Реклама / Ads
4| 4797 |15.06.2015 ПОЛИТИКА

Миков: Ще настояваме младежката гаранция да стане политика и в България

.
Михаил Миков
„Ще продължаваме да настояваме това, което ти, Сергей, постигна в Европа с младежката гаранция, да се реализира като политика тук в България, защото нашето правителство не се възползва от тези възможности, тези милиарди, които Европа дава в страната, където младежката безработица е голям проблем“. С тези думи председателят на БСП Михаил Миков се обърна към Сергей Станишев на пресконференция днес.
 
Миков допълни, че БСП ще подкрепя президента на ПЕС и за детската гаранция, защото демографската криза и бедните деца в България са много тежък проблем. „Ще те подкрепяме в изработването на европейски индекс за демокрация, защото онези параметри, които се усещат в Европа и ПЕС поставяте като цел, много ярко в определени моменти се проявяват в българския политически живот – свободата на медиите, влиянието на изборните резултати. Това са все проблеми, за които БСП изцяло се вписва в твоите идеи и предложения за следващ мандат“,  заяви Михаил Миков.

„Голям и безспорен успех за всички нас е избирането на Сергей Станишев за втори мандат президент на ПЕС“, заяви  ръководителят на делегацията на българските евродепутати в Групата на S&D  Илияна Йотова. Според нея това е много сладка победа. „Защото ако някой си мисли, че тя беше поднесена на тепсия, жестоко се лъже“, коментира тя.

Йотова припомни, че кандидатурата на Барон Креспо е дошла буквално на финалната права. „Това е един много уважаван човек, бивш председател на ЕП, към който дори и ние българите имаме определен сантимент, защото това е човекът, който подготвяше членството на двете държави – България и Румъния, в ЕС“, уточни евродепутатът. Тя посочи, че Европа в момента е в изключително сложна ситуация, заобиколена навсякъде от конфликти. „Това, което виждам от изборите насам е едно вътрешно отчуждение между държавите членки, които като че ли малко поизоставиха онези европейски ценности, за които е създадена цялата общност“, поясни Йотова. Тя даде пример с темата за войните, конфликтите, миграцията, темата за една Европа, която се развива на няколко писти, в зависимост от стандартите и начините на живот на държавите-членки. „На този фон един източноевропеец да води втората по големина политическа сила в Европа е един безспорен успех“, категорична е тя.

Йотова обърна внимание на начина, по който Барон Креспо се е оттеглил от надпреварата и посочи последното изречение, което е казал - че е почувствал в последните дни огромната подкрепа, както за политическата линия на БСП, така и за това, което се предлага като развитие на ПЕС. „Това е успех и за ПЕС. Много неща трябва да се направят оттук нататък, защото тя може да бъде силна партия, само ако има силни национални партии“, допълни евродепутатът.

По нейните думи ПЕС трябва да заеме своето лидерско място тогава, когато се решават големите проблеми. „Тази кампания, която пое Станишев за Шенген, трябва да утроим на национално ниво,   евродепутати, правителство и той като председател на ПЕС, за да може двете държави до края на 2015 година, поне частично, да влязат в Шенгенското пространство“, каза още тя. Илияна Йотова пожела на Станишев- този път  и българските граждани, и правителството да разберат, че в негово лице ще имат повече полза.


„Ще обсъдим членството на АБВ в ПЕС, когато те заявят такова намерение“. Това заяви Кристиан Вигенин, член на президиума на ПЕС. Той обясни, че в ПЕС в момента има две партии от България – БСП, като пълноправен член и партия „Български социалдемократи“, която е част  и от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, като асоцииран член. „Така или иначе този процес отнема време, минава през доказване в националната политика, през едно засилващо се взаимодействие с партиите, които вече са част от ПЕС, а ми се струва, че този процес тепърва стартира“, обясни той.

„По отношение на участие на женска организация на АБВ в ПЕС-жени нека първо да бъдат приети за пълноправен член на ПЕС, а след това автоматично женската организация ще се включи в работата на ПЕС-жени“, допълни Деница Златева, член на ИБ на ПЕС-жени.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5599 |04.06.2015 Миков: Преговаряме с АБВ за местния вот, но са претенциозни . 4| 5288 |29.05.2015 Миков: БСП подкрепя Станишев за втори мандат като президент на ПЕС . 4| 5070 |26.05.2015 Миков: За да има България е важно наследството на нашите учители . 11| 4794 |06.05.2015 Миков: Воините заслужават повече уважение и справедлив социален статус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads