Реклама / Ads
7| 4676 |20.12.2014 ПОЛИТИКА

Мерджанов: Прегръдките са хубави, ако не задушават

.
Атанас Мерджанов
„Прегръдките са хубаво нещо, стига да не са задушаващи. Опасявам се, че в момента се готви нещо подобно. Независимо че се имитира някаква коалиционност и разбирателство, става това, което нареди Борисов", заяви зам.-председателят на ПГ „БСП лява България".
 
„Практиките на задкулисието продължават - има и формална, и фактическа коалиция. Формалната е четворната, фактическата е тази, която гласува най-важните текстове - ГЕРБ и ДПС", отбеляза той за Нова телевизия.

Мерджанов обясни, че бюджетната политика е най-важната в страната. Подобно предложение трябваше да дойде след достатъчно сериозни разговори, задълбочен анализ на статута на пенсионните фондове и тяхното състояние, а това не се случи, посочи той.

„Бюджетът не предполагаше непременно включването на този текст. Той беше включен със сериозното усилие на г-н Горанов", подчерта той. Народният представител припомни, че същото се е случило с бюджета на Здравната каса 2009-2013 година. „Става въпрос за присвояване и кражба. 1,5 млрд бяха отнети от Касата и прехвърлени към фискалния резерв. Много е лесно БСП да бъде дежурният виновник, но трябва да се види кой носи пряката отговорност", подчерта той.

Въпросът за КТБ не е решен. Най-удобната поза на Борисов е да обвини Орешарски, Искров и Чобанов, но е интересно да се види неговото поведение по време на разговорите при президента на републиката. ДПС искаха специален закон за КТБ, който съвсем не предполагаше такова развитие. Единствено ние, представителите на БСП, заехме принципната позиция, че трябва да се изпълнява българското законодателство", припомни Мерджанов.

„Не сме против принципни промени в Закона за МВР. Въпросът е, че новият закон беше валиден само два месеца при министър Йовчев, три месеца при служебния министър Бакалов и два месеца при министър Вучков", поясни зам.-председателят на „БСП лява България". Според него е необходим одит за състоянието на системата и функционирането на отделните звена. „Тези промени бяха внесени от Цветан Цветанов. Как да не е реваншизъм, когато тези промени връщат системата в първоначалното й състояние? Уволненията вече започнаха, има стремеж за смяна на председателя на ДАНС, на главния секретар - затова се прави всичко", обясни Мерджанов.

Реформата се връща назад. Не може да става и дума за сравнение на действията на министър Йовчев с тези на Цветанов. Йовчев се справи достатъчно убедително с предизвикателствата, включително и с протестите, които бяха всекидневие. Чест му прави - и на него, и на полицаите, които не посегнаха върху сигурността на гражданите", коментира Атанас Мерджанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5447 |19.12.2014 Премиерът: Рискът за коалицията е риск за държавата . 20| 5210 |19.12.2014 Миков: Хъб ще има в Турция без Борисов и България . 15| 4917 |19.12.2014 Р. Кънев: Оживяват три кошмара за десния избирател . 7| 16575 |19.12.2014 Свидетелят на прокуратурата Бисер Лазов ударно източва кредитирани от КТБ фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads