Реклама / Ads
0| 5738 |03.02.2016 ПОЛИТИКА

Миков: Гласуваме „против” Кунева и съсипването на образованието

.
„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще избере принципната позиция да бъдем в опозиция на тази политика в образованието, която второто правителство на ГЕРБ прокарва. Ще гласуваме против, ще гласуваме за друга политика в образованието, срещу неговото съсипване”. Това заяви от парламентарната трибуната председателят на НС на БСП Михаил Миков.
 
Той подчерта, че никой, с изключение на представителите на БСП, не е поставил въпроса: какво ще се промени в образованието с днешното гласуване на Меглена Кунева. Според него големите проблеми пред българското образование, които правят родители, учители, граждани все по-гневни, са свързани с политиката, започната при първия кабинет на Борисов, която е продължена от министър Танев и очевидно ще бъде продължена и от новоизбрания  министър, ако бъде избран. „Това ще продължи да генерира остра нестабилност в страната. Опитите за поредна глътка въздух в безпринципната комбинация, която крепи днешното правителство, ще продължи да ерозира доверието не само в правителството, а и в НС”, категоричен бе председателят на левицата.

Михаил Миков подчерта, че става въпрос не за политическа подкрепа, а за безпринципна аритметична подкрепа- само и само да има промени в кабинета. „Не това е смисълът на Конституцията, на политиката. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще бъдем настойчиви за промяна на политиката в образованието”, подчерта лидерът на БСП. Той заяви, че не е чуто и изявление от кандидата за просветен министър дали този вреден за българската просвета закон ще бъде ревизира. Защото той прави образованието по-недостъпно, ще се закрият институции в България за децата с увреждания, вкарва все по-силно частния бизнес в народната просвета, прехвърля средства към частното образование. „Това е големият въпрос и очевидно г-жа Кунева не мисли да сменя нищо, да пипа финансови потоци към издателите на учебници, да ревизира политиката в този сектор”, заяви Миков и поясни, че това ще доведе до повишаване на недоволството сред обществото и това ще бъде видимият резултат в областта на образованието.
Михаил Миков подчерта, че въпреки тържествено спечелените избори от ГЕРБ, те не са дали повече доверие и стабилност на правителството.


Валери Жаблянов: Промените в МС са панически ход за спасяване на репутацията


„Министър- председателят предлага  поредната неаргументирана промяна в състава на МС. До днес никой не е чул мотивите за тази промяна”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов.  По думите му, когато има предложения за промени в състава на МС, то трябва да бъде аргументирано, защото в противен случай всички оставаме с убеждението, че промяната е продиктувана от съображения, които не са за пред българското общество и които по някакъв начин са заставили министър- председателя да извърши тази промяна. Жаблянов заяви, че промяната се извършва по една основна причина – острото негодувание на цялото общество от проекта на програми за обучение в средното училище и началния курс, публикувани са сайта на МОН. Според него това е била причината българското общество да настръхне и премиерът  се е уплашил и решил този панически ход за спасяване на репутацията, не е случайно и отсъствието му в този момент. По думите му не демографската криза ще доведе до криза на нацията, а кризата на нацията е психологическа, образователна и политическа. Той бе категоричен, че ролята на образованието е да консолидира едно общество и да му дава представа за мястото, което заема е света.


Свидетели сме на поредното сътресение в изпълнителната власт


„Свидетели сме как парламентарното мнозинство се модифицира ту в едната, ту в друга посока и именно то е сгрешената формула, на която се опира изпълнителната власт”, категоричен бе Жаблянов. Той поясни, че тази формула все по-малко работи, а подкрепата за правителството все повече се свива както в обществото, така и в парламента. Според него сме свидетели и на поредното сътресение в изпълнителната власт, в резултат на това, че онзи курс, който беше обявен преди година и половина при съставяне на правителството, придоби гротескно изражение. „Обещаните промени не се състояха и няма да се състоят”, заяви той. „Въпросът е дали това е поради липса на реформи, на желание за реформи или заради липса на представа какво представляват реформите”, коментира социалистът. По думите му днес сме в тази ситуация, защото управляващото мнозинство прие неработещ закон за образованието, срещу който левицата е възразявала остро член по член – хаосът с учебниците, безобразието в програмите и в структурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4689 |01.02.2016 Миков: Изборът на председател на БСП не е кастинг . 9| 5110 |24.01.2016 Миков: Вотът на недоверие ще е върху всичко антисоциално в здравеопазването . 1| 5050 |13.01.2016 Миков: Ще бъдем още по-упорити в отстояването на интересите на българските граждани . 11| 5720 |21.12.2015 Миков: Радан Кънев не може да е опозиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads