Реклама / Ads
9| 5012 |26.03.2015 ПОЛИТИКА

Миков: Правителството застава между парите и хората

.
Милен Михов
„Правителството е обсебено от идеята да застава на пътя на големите пари, но не е толкова усърдно в усилията си да направи с тях живота на всички българи по-добър и достоен“.
 
Това заяви в свой коментар във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков. Реакцията на лидера на левицата бе предизвикана от явното несъответствие между аргументите, с които управляващите обясниха необходимостта от нов рекорден заем, нуждата от съкращаване на социални разходи и отмяна на облекчения и саморекламата, че тази година кабинетът „Борисов“ е събрал с над 800 млн. лв. повече в бюджета. Ако изнесените данни за приходите са верни, как управляващите ще обяснят сметките, които направиха, за да задължат България с 16 млрд. лв., посочва Миков. Защо беше необходимо при тази ефективност на държавата правителството да отнеме по 408 лв. от хората с минимална заплата, пита председателят на БСП.

 

Предлагаме на Вашето внимание пълния текст на Фейсбук коментара:

 

В сряда научихме, че правителството отчита, че към настоящия момент приходите в бюджета са с 820 млн. лв. повече от същия период на миналата година. Ако е истина, това, само по себе си, би било чудесна новина. Но нещата рядко са толкова прости, колкото се опитват да ни ги представят.

 

Ако тези пари наистина съществуват като приход в бюджета, а не са еквилибристика на цифри, то тогава те или са се появили внезапно през последните две седмици, или пък някой не си е направил достатъчно добре сметките, когато задължи страната ни със заема от 16 млрд. лева. Защото сега всички с основание се чудим още повече какво ли е обяснението за многомилиардния заем при наличието на толкова добри приходи в бюджета. И недоумяваме защо беше необходимо при тази рекламирана ефективност на държавата правителството да отнеме по 408 лв. от 272 000 души, които получават минимална работна заплата.

 

Премиерът казва: “За всички е ясно, че ако не бяхме застанали на пътя на тези пари, 820 милиона в днешния ден щяха да са си пак там, където са били миналата година”.  Аз поне се чудя дали заставането на правителството на пътя на тези пари е добра новина за обикновените хора или е добра новина само за правителството. Дали и обикновеният човек ще се докосне до тези 820 млн. или пък до 16-те милиарда, на чийто път застана същото правителство преди няколко седмици? И въобще – оставаме с чувството, че правителството е обсебено от идеята да застава на пътя на големите пари, но не е толкова усърдно в усилията си да направи с тях живота на всички българи по-добър и достоен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5383 |24.03.2015 Миков: "Борисов 2" обрича на смърт бедните . 38| 5163 |07.03.2015 Миков: Няма да има вот на недовере заради Бъчварова . 19| 5721 |24.02.2015 Мерджанов: Правителството има проблем със своя вътрешен дефицит . 34| 5248 |22.02.2015 Миков: Дългът от 16 мрд. говори за куцане в икономическата сфера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads