Реклама / Ads
11| 14416 |30.05.2018 ПОЛИТИКА

Методи Андреев за Фрог: Путин извика Борисов в Москва

.
Източник: БГНЕС
От Министерство на външните работи излъгаха, че срещата на Борисов с Путин е подготвяна от 2 месеца. За посещението на държавния глава узнахме около 3 март, тогава премиерът показа несъгласие с планираното президентско посещение. Според мен, Путин е извикал Борисов в Москва. Това предположи пред Фрогнюз депутатът от 43-тото НС Методи Андреев.
 

Посланието на Путин е следното: „Аз имам огромно влияние в България. За една седмица и президент, и премиер дойдоха при мен”.

 

В руски портал научната сътрудничка в Института за световна икономика към Руската академия на науките Екатерина Шумицкая казва: „В сегашната ситуация в света на София няма да й се даде да седи на два стола. Русия продължава да смята България за ненадежден партньор за разлика от Турция. Докато в Турция не се случи нещо сериозно, България няма да получи нищо от Русия”.

 

Русия не възприема България като надежден партньор, докато тя е в ЕС и НАТО. Не можем да очакваме никакво прагматично сътрудничество, както иска Борисов. Русия не разбира, че ние сме избрали друг път за развитие. Тя ни поставя ултиматум – или си с нас, или си против нас.

 

На този етап Русия не се нуждае от България, защото тя чрез Ердоган има достатъчно влияние около Проливите. Русия гледа на нас само като на средство за постигане на своите имперски цели в региона.

 

Все пак Борисов има шанса да не ходи в Москва като Бойко от Банкя или като премиер на България, а като председателстващ ЕС. Защо го твърдя? Случи се нещо уникално преди седмица – за пръв път интересът на България беше защитен, за пръв път монополистът „Газпром” беше поставен в ъгъла от ЕК. За пръв път се разбра, че от 15 години „Газпром” смъква по 3 кожи от България годишно. Стана ясно, че претенцията на руската газова компания да платим неустойка заради спирането на „Южен поток” няма да бъде платена.

 

Тези неща, ако Борисов ги използва, може да проведе прагматичен разговор с Путин. Но аз смятам, че няма смелост, няма ценностната рамка да го направи. Той ще проведе разговор, какъвто Путин очаква. Да не забравяме, че коалиционни партньори на ГЕРБ са ВМРО и Атака, които са антисистемни. У Бойко ще надделее елементарният прагматизъм и ще си каже: „По-добре да се харесам на Путин, за да си запазя коалиционните партньори, защото от тях зависи консумацията на власт”.

 

Ако Борисов притежаваше евроатлантически ценности, щеше след Европредседателството да обяви нови избори наесен, за да се освободи от коалиционните си партньори. 

 

Решетников след като пристигна у нас в началото на май, се случиха три знакови събития. Първото е, че предателите в Българския синод се извъртяха и не почетоха 1000-годишния юбилей на Охридската архиепископия. Второто нещо е, че Борисов и Теменужда Петкова рестартираха проекта АЕЦ „Белене”. Третото – посещението на премиера в Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 13101 |17.05.2018 Бабикян за Фрог: Лидерите от ЕС охладиха фанфарите на Борисов за Западните Балкани . 5| 9173 |28.03.2018 Мартин Табаков за Фрог: Борисов привиква посланика от Русия заради Брюксел . 3| 8437 |26.03.2018 Само във Фрог: Заради измрелите коне БАБХ ще променя законите за отглеждането им . 5| 10266 |26.03.2018 Само във Фрог: Схемата на Борисов срещу корупцията в КАТ рухна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads