Реклама / Ads
21| 32334 |29.07.2020 ПОЛИТИКА

Мика Зайкова пред Фрог: България е диктатура, а премиерът е началник на парламентарната република

.
Мика Зайкова
За сетен път се убеждаваме, че в България има диктатура, че в България премиерът Бойко Борисов е началник на парламентарната република. Това е просто възмутително. Мерките на правителството показват паника и хаос. Депутатите не ги гласуват днес, защото ако падне правителството ще накажат нашия народ като го лишат от така наречените „мерки“. Апостола на Свободата трябва да е доволен, защото има надежда за България – тези умни, млади и интелигентни хора, които са на протестите, разсъждават правилно.
 

Това каза в коментар за Фрог Нюз икономистът и анализатор Мика Зайкова. Ето какво още каза тя:

 

Първо искам да изкажа своето възмущение от  Народното събрание. Както видяхте в дневния ред на Парламента нямаше и една дума днес за новите мерки, предложени от кабинетът. Знаете ли защо? Защото те чакат резултата от днешната сряда и ако падне правителството, ще накажат нашият народ като го лишат от така наречените „мерки“. За сетен път се убеждаваме, че в България има диктатура, че в България премиерът Бойко Борисов е началник на парламентарната република. Това е просто възмутително. Толкова.

 

Ако днес бяха гласувани мерките, независимо от резултата, дали ще падне правителството или не, можехме да предположим, че народните представители милеят за своите избиратели. Но това не се случи.

 

П отношение на мерките  - те показват паника и хаос. Защото част от тях нямат никакво отношение към коронавируса. Част от тях са явен подкуп за онези, които евентуално биха отишли отново да гласуват. Това са пенсионерите. Ние сега сме края на юли, т.е. много месеци след извърнердното положение и много след като хората се измъчиха. България беше единствената страна, която не подкрепи директно домакинствата и не подкрепи директно бизнеса, особено малкия бизнес. Като имате предвид, че  94% от фирмите в страната ни са малки и средни. Съвсем малка част са големите фирми.

 

Ако погледнете какво другите  държави са дали на своето население и особено какво дават на пенсионерите, ще видите, че това тук е жалко подаяние, по простата причина, че става въпрос за общо 75 евро.  Страната, която е дала най-малко в света за своите граждани се казва Сърбия, но тя е дала 100 евро на всички хора, не само на пенсионерите, а на всички. Нима хората, които са към 80%, които получават минимална работна заплата, не се нуждаят от помощ или те нямат деца и не се нуждаят от подкрепа? Това е просто ужасно. Само за сравнение 1000 паунда е дала Великобритания, 800 евро Гърция, бедната Хърватия е дала 450 евро на човек…

 

Погледнете самите мерки. От кога се оплакват работещите  на първа линия, от кога се оплакват болниците, че стойността на пакетите е ниска? Те се сетиха четири месеца по-късно да дадат 10% увеличение на пътеките, да повишат заплатите, не само на хората, които работят на първа линия, но и тези които изобщо са в системата на здравеопазването. Като пак има „разделяй и владей“ – даде се на тези в инфекциозните отделения, даде се на РЗИ, но не са забравили и своите подчинени в администрацията в НЗОК в МТСП и т.н.

 

Ако погледнете  икономическите мерки - те дават едни общи цифри, 9 милиона, 3 милиона, не знам колко си милиона, но всъщност не може да се разбере за какво се дават. Не може да се разбере как са разпределени и дали наистина се отнасят за коронавируса. Да, ще подпомогнат бизнеса като дадат пари, да речем за  инфраструктура, любимата тема на г-н Бойко Борисов, за пътища и канализации. От къде ги вземат? От нашите пари. Като ги дават от нашите пари не следваше ли икономическите мерки да вземат и да ги обсъдят с нас, т.е. с обществото с неправителствените организации и всички, които имат отношение към това. Просто бързат, хаотично, ей така нахвърлени цифри, колкото да хвърлят прах в очите на хората. Както се вижда и нямат намерение изобщо да ги дадат, защото не ги гласуват. Нали виждате, че да направят това нещо, първо трябва да се направят промени в бюджета. Това са парите от фискалния резерв, както твърди г-н премиера и това са увеличение на разходи по отделните министерства.

 

Още нещо - никой ли в тази държава и в тази администрация не чете европейски документи? Европейската директива по отношение на диференцираното ДДС е съвсем ясна и тя казва: Да, може да има диференцирано ДДС, но не и за напитки, които съдържат алкохол. Директивата категорично го забранява. А ние намаляваме ДДС-то на биричката и на винцето в хотелите, да речем, на Валери Симеонов. И намаляваме ДДС-то на т.нар. случаен превоз, на тези, които ще возят туристи. Да, няма лошо, всичко това би могло да стане една стройна система и фактически да стане основа на нашия национален фронт.

 

Твърдението, че, видите ли една камара пари е донесъл премиерът, това са имагинерни пари. От тях 16 милиарда са бюджет, оставяме ги, настрана. В предишния бюджет парите, които ни дадоха хората за конвергенция, за да можем да влезем евентуално в IERM-II, защото там влизаме по милост, никаква конвергенция няма, сме използвали 38% до 43% по отделните оперативни програми. Така, че от тези 16 милиарда, ако използваме половината трябва да скачаме, заради това казвам, че ги оставяме на страни.

 

Говорим за парите от Фонда. Тези пари никой няма да ти ги даде така. Знаете ли, че Румъния отиде в Брюксел на тази среща с готов национален план, подкрепен отдолу с реални проекти. Готов и съгласуван с обществото и с всички структури. Заради това Румъния получи най-високия дял спрямо своя БВП за грантове и за заеми. А ние тепърва ще започваме да пишем такъв план. Заради това е хаоса и хвърлянето на тези мерки. Нима тези 250 милиона, които ги дават на здравеопазването не можеха да ги дадат в април или май, когато на хората наистина им трябваха и когато болниците закъсваха. Знаете, че заради страха на хората те не отиваха да се преглеждат и лекарите не можеха да си получат възнагражденията, защото нямаше реализирани пътеки освен коронавируса. Питам защо сега?

 

За протестите

Има надежда за България. Има надежда, защото тези млади хора, които са там са надежда. Вчера ги гледах и в „Референдум“, където водещата се мъчеше  през цялото време да ги вкара в един възможен диалог с правителството, ако може, ей така, да добутаме до изборите, но тези млади хора не се подадоха. Умни, интелигентни, образовани. Защо ще ми говорите, че няма алтернатива. Има, разбира се и алтернативата са тези млади хора заедно с експертния потенциал на България, който не е омърсен от всички тези идиотщини и корупцията. Има специалисти, които биха могли да им помогнат.  Един от младите хора отговори вчера на въпрос  дали би станал премиер, че няма как да стане, след като е на малко повече от 20 години, трябва поне да стане на 40, да натрупа опит. Кой е казал, че трябва да се противопоставят поколения? Аз лично, може да съм стара, но съм готова на всеки да помогна, зад гърба му, да му дам бекграунд. Не искам пост, не искам нищо, времето ми за постове е минало, но имам знания  в главата, които биха могли да помогнат.

 

Най-общо казано: Апостола на Свободата трябва да е доволен, защото има надежда за България – тези умни, млади и интелигентни хора, които разсъждават правилно. Те са готови да влязат в съюз с останалите поколения, средното и по-възрастното и да изведат България на демократична основа. Иска им се да живеят тук, в нормална страна, такава каквато са видели и на вън. Тук няма партии, виждате, че и старите партии този и онзи не могат да яхнат този протест, защото той няма цвят. Видяхте и отвращението от политиката, тези хора не се борят да станат министри и някакви власт имащи. Те искат просто да живеят в държава с правила, държава, в която закона е над всичко и в държава, в която няма полицай да бъде главен прокурор.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5752 |22.07.2020 Цветелина Пенкова: Парите на ЕС не са в чекмедже, от българската държава зависи колко от тях ще влязат в нашата икономиката . 35| 8495 |21.07.2020 В. Сименов за протеста: Десетина човека се въргаляха на плажни кърпи пред парламента . 8| 10644 |20.07.2020 Огнян Минчев: Наследниците на предходни елити повтарят номерата на ”малък Тошко” . 14| 11782 |07.07.2020 Слави Трифонов продължава ”представянето” на българските министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads