Реклама / Ads
21| 12028 |09.02.2013 ПОЛИТИКА

Младенов: Няма да се снишаваме пред ‘‘Хизбула‘‘

.
На 18 февруари България ще разкрие подробности от разследването на атентата на външните министри от ЕС
 

‘‘След като представим това, с което разполагаме на нашите партньори в Европейския съюз и проведем няколко много сериозни обсъждания от резултатите от разследването на атентата в Бургас, ще се вземат общи мерки спрямо Хизбула на ниво ЕС.‘‘ Това каза пред ‘‘Дарик радио‘‘ външният министър Николай Младенов.

 "На 18 февруари на заседанието на Съвета на външните министри ще запозная колегите с нашия политически анализ на случилото се. В рамките на органите на ЕС ще бъдат споделени и класифицираните елементи от разследването. През следващите седмици и месеци това, което сме разкрили като връзки и зависимости по отношение на атентата в Бургас, няма да остане без последствия от Европа. След като сме казали, че военното крило на Хизбула носи отговорност, не очаквайте да заемем мека или неясна позиция в дискусиите оттук нататък", заяви Младенов. Той подчерта, че "разполагаме с достатъчно данни, че част от тази организация са организирали атентата на нашата територия". Не цитира обаче нищо конкретно. Младенов добави, че в нашето законодателство нямаме процедура за обявяване самостоятелно на една организация за терористична, затова се придържаме към общия списък, който има в ЕС.

‘‘За нас беше важно, когато разполагаме с данните, които имаме, не да ги заметем под черджето, а ясно да ги кажем, защото ако ние не го кажем сега и не предприемем мерки да се предпазим от подобен тип действия, то тогава бургаският атентат ще се превърне в рана, която ще разяжда българското общество години наред.‘‘, добави външният министър.

За ‘‘обоснованото предположение‘‘, Младенов коментира: "Знам със сигурност и това, което съм видял е, че са достатъчни причините, за да го кажем това публично". Той е категоричен, че това решение ‘‘не е взето лесно без сериозни обсъждания. Има достатъчно ясни и категорични причини то да бъде казано. Основната политическа причина е, че ако ние не го направим, тези, които са извършили атентата, ще имат основание да си кажат: навсякъде в Европа можем да си правим каквото си искаме. Мълчанието, страхът, навеждането, докато мине вятърът да се снишим, тази политика е най-опасната в момента", заяви външният министър.

Той посочи, чe e разочарован от поведението на опозиционните политически сили (АТАКА, ДПС, ‘‘Синята коалиция‘‘, БСП смятат, че няма доказателства за участието на ‘‘Хизбула‘‘ в атентата и че намесването на името и може да застраши сигурността на България - бел.ред.) "Ако наистина искаха да видят някакви други аргументи, тогава, като им се представи докладът, трябваше да кажат: добре, да спрем, да обсъдим нещата с нашите ръководства, а не да започнат да подскачат като ощипани булки. 6 месеца преди изборите, познавайки българската опозиция, тя ще направи всичко възможно да използва всичко, което дойде, дори с риск да заплаши националната сигурност, дори да изложи България пред целия свят и да стане за смях. Видяхте, че ‘‘Хизбула‘‘ без изявление сложиха Станишев като рекламно лице на сайта си. Правилното решение в случая беше да се каже ясно и открито това, с което разполагаме", заяви Младенов.

"Аз съм видял разрешението, на базата, на което на Цветанов му беше разрешено да разкрие факти на Консултативния съвет", каза Младенов. Той обясни, че има акт на прокурора, с който той казва, че вътрешният министър ‘‘може да каже това и това‘‘. Това каза и Росен Плевнелие Сотир Цацаров обаче не е давал картбланш на Цветанов да обяви, че ‘‘Хизбула‘‘ е свързана с атентата в Бургас. ", научи „Преса“ от осведомени източници, участвали в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Това доказва тезата на „Преса“, че  вътрешният министър най-вероятно на своя глава е взел решението да посочи автора на терористичния акт.

Освен това Плевнелиев каза : ‘‘Видяхме факти, видяхме доказателства‘‘. В такъв случай не е ясно защо Цветанов се основава само на ‘‘обосновано предположение.‘‘
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 11381 |15.11.2012 Няма „Пурпурно сърце” за г-жа Марковска . 24| 8030 |25.09.2012 Красимир Каракачанов повече няма да е председател на ВМРО . 7| 6560 |15.09.2012 Добрев: Вече няма място за конструктивен диалог за АЕЦ "Белене" . 29| 7207 |17.05.2012 Г.Пирински: БСП няма нужда от зрелищен конгрес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads