Реклама / Ads
3| 5813 |03.09.2019 ПОЛИТИКА

Милен Керемедчиев: Заради Брекзит Европа губи позиции на световната сцена

.
Милен Керемедчиев Източник: БГНЕС
За съжаление става много горещо септември месец, но не само за британските депутати и премиера Борис Джонсън, а и за европейските депутати, които също отново ще трябва да дебатират всички тези преговори за Брекзит, които започнаха преди 3 години. Това коментира пред БНР бившия заместник външен министър Милен Керемедчиев.
 

Така че битката, която стартира в Лондон, ще се пренесе със сигурност в средата на месеца в Европа и тази зараза, която тръгна няма спиране“, каза той.

 

Според Керемедчиев Джонсън се стреми към Брекзит на всяка цена и без да има преговори: „Т.е. той прави всичко възможно да бъде единственият, който поставя условията за Брекзит и да омаловажи и минимизира всички опозиционни и инакомислещи както във Великобритания, така и в Европа“.

 

„Борис Джонсън направи грешка с искането си кралицата да замрази работата на парламента за повече от месец, тъй като за последните 3 години дебати британският парламент беше доста разединен в мнението си и гласуваше доста разнопосочно различни предложения на предшественичката Тереза Мей“, отбеляза Милен Керемедчиев и допълни, че сега Джонсън е успял да концентрира опозицията и в собствената си Консервативна партия и в опозиционните политически сили.

 

Предсрочни избори през октомври – няколко седмици преди датата за Брекзит – 31 октомври, ще доведат до още по-голяма политическа криза и е много вероятно в следващия парламент да влязат не само торите, лейбъристите и либералдемократите, но и партията на Найджъл Фарадж „Брекзит“. „В такъв случай ситуацията за поддръжниците на оставането в ЕС ще стане още по-тежка“, каза дипломатът.

 

Според него в момента Европа е концентрирана върху темата за Брекзит и пропуска важни и сериозни международни събития, които се случват на световната сцена и по този начин отслабва ролята си в света.

 

Керемедчиев подчерта, че успех за Джонсън би било „издърпването“ на гласоподаватели, които са привърженици на твърд Брекзит и на партията на Фарадж.

 

„Ако има нов референдум, нещата ще са на кантар – не е ясно дали привържениците на оставането биха спечелили. А дори и да спечелят, на предишния надделяха желаещите да напуснат и ЕС и резултатът би бил едно на едно“, каза Милен Керемедчиев.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9861 |01.08.2019 Методи Лалов подаде оставка като съдия заради корумпираната съдебна система . 11| 5678 |25.07.2019 Брюксел отново дава България на Съда на ЕС заради мръсния въздух . 5| 5509 |16.07.2019 Левицата вика Борисов в парламента заради хакерската атака . 18| 10483 |28.06.2019 ЕС ни глоби с 30 млн. евро заради земеделието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads