Реклама / Ads
4| 5608 |20.03.2016 ПОЛИТИКА

Миков: Има напрежение в конструкцията на властта

.
Михаил Миков
Има сериозно напрежение в управляващата конструкция. Още в началото на годината го предвидихме – напрежение, което прави все по-нестабилно управлението на България”.Това каза председателят на БСП Михаил Миков в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
 
Миков подчерта, че за разлика от левицата – партиите, които се набеждават за опизиция, не внасят вотове на недоверие, не внасят искания до Конституционния съд, подкрепят политиката на правителството, а даже се оказа, че има и техни хора във властта. „Искаме страната да има управление, което да я води към по-добър живот за хората, но това не се случва”, заяви лидерът на социалистите и подчерта, че за година и половина БСП се е наложила като единствената, истинска опозиция. Това се доказва от гласуванията по: външния дълг, редица социалните закони, които удрят българския гражданин, множество сбъркани политики, наречени „реформи”, които социалистите атакуват. „Това е ролята на опозицията – да бъде алтернатива”, категоричен бе той. Миков отбеляза, че когато общественият интерес е заложен, БСП не е опозиция на всяка цена, а застава зад важни за страната ни решения, например – оказаната подкрепа при ангажирането на ресурс за охрана на външната граница.
    
Председателят на БСП подчерта, че напрежението в управляващата коалиция прави все по-нестабилно управлението у нас. Според него българските граждани могат да спечелят само, ако се смени курсът на управление на страната, който я води към безпътица – демографска катастрофа, тежки проблеми в здравеопазването, спад на икономическото развитие според доклада на ЕК.
    
„Не искам да бъдем алтернатива на Борисов. Икам да бъдем алтернатива на това дясно управление, което продължава да съсипва България”, заяви Миков и подчерта, че. БСП трябва да е център на лява политика, с много по-широка обществена подкрепа, с търсене на съюзници, които искат страната ни да върви в друга посока. Като основни разделителни линии между сегашното дясно управление и подкрепяните от левицата политики, той посочи липсата на адекватни мерки за справяне с демографската криза, замразяването на социалните плащания, здравеопазването, в което частните болници печелят, а публичните са постоянно на загуба.
Държавата не се управлява според върховенството на закона, а според хрумките на Борисов
    
„Лошо е, когато приетото законодателство, след това се отменя или блокира”, заяви Миков. Той даде няколко показателни примера като: спирането на обществените поръчки, трансферът на социално осигурително фондове към НОИ, за които Борисов е казал „Няма да го прилагаме този закон”, както и промените около къмпингуването – „Отменяме го този закон”. „Това не е върховенство на закона и правова държава, а хрумки на министър-председателя”, заяви лидерът на БСП. Той подчерта, че не може медийните движения да подменят институционалното и законно функциониране на държавата. По думите му, ако искаме да се отърсим от тези съмнения, трябва да се дават доказателства всеки ден и тези, които участват в обществените поръчки – да са убедени, че конкурсите са справедливи.
    
Миков заяви, че дългът от 16 млрд. лв. се харчи по план, но идва времето, в което ще трябва да се връща, а икономиката не дава никави индикации, че може да генерира средства, които да стабилизират финансовата обстановка. Той подчерта, че когато се поставя въпросът за дълга, трябва да се каже за какво беше изхарчен той. „Защо се спират обществени поръчки с аргумент липса на средства, защо редица сектори изпитват остър недостиг на средства, защо в общините има генериран дълг от 1,2 млрд. лв, който не се показва, защо в публичните здравни заведения има дълг, който постоянно расте, след като има средства?”, попита Михаил Миков. Той бе категоричен, че приказката за повишените приходи е само част от постоянната медийна кампания на управляващите.
Защо, въпреки увеличените приходи, няма пари за българските майки?
    
„България е най-бедната страна в ЕС и най-голям процент български граждани около 47-48% живеят в риск от бедност, децата в страната ни са в риск от бедност, два пъти над средния европейски процент”, обясни председателят на БСП. Именно това поражда убийствени неравенства у нас, които карат все повече българи да заминават за чужбина, все по-малко да раждат и все по-малко да разчитат на бъдеще в България.
    
Миков попита защо, след като се твърди, че има огромно преизпълнение на бюджета – няма 20-30 млн. лв., за да се даде знак на младите майки, че държавата мисли за тях с приравняване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. с минималната работна заплата. „Това е цинизмът на дясното управление”, категоричен бе той. Лидерът на левицата попита: защо никой не коментира, че въпреки реформите в социалната сфера, включително увеличаването на възрастта за пенсиониране, НОИ дава данни за още по-голям преразход.
    
„Трябва да се отмени плоският данък и да има по-справедливо натоварване. Не може и бедни, и богати да плащат еднакъв процент”, заяви Миков. По думите му по-заможните хора, които получават над 1840 лв., трява да имат по-голям принос.
    
По повод съдебната реформа социалистът заяви, че все повече граждани ще разбират, че става въпрос за битки на определени кръгове за позиции, както в съдебната, така и в изпълнителната власт и това не може да бъде наречено реформа. „Това, което управляващите наричат реформа, ще доведе до още по-сериозно овладяване на системата и вътрешни противоречия, няма да донесе повече справедливост и бързина на процеса”, категоричен бе Миков.
    
За реформата в МВР лидерът на левицата заяви, че политиката в областта на МВР трябва да е адекватна на случващото се у нас и по света. По думите му най-важно е чувства ли се българският гражданин сигурен, а държавата ефикасно ли разходва средствата за вътрешен ред и сигурност. По думите му отговорът на този въпрос е: „Бъчварова така и не разбра защо е там”.
За разлика от ГЕРБ, СДС, НДСВ и други преходни партии, БСП вече 125 години е основен фактор в българската политика
    
Миков бе категоричен, че на предстоящия Конгрес на левицата, най-важно е какви политики и виждания за бъдещето на БСП и това, което трябва да се направи, ще бъдат предложени от кандидатите за поста председател на партията. Най-силната карта на сегашното ръководство е: БСП да бъде основната политическа сила в България и първа политическа сила в перспектива, автентичният представител. Той обясни, че партии като ГЕРБ в последните 25 години са преминавали пред политическото пространство. „СДС, НДСВ също бяха такива партии и нищо не остана от тях. БСП остана и продължава да е основният политически фактор 125 години”, заяви председателят на левицата.
    
Миков заяви, че БСП ще бъде последователна опозиция, докато не се смени тази политика, която все повече съсипва България. Към момента и в този парламент, лидерът на социалистите не вижда възможност партията да участва по какъвто и да било начин във властта. „И в БСП има хора, които искат да се отъркат във властта. Това са тези, които искат да размият границите между лявото и дясното. Тези, за които има господство на едрите бизнес играчи около властта, а не господство на интересите на мнозинството от гражданите“, коментира Миков.
    
На въпрос за предстоящите президентски избори, той заяви: „Единна лява кандидатура може да има, но АБВ тепърва трябва да се доказва като лява партия“. Той заяви, че структурата на Първанов първо трябва да излезе от настоящото дясно управление, от което е част. „Не може властта да е самоцел, да участваш в прокарването на десните политики и да търсиш за президентските избори ляво обединение”, заключи лидерът на левицата.


















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5223 |18.03.2016 Миков: Жените социалистки са активни участници в борбите за свободи, права и равенство . 4| 4423 |16.03.2016 Миков:БСП имаше покана да участва в управлението . 4| 5716 |13.03.2016 Миков: Това, което пише Борисов на Туск, ние го говорим от месеци – и тук, и в Брюксел . 3| 5166 |09.03.2016 Миков: Подкрепяме Мария Бойкова за кмет на с. Бачково

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads