ГЕРБ
Позабравената от всички Душана Здравкова
напомни за себе си отново, след като предаде идеите на ГЕРБ и отиде в екипа на най-големия враг на Цветан Цветанов и МВР – Алексей Петров. Здравкова е издигната от инициативен комитет. В няколко поредни медийни изяви съдийката не можа да обясни защо се кандидатира и какви са идеите й като бъдещ квартирант на „Дондуков”2. Парадоксалното е, че тя дори не знае дали ще се кандидатира за президент или за вицепрезидент на Алексей Петров. В интернет форумите пишат за нея: „Каква перверзия – съдия и подсъдим заедно на избори”.
Кариера – Здравкова, която е родом от село Оризаре, от никому неизвестна съдийка във Варна бе превърната от Бойко Борисов във фактор. През март 2006 г. при учредяването на ГЕРБ се набута в инициативния комитет на Бойко Борисов и стана председател на гражданското сдружение. От 2007 г. до 2009 г. е евродепутат и заместник-председател на Комисията по конституционни въпроси в ЕП. През юли 2009 година мандатът й изтича и тя се връща на работа в Окръжния съд във Варна. Напуска ГЕРБ, а през юни 2011 година напуска съда в знак на протест срещу политиката на правителството и назначението на младата Владимира Янева за шеф на СГС. Няколко седмици по-късно лъсна тандемът й с Трактора.
Заслуги – Душана Здравкова е сред основателите на гражданското сдружение „Граждани за европейско развитие на България”. Като евродепутат прави срещи, свързани с международната сигурност.
Фалове – Не можа да преглътне, че от фаворит на Борисов бе изместена от Румяна Желева, заигра с разследван за връзки с мафията, не е ясно каква ще е ролята й на тези избори, смени няколко партии. Зли езици я спрягаха за гадже на бившата правосъдна министърка Меглена Тачева.
Инициативи – лансира идеята да се търсят възможности за стимулиране на малкия и средния бизнес, както и на научните разработки.
Кръгове – с Алексей Петров и респективно с неговото обкръжение. Варненски журналисти твърдят, че е близка и с кмета Кирил Йорданов, както и с Меглена Тачева от НДСВ.
Противник е на бизнес кръговете, които по думите й са обслужвани от ГЕРБ, както и прословутото варненско октоподче да се казва Цецко.
Харесва – Трактора, морето и скъпите вина.
Прякор – Бабата.

Хамелеонът в РЗС
Атанас Семов
има сходен политически път с Душана Здравкова. От привърженик на Бойко Борисов и негов служител синът на Марко Семоев, писал некролога на Людмила Живкова, тотално променя политическите си възгледи и става един от най-върлите противници на генерала. В предизборната си кампания залага на черния пиар и издигна билбордове, с които иска да уволни премиера. Антирекламата се оказва незаконна, а РЗС е глобена заради прибързания старт на кампанията.
Кариера – Колегите му твърдят, че е свръхамбициозен и търси признание в различни партии в политиката. Юристът сменя няколко партии, преди да акостира в РЗС на Яне Янев, бил е председател на комисията по външна политика в ГЕРБ. Според герберите мечтата му е била да бъде издигнат за евродепутат. Но стана неуспял кандидат за Европарламента от РЗС. Като преподавател по Европейско право в Алма Матер издава учебник под патронажа на президента Георги Първанов. Директор е на Института по европейско право и заместник-председател на Българската асоциация по международно право. Основател е и правен секретар на Гражданския комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй". Заместник-председател е на 41-вото Народно събрание и член на Комисията по образование, наука и въпросите на децата, младежта и спорта от 2009 до 2010 г.
Фалове – Познат е в обществото като политически ренегат, който често обича да сменя партии по безпринципен начин. Преди да се присламчи към ГЕРБ, той беше носител на леви идеи, а малко по-късно стана консерватор. Като преподавател си „приватизира” дисциплината Европейско право в Алма Матер и благодарение на политическата си кариера не допуска никой да припари до катедрата и да го измести от титулярното му място.
Инициативи – Най-прясната инициатива на Семов е „Ще уволня Бойко Борисов”. Иска референдум за свикване на Велико Народно събрание и създаване на нова Конституция.
Кръгове – Близък е с Лидия Шулева, когато тя е вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски. След освобождаването на Алексей Петров под домашен арест Семов занесе грозде на Трактора в дома му на частната улица „Арарат”. Близък е с Георги Първанов, с чиято благословия издаде учебник в университетското издателство на СУ „Св. Климент Охридски”.
Противник е на ГЕРБ и на „Атака”.
Харесва – Любен Дилов-син, да пие кафе със студентите си, да показва снимки в социалната мрежа от исторически сгради като сената в САЩ.
Прякор – българският Чайлд Харолд (герой на Байрон от поемата „Странстванията на Чайлд Харолд” - чувствителен, мил, раним, романтична душа, истински отшелник от обществото – б.а.)
Красимир Каракачанов брои пилци наесен

Според политическите анализатори Красимир Каракачанов
е от онези кандидати, които искат да напомнят за себе си и да посъберат разпиления си електорат за следващите парламентарни избори. Въпреки че социолозите не му дават шансове за президент, шефът на ВМРО е длъжен като истински войвода да се появи на политическата сцена, която напоследък замени с тази на реалити форматите, където танцува и пя благотворително.
Кариера – Депутат в 38-ото Народно събрание с листата на ОДС. През този период е член на Комисията по национална сигурност. Преди парламентарни избори 2001 г. напусна ОДС и направи коалиция с Гергьовден, но така и не успя да влезе в НС. През пролетта на 2005 г. Каракачанов, заедно с БЗНС-НС на Мозер и ССД на Софиянски, направиха Български народен съюз (БНС) и проби в парламента с още 12 депутати.

На изборите за евродепутати ВМРО участва в коалиция с „Лидер” на скандалния и подсъдим бизнесмен Христо Ковачки. На парламентарните избори през 2009 г. кандидатурата на ВМРО за изборите се проваля, тъй като е анулирана от ЦИК заради липса на достатъчно подписи. Каракачанов е издигнат от РЗС като мажоритарен кандидат за депутат в Русе, но губи от човека на ГЕРБ.
Заслуги – Каракачанов е един от народните представители, който по време на 38-ото Народно събрание настоява в герба на националния флаг да бъдат изрисувани кръстове. БСП се съпротивляват срещу идеята му, тъй като считат, че са религиозни символи.
Фалове - В края на май 2006 г. е обявен от вътрешния министър Румен Петков за бивш агент на Държавна сигурност. Няма данни да е давал съгласие и да е подписвал декларация за сътрудничество. Той е изготвял анализи за контраразузнавателните служби на МВР и не е давал информация за български граждани. Не успя да реформира ВМРО и да я превърне в голям политически субект. Партията се маргинализира и се разцепи. Заедно с ГЕРБ подкрепи кмета на Пловдив Славчо Атанасов, който по-късно отиде в отбора на Георги Първанов.
Инициативи – Настоява Македония да признае, че езикът, на който говорят всички в страната, е български, а не македонски. Той е сред инициаторите България да признае Косово като независима държава. ВМРО събра подписи за референдум против Турция в ЕС.
Противник – България не трябва да подкрепя Македония и Турция за членство в ЕС и НАТО, както и да се правят гей паради в центъра на София.
Харесва – Ансамбъл „Гоце Делчев”, „Шуменско пиво”, тежки маси с македонска музика.
Прякор – Войводата, Иван (агентурното му име в ДС – б.а.)

Гроздоберът ли настъпи, та не си си мил г*за?!
Така започва една от най-известните песни „Без хигиена” на Светослав Витков
, известен като Светльо от „Хиподил”. Той е от онези кандидат-президенти, които през 90-те години бяха определяни като кукувци. Нищо вече не може да учуди феновете му. Той ще засипе тазгодишната кампания със звучни епитети и рими, които се слушат обикновено на порядъчно количество алкохол. Една сутрин се събудил, представил си мислено последните трима президенти - Желев, Стоянов и Първанов, и решил, че по нищо не им отстъпва. Сам казва, че няма да спечели, защото няма пари за кампания. За сметка на това Витков ще получи безплатно време в държавната БНТ, което е златна възможност за реклама на творчеството му. Освен това певецът има чувство за хумор и ще разчупи безкрайно скучните предизборни дебати.
Кариера – Става вокалист на група „Хиподил” през 1993 г. и пише всички текстове на песните в албумите й. През 2003 година “Хиподил” правят песента „Скакауец“, която има огромен успех, след което групата се разпада. Светльо прави собствен състав „Светльо& the Legends“, има и 3 издадени книги. Преподава карате на деца и възрастни.
Заслуги – Пионер е на ска-музиката в България с хумористичните си и вулгарни текстове.
Фалове – Води музикално реалити предаване заедно с Камен Воденичаров, продуцирано от Слави. Двамата водещи се изложиха тотално с плоските си шеги извън сценария.
Кръгове - Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги, групите „Контрол”, „Ревю” и „Хиподил”.
Инициативи – Не на чалгата, децата трябва да спортуват, а не да кибичат пред компютрите.
Противник е на чалгата и на хората, които не се къпят редовно.
Харесва – Карате, ска-музиката и групите „Меднес”, „Ману чао”, руските „Ленинград” и „Здоб ши здуб”.
Прякор – Хиподила, Скакауеца
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 8500 |02.08.2011 М. Кунева: В. Танов е изолиран от правителството . 24| 6478 |31.07.2011 Трактора вече не харесва Яне Янев, а само себе си . 113| 12233 |30.07.2011 Москва търси Първанов да помага по скандала с ЛУКойл . 112| 10337 |29.07.2011 Медиана: Бойко е 4-ти по одобрение, Кунева и Първанов го задминават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads