Реклама / Ads
11| 7370 |20.02.2015 ПОЛИТИКА

Миков: Световният ден на социалната справедливост е наш празник, а справедливостта–наша кауза

.
Михаил Миков
Борбата с бедността, безработицата и отпадането на цели социални групи са три от приоритетите в социалната политика на БСП. Дори в опозиция, ние няма да се откажем да ги отстояваме, заяви председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков в своя публикация във Фейсбук по повод Световния ден на социалната справедливост.
 

Поискахме и въвеждането на прогресивно подоходно и семейно подоходно облагане. Не е честно бедните да носят относително същата тежест, като хората с високи доходи. Противопоставихме се при замразяването на 14 социални плащания и на отменянето на възможността работещите бедни да възстановяват данъка върху своя доход. Ние бяхме и срещу проведената за по-малко от седмица промяна в Кодекса за социално осигуряване, която някои нарекоха "пенсионна реформа". Тя не дава много поводи за оптимизъм”, отбелязва лидерът на социалистите.

 

Социалната справедливост не може да се компенсира с еднократни актове на подаяние „на калпак”- коледни и – ако останат някакви пари – великденски надбавки, посочва Миков. По думите му социалната справедливост е осмислено усещане, което бележи цялата политика. „Може да се открие и в отношението към здравеопазването, към образованието и в грижата за демографската политика и регионалните диспропорции. Здравеопазването и образованието не са стока. Това са блага, до които следва да има достъп всеки човек. Това ни отличава от управляващото мнозинство”, категоричен е председателят на БСП.

 

Според Миков социалната справедливост изисква и социална чувствителност. „Поне за мен това значи, че трябва решително да се каже “Не на безпринципното разграбване и самоцелна приватизация на дружества, които изпълняват и социални функции, като БДЖ и пощите". Социално несправедлива е и програмата за топлоизолации, която ни предлага правителството, защото, извън всичките й останали недостатъци, тя е отрицание на справедливостта и солидарността на обществото”, смята лидерът на левицата.

 

„Най-сетне, усещането за социална справедливост бележи степента на развитие на гражданското общество. Аз не мога да разбера как за едно и също общество заем от 1 млрд. за рефинансиране на стари задължения е безотговорно и неприемливо и може да доведе до среднощни безредици, а тегленето на заем, който е 16 пъти по-голями няма никаква правна или финансова обосновка, минава незабелязано и тихомълком. Не разбираме ли наистина, че, това са пари, които, заедно с огромните лихви ще връщат децата ни”, предупреждава Михаил Миков.

 

„Последните 25 години ни беше наложен модел, в който нямаше много място за социална справедливост. Но ние не сме се отказали от нея. Тя е възможна, а социалната държава е прогласена от Конституцията ни. Наша обща грижа е да я изградим така, че всички да усещаме държавата си като място, в което искаме да живеят и внуците ни. Вие усещате ли България такова място?”, пита Миков в своя Фейсбук коментар.

 

„Социалната справедливост е наша кауза, категоричен е председателят на БСП. „Затова усещаме днешния ден като наш празник. Надявам се да е така и с правителството ни и затова го поздравявам с днешния Ден на социалната справедливост!”, казва в заключение Михаил Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5117 |10.02.2015 Миков: Подмладяваме БСП на всички нива . 24| 5724 |31.01.2015 Миков: БСП устоя на политическите репресии на ГЕРБ . 54| 9738 |25.01.2015 Миков: Министър Калфин прокарва дясна социална политика . 18| 5533 |13.01.2015 Миков: Унищожаването на БДЖ е безумие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads