Реклама / Ads
28| 5838 |04.01.2015 ПОЛИТИКА

Мерджанов: Хаос е смесване задачи на полицаи и военни по границата

.
Атанас Мерджанов
МВР трябва да бъде подпомогнато финансово за назначаването на още хора по границата, а не да се смесват функциите на военните и полицаите при охраната й, заяви в интервю за БНР заместник-председателят на ПГ на "БСП лява България" Атанас Мерджанов.
 
"Оказва се, че въпреки всички критични оценки и емоции, които избуяваха от сега, управляващите по времето в опозиция, като че ли не са готови и нямат идеи как да посрещнат това тежко предизвикателство. Това е един сериозен въпрос, не е само български и точно това госпожа Кунева трябва да се опита да вмени, не само да обясни, на европейските представители. Мен ме притеснява липсата на единно мнение за това кой ще охранява границата.

От една страна беше казано, че армията няма право и няма място в охраната на границата, сега изведнъж от няколко дни виждаме как и армията ще бъде стоварена на границата. Мисля си, че ще бъдат достатъчно сериозно объркани функциите. Мисля, че се очертава една доста сериозна заплаха, ако в близките дни не се постави ред във взаимодействието, и взаимоотношенията на тези институции. В крайна сметка кой ще отговаря за тези процеси – министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната или вицепремиерът Меглена Кунева?

Според мен смесването на двата типа елементи от въоръжените сили по-скоро ще доведе до хаос. По-скоро трябва да бъде подпомогнато с допълнителни средства МВР за назначаване на нови гранични полицаи, отколкото да се преплитат функциите на две силови ведомства", посочи социалистът.

Мерджанов коментира идеите за бързи промени в Избирателния кодекс. "Промените в Изборния закон винаги създават един съмнителен привкус в преследването на политическите цели. Надявам се този път да не е така, а то може да се избегне само ако имаме колкото е възможно по-широка парламентарна подкрепа за възможните промени. Вероятно важният въпрос ще бъде предложението за задължително гласуване. На този етап ако действително се прецени, че задължителното гласуване е реалната крачка в този политически момент да бъдат избегнати всички онези спекулации по изборния процес, ние бихме подкрепили. Иначе въпросът е достатъчно навреме да бъдат направени тези промени. Не виждам такава готовност от сега управляващите да я инициират в близките няколко седмици", заяви той.

Атанас Мерджанов обясни и какви ще са приоритетите на БСП в началото на годината: "Ангажиментите ми в обществени и в партиен план, те са насочени преди всичко към отстояването на онези социални права на българските граждани, които като че ли изчезнаха последните няколко седмици. Знаем как беше претупан предпразнично бюджетът и някак си неусетно тези 14 права, за които алармирахме, се изпариха, така че и нашите усилия и в Народното събрание, и в партийната ни работа, ще бъдат насочени към връщането на доверието на онези разочаровани избиратели, които не подкрепиха БСП не последните предсрочни парламентарни избори. Имаме достатъчно законодателни инициативи, които вече сме внесли в НС и активно ще отстояваме тяхната правота, но основно нашите усилия ще бъдат насочени към преодоляване на бедността, защото според нас, социалистите, това е най-големият проблем на България. Разбира се, наравно с него е и необходимостта от една работеща икономика, защото един заложен ръст от 0,8% съвсем не удовлетворява и не може да покрие онези очаквания, нужди и надежди на българските граждани за по-добър живот".

Мерджанов коментира и ролята на социалистите като опозиция и необходимите промени в партията: "За нас това е може би поучително, тъй като очевидно е, че сме допуснали много грешки през годините и нямаше как да не получим този наказателен вот, но това ни дава много шансове и възможности първо да си оправим нещата в партията, защото в БСП са необходими редица и организационни реформи, които да дават възможност за воденето на една единна национална политика и нещо повече, БСП да не отстъпва от характера и ролята си на национална партия. Така че дали сме опозиция или управляващи, според мен и двете състояния са достатъчно важни, за да могат да отговарят на очакванията на гражданите и на избирателите".

"Дискусиите в БСП винаги са били горещи и достатъчно открити и публични, за разлика от затворените други партии, които претендират за повече демократичност. Що се отнася до диалога в партията, той ще се изостря и ще минава в посока на консолидация, надявам се, с приближаването на поредните избори. Аз се надявам този процес да бъде бързо извървян, да бъде изживян. В момента текат цикъл отчети-избори в 19 организации, общински, тези, които получиха едни от най-слабите резултати. В половината от тях цикълът приключи. Надявам се на едно задравомислещо отношение от всеки един от симпатизантите, от членовете, разбира се това зависи от делата на ръководството. Аз мисля, че в този смисъл погледът трябва да бъде достатъчно откровено и честно насочен към всички онези пропуски, които сме допускали във времето. Всеки задава един тон на помирение, особено в началото на годината и той е полезен и смея да кажа, целебен, но в крайна сметка помирение с кого и за какво? Това са важните въпроси, защото ако трябва да се помиряваме със стъпки в управлението, които водят до отнемане на социални права, до имитация на реформи, аз не виждам място за такъв вид помирение", каза още зам.-председателят на ПГ на "БСП лява България".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4680 |20.12.2014 Мерджанов: Прегръдките са хубави, ако не задушават . 52| 8182 |23.07.2014 В „България без цензура” хаос, партньорите напускат . 152| 7962 |29.06.2014 А.Мерджанов: Борисов се държи като терорист . 24| 6262 |05.09.2013 Атанас Мерджанов: Сега излизат резултатите от първите 100 дни работа на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads