Реклама / Ads
0| 6430 |28.06.2015 ПОЛИТИКА

Миков: Приказките за реформи не убеждават след 8 месеца безплодни усилия

.
Миков и Станишев на пленума
„Приказките на управляващите за реформи все по-малко убеждават след 8 месеца безплодни усилия в отделните сектори. Продължава курсът на правителството към мними, широко рекламирани в медиите реформи, в същото време прокарване на крайна дясна политика”. Така очерта политическата ситуация през последните месеци председателят на БСП Михаил Миков на днешното заседание на Националния съвет на партията.
 
По думите му се наблюдава нестабилност в управляващата коалиция и все по-ясно е, че правителството се крепи на гласове от партии, които официално не участват в управлението.Хората бяха излъгани за дислоцирането на тежка военна техника в България

Миков заяви, че е имало много изявленията, че няма да има дислоциране на тежка военна техника и че нищо няма договорено, но днес е очевидно, че българските граждани са излъгани. „Многократно се твърдеше, че заемът от 16 млрд. няма да се ползва за въоръжаване. Вече се чуват гласове за залагане на сериозни бюджети за закупуване на военна техника”, каза още лидерът на БСП.

Сагата с цената на тока показва непроменената същност на днешното управление

Според Михаил Миков сагата с цената на тока дава най-ясен израз на непроменената същност на днешното управление. Той припомни изказвания на управляващите в началото на годината, че увеличаването на цената на тока не може да бъде реформа и трябва да се свие дефицитът. „Не беше направено кой знае какво за свиване на дефицита, а сега единственото решение се залага в увеличаване цените на електроенергията”, обясни председателят на БСП. По думите му не се говори за свиване на дефицита чрез развиване на проекта „Белене”, а в същото време постоянно се говори, че той тежи и формира голяма част от дефицита на НЕК. „Ами хайде да намерим решение да се развие този проект, така че да осигури бъдеще за ядрената ни енергетика”, каза още Миков.

Ще отстояваме прогресивния данък с цената на всичко

Миков отчете увеличаване броя на законодателните инициативи с лява насоченост и като пример даде инициативата за прогресивното подоходно облагане. „Ще продължим да я отстояваме с цената на всичко”, категоричен бе той. По темата образование лидерът на БСП призова депутатите от групата да продължат активното си участие по отхвърляне на десните решения в образованието – намалени средства и празпределяне на пари и към частните училища. Подобна ситуация той очерта и в здравеопазването, където въпреки последователните усилия на парламентарната група е бил приет законопроект, който механично изолира големи групи хора от системата на здравеопазване. „Само за периода от 2009г до днес двойно се е увеличил размерът на средствата, които отиват в частните лечебни заведения, което по никакъв начин не повишава нивото на достъп на гражданите”, категоричен бе Миков. Той припомни и алтернативното решение на левицата за пенсионната реформа, свързано и с преодоляване на дефицита на НОИ и с по-справедливо отношение към разпределяне на тежестта за социално осигурителната система.

По отношение на съдебната система Миков заяви, че предлаганите промени в конституцията имат едничката цел- засилване на влиянието на управляващата коалиция в съдебната власт и това ще доведе до капсулиране на отделните сегменти в нея, а никой не посочва къде е обществеността в целия този процес.

Според лидера на левицата провеждането на референдум заедно с местните избори ще създаде затруднения както по време на кампанията, чисто информационно заради многото въпроси, по които избирателят трябва да вземе отношение, така и във времето на гласуване и при отчитане на изборните резултати. Той допълни, че с местните избори БСП подкрепя провеждането на местни референдуми, които са свързани със значими въпроси за местната общност каквито са случаите в Перник, в Габрово, Кърджали.

Във вътрешнопартиен план Михаил Миков заяви, че три пъти се е увеличил броят на партийните членове с електронни членски карти, което дава възможност за по-добра комуникация и организация и са приключили 47 конференции. Той заяви, че социологическите изследвания през последните месеци дават различни резултати, но БСП запазва позициите си, а в същото време ГЕРБ показва ясна тенденция на намаляване на позициите си, което по думите му се дължи не само на неучастието на левицата в управлението, но и на прокарването на лява политика от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. „Мисля, че това е верният път и трябва да продължим по него”, категоричен бе Миков.

Днешното заседание на Националния съвет на БСП започна с поздравление на членовете на пленума към преизбрания президент на ПЕС Сергей Станишев, както и с прожектирането на филм, свързан с кампанията по номинирането и избирането му.

В дневния ред на днешното заседание е заложено приемането на предизборната платформа на БСП за местните избори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5187 |26.06.2015 Миков: Военната техника носи загуби за България . 0| 5960 |23.06.2015 Миков: Смисълът от писмото на Искров е, да не го бие Менда . 4| 4797 |15.06.2015 Миков: Ще настояваме младежката гаранция да стане политика и в България . 6| 5599 |04.06.2015 Миков: Преговаряме с АБВ за местния вот, но са претенциозни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads