Реклама / Ads
4| 5288 |29.05.2015 ПОЛИТИКА

Миков: БСП подкрепя Станишев за втори мандат като президент на ПЕС

.
Михаил Миков
БСП категорично подкрепя Сергей Станишев за следващ мандат като президент на ПЕС и повторното му избиране е добро за България. „Изборът му и неговото ангажиране в политиката на БСП при всички случаи са полезни, защото това би било признание за ролята на БСП сред европейските леви партии”.Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков.
 
Желанието на управляващите за борба с корупцията е повече говорене в условия, когато върховенството на закона никак не е на почит. Малкият и средният бизнес го виждат при обществените поръчки, работещият човек го усеща тогава, когато му вземат 408 лв. годишно и му дадат 360 лв. , каза още той пред разио К2.

Той добави, че това се прави при съзнанието, че без увеличение на доходите ще продължи икономическата миграция на най-активната част на населението към отворения европейски пазар. „Ние обаче не сме против всички решения на правителството по принцип. Тогава, когато те са добри, обосновани и разумни- могат да разчитат на нашата подкрепа”, категоричен бе лидерът на левицата.

Миков обясни, че има криза в лявото представителство и за това има много причини, но излизането от тази криза е възможно чрез повече контакти с хората. По думите му в една бедна страна като България, левите решения на проблемите са в интерес на 80% от хората и все повече граждани го осъзнават. Той каза още, че за местните избори БСП има за цел налагане на лява рамка и стандарт в местната власт. „Правим това, защото много години се пропагандираше, че тази власт не е лява или дясна, а социалната политика се прехвърляше изцяло като ангажимент на правителството”, обясни лидерът на социалистите. Той бе категоричен, че е много важно на тези избори БСП да наложи левия профил в местната политика. „Имаме хората, които ще носят това знаме и аз съм убеден, че то е по-силно от временните неуспехи на лявата политика”, заяви Миков.

„В така наречената съдебна реформа става въпрос за налагане на политически контрол върху съдебната власт, смяна на състава на ВСС и осигуряване на контрол върху кадровите решения от страна на политическата власт”, заяви Миков на въпрос, свързан с намеренията на мнозинството за промени в Конституцията. По думите му е явно, че се смесват функциите на ВСС с конкретната независимост по отделните дела на магистратите и разбирането, че когато се овладее висшата съдебна власт, тогава ще може да й се влияе.

„В модерните и демократични държави, съдебната власт трябва да има капацитет да се управлява самостоятелно”, категоричен бе той. Според лидера на левицата отговорността на всяка една от властите се реализира чрез отчетност и по думите му има достатъчно механизми и при съдебната власт да се проявява такава отчетност. „През последните няколко години, обаче отчетността липсва, защото докладите за дейността на прокуратурата дори не са разглеждани от НС”, обясни той . Миков припомни, че в предишния мандат, като председател на 42-то НС, се е опитал да вкара за обсъждане в зала тези документи, но кворумът е бил умишлено провалян от ГЕРБ, за да не се стигне до дискусия в парламента. „Трябва да направим правосъдието по –достъпно до хората и това може да стане с промени в подсъдността в процесуалните закони”, добави още Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5070 |26.05.2015 Миков: За да има България е важно наследството на нашите учители . 7| 5875 |22.05.2015 Станишев, Могерини и премиерите на Дания, Швеция и Грузия координират позицията на левите преди срещата на върха в Рига . 8| 4905 |19.05.2015 Борисов подкрепя Москов, но го моли да се среща със синдикати и работодатели . 10| 5471 |11.05.2015 Станишев: ПЕС следи играта с етническата карта в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads