Реклама / Ads
0| 4546 |09.12.2015 ПОЛИТИКА

Мерджанов: Промените в Конституцията няма да окажат сериозно влияние върху правораздаването

.
Атанас Мерджанов
„БСП, за разлика от всички останали политически сили, има най-чистата, ясна и последователна позиция за промените в Конституцията. Ние още от самото начало дадохме своето „за", но предупредихме, че промените трябва да бъдат последователни и да започнат с корекции в специализираните закони, този за съдебната власт, наказателния кодекс, НПК и едва тогава да се говори за Конституцията, ако се налага”.
 
Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов в ефира на ТВ7.

Той добави, че обратно на този подход, управляващите, по-точно Реформаторският блок, са решили, че промените в Конституцията са залог за реформата в съдебната система и са направили това усилие без участието на магистратите. „Политици да правят реформа за магистратите не е най-демократичният подход”, категоричен бе народният представител. Той добави, че обществото като цяло е недоволно от резултатите от действията на  съдебната власт. „За това недоволство са отговорни всички - от гражданите, които избират, до политиците, които създават законовата рамка и магистратите, които я прилагат”, каза още Мерджанов. Той бе категоричен, че няма единна политическа воля и позиция за промените.
 
Мерджанов заяви, че какъвто и да бъде днес резултатът от гласуването, дори и да се съберат 185 гласа,  това едва ли ще окаже сериозно въздействие върху правораздаването в България”. Той добави, че съдебните процеси най-вероятно няма да бъдат съкратени, просто ще бъде удовлетворен един външен интерес и някои кадри в съдебната система, които непременно трябва да се развиват. Според  него няма значение дали след гласуването министърът на правосъдието ще подаде оставка или не, защото не само той, но и военният и външният министри се представят изключително неубедително. „Министърът на вътрешните работи също има големи пропуски в своето министерство”, каза още народният представител.
 
Мерджанов каза още, че вчера БСП е внесла проекторешение за насърчаване на междупарламентарния диалог и сътрудничеството между Европейския съюз и Руската федерация. Той припомни, че това нито е първата, нито ще бъде последната инициатива на БСП по този казус. „Ние отдавна се обявихме против санкциите на Европа срещу Русия, защото България е най-големият губещ” , категоричен бе Атанас Мерджанов. Според него това предложение трябва да бъде подкрепено от всички политически сили. Той отбеляза, че в неформални разговори голяма част от депутатите, включително и представители на ГЕРБ, подкрепят идеята. По думите му  въпросът е дали ще я подкрепят и в пленарна зала. Народният представител обясни, че документът предвижда Народното събрание да натовари министър-председателя и външния министър на България да представят пред Европейския съвет и пред Съвета по външни работи на ЕС предложение за изваждане на всички парламентаристи от европейските санкционни списъци и договаряне на реципрочно действие от руска страна.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4756 |09.12.2015 Р. Кънев : Парламентът няма да гласува радикални промени в Конституцията . 2| 5425 |23.09.2015 Я. Нотев : Няма сделка за промените в конституцията . 12| 5236 |19.09.2015 Първанов се пазари за промените в Конституцията . 0| 5659 |24.07.2015 Борисов: Компромисът за Конституцията ми струва години живот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads