Реклама / Ads
6| 4706 |01.02.2016 ПОЛИТИКА

Миков: Изборът на председател на БСП не е кастинг

.
Михаил Миков
„БСП никога не е спирала да се реформира и е партията, останала през прехода на политическата сцена. Приехме цялото й наследство – и позитивите, и негативите. Но тези, които останаха и влизат в БСП, притежават нещо много по-голямо – идеала на левицата. Затова няма да спрем да се променяме, нито пък ще отстъпим от левите принципи.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по телевизия BG on AIR.
 

По отношение на предстоящия Конгрес Михаил Миков каза, че ще изчака да видяи номинациите за председател и тогава ще прецени дали да се кандидатира. „Изборът на председател не е кастинг. Тук става въпрос за оценка на партийните организации и не може да става дума за назначаване отгоре”, категоричен бе лидерът на социалистите. 

 

На въпрос, дали е нужно да се изучава комунизмът, Михаил Миков посочи, че не трябва да се допуска политизирането на историята. „Днес президентът плаче, че от историята ни не е изхвърлен комунизмът, а баща му е бил комунистическа номенклатура. На министър Лиляна Павлова бащата също е бил виден политически деец. Те са били свързани с благините на комунистическия строй. Затова е нужно човек да бъде малко по-скромен в оценките си и понякога е нужно да замълчи”, коментира  лидерът на социалистите.

 

Михаил Миков коментира и годишния доклад за България на Европейската комисия, като заяви, че ефект от него няма и е нужно да бъде по-обективен. „Върховенството на закона и Конституцията не функционират чрез послания от Брюксел, често почиващи на съобщения от медиите. Нужно е институциите и хората, които отговарят за тях, да си вършат работата”, посочи председателят на БСП. По думите му, сега ще се докарат експерти отвън и ще се похарчат пари, а резултат едва ли ще има, както е било и в предходни години. „Ние искахме въпросът с  отчетността да се разгледа в НС, но не срещнахме никакво разбиране. Трябва хората в институциите да си вършат работата не чрез смс-и и скандали", категоричен бе Миков. Според него, исканата оставка на ВСС е груба намеса в дейността на съдебния орган.

 

Миков попита как НС да работи и да има върховенство на закона в България, когато се приема един закон, а след това излиза премиерът Борисов и казва, че този закон няма да се прилага. "Как да има върховенство на закона, когато се приема закон за училищното и предучилищното образование и заедно със законовите и подзаконови актове създава хаос, така че няма да стигнат и 10 години, за да се приложи той”, коментира Михаил Миков и подчерта, че същото се случва и в сферата на здравеопазването. „С промяна в закона хората, които са си плащали здравни осигуровки, или ще трябва да плащат, за да се лекуват, или да чакат да получат здравна помощ”, каза той.

 

Михаил Миков каза също, че ако не се промени облагането на доходите към прогресивно, обществото ще продължава да се разкъсва от неравенствата. „Вижда се, че плоският данък не води до икономически ефекти сега. Данъчното облагане на десните прави хората много по-неравни, особено у нас. Спиралата на демографската криза ще съсипва страната, и бизнесът ще усеща липса и недостиг на служители, защото те ще търсят хляба си в Европа, където условията са по-добри, отколкото тук”, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5137 |24.01.2016 Миков: Вотът на недоверие ще е върху всичко антисоциално в здравеопазването . 1| 5071 |13.01.2016 Миков: Ще бъдем още по-упорити в отстояването на интересите на българските граждани . 11| 5748 |21.12.2015 Миков: Радан Кънев не може да е опозиция . 1| 4937 |10.12.2015 Миков: Правата и свободите са нишките на съвременния цивилизован свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads