Реклама / Ads
21| 6895 |08.05.2015 ПОЛИТИКА

Местан хвали Борисов, съска срещу реформаторите

.
Лидерът на ДПС Лютви Местан
Да не се връщаме далеч в историята. Живеем в 21 век и реалностите са други. Така формалният лидер на ДПС Лютви Местан се опита да се измъкне от темата за геноцида срещу арменците. През годините на Първата световна война 1,5 млн. арменци биват избити от турците, но ръководството на ДПС не признава този факт.
 
Ние от ДПС искаме и настояваме да излезе цялата истина за КТБ, за да падне митът, че тази банка е била свързана с движението. Това заяви турнатият на поста от Доган лидер на ДПС в сутрешния блок на бТВ. Той обаче отказа да отговаря каква е ролята на съпартиеца му Делян Пеевски в разгрома на банката.

Заяви също, че е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров да започне разследване, дали Цветан Василев е укрил данни за престъпления. Досега нямал отговор от Цацаров, но все пак се надявал прокуратурата да си свърши работата. Ако Цацаров се позабави още, Местан сигурно ще изпрати Пеевски да го раздвижи, но тази тема не се обсъжда публично, макар че слуховете, че именно кръгът #Кой на Пеевски контролира прокуратурата витае отдавна в пространството.

Г-н Борисов прави усилия да върши неща, които от ДПС одобряваме. Подкрепихме го за плоския данък, ще го подкрепяме и в бъдеще. Но реформаторите вече преяждат с власт. Не ги гледай в устата, а в ръцете, цитира Местан свой колега. Той отхвърли отговорността на ДПС за случващото се с Христо Бисеров и няколко пъти припомни, че Бисеров дошъл в движението от средите на СДС. Същото заяви и за кмета на Хасково, който бил изначално от СДС, чак после бил подкрепен от ДПС.

На въпроса дали движението ще иска вот на недоверие за реформите в здравеопазването и министър Петър Москов, Местан акцентира върху реплика на Москов по отношение на циганите, което той нарече ксенофобия. Да го оставим да се нареформира, обобщи злобно Местан.

Формалният лидер на ДПС не пропусна възможността да се сложи на Анкара. Има необходимoст да се ускори процесът на интеграция на Република Турция като естествен мост между Изтока и ЕС. Относно Македония в ЕС, интересът ни е до толкова доколкото България да граничи със страни – членки на ЕС.

„През септември, ние българските либерали от ДПС и НДСВ, ще бъдем домакини на регионалната среща на лидерите на либералните партии от Балканите”, заяви още той. По думите му, тази среща е много важна, защото по тяхна инициатива ще се разисква либерална стратегия за ускоряване на интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

„Ние смятаме, че младите демокрации от Западните Балкани и Югоизточна Европа – имам предвид и Молдова, и Украйна, имат нужда от своята ясна европейска визия като основен стимул за демократизиране на гражданските общества”, обясни Местан.

„Гледаме доста резервирано на мораториума, наложен от президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и най-вероятно ще подготвим проект за декларация с предложение АЛДЕ да ангажира вниманието и на Европейския парламент с идеята да се ускори интеграцията на Западните Балкани, защото на Балканите има прекалено много история”, каза още той. Според него, има проблеми, които трудно биха могли да се решат преди членството на балканските страни в ЕС. Местан обясни, че те биха могли да бъдат решени, но това предполага едно ново разбиране, нов подход със и чрез присъединяването на тези страни към ЕС.

Относно присъединяването на Македония към ЕС, лидерът на ДПС заяви, че България трябва да има ясно дефиниран свой национален интерес, но той призова да се изведе пред скоби "интересът на интересите". „Той от гледна точка на България е тя да граничи със страни-членки на ЕС”, допълни той.

„Ние имаме ясна позиция за необходимост да се ускори процесът на интеграцията и на Република Турция като естествен мост между Изтока и ЕС. Убедени сме, че един конфликтен дестабилизиран Близък Изток, а той никога не е бил по-дестабилизиран, винаги ще бъде предизвикателство за сигурността и на ЕС, а един стабилен Близък Изток ще гарантира стабилност и в ЕС и тук ролята на Турция е стратегическа”, смята Лютви Местан.

Ще продължавам да агитирам на майчин език, заяви още Местан и с половин уста добави – при осигурен превод. Чуваме се с г-н Доган, виждаме се. В страхотно разположение на духа, самоизтъкна се Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 7775 |20.04.2015 Константинов: Ако се кандидатира Борисов, ще е 10 г. президент . 14| 9219 |17.03.2015 Дикме: Местан да ходи да се прегледа . 3| 5304 |15.03.2015 Лукарски и Кънев се разбраха за назначенията, похвалиха ни се във фейсбук . 11| 5487 |05.02.2015 Местан: Възродителният процес е въпрос за имунната система на демокрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads