Реклама / Ads
30| 5829 |02.06.2011 ПОЛИТИКА

Н. Младенов поиска Русия да ни върне тайни архиви

.
Николай Младенов
За България отношенията с Русия са от стратегически интерес и не се изчерпват само с енергийните въпроси. А когато говорим за проекта "Белене", този въпрос не трябва да се политизира. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов по време на срещата с руския си колега Сергей Лавров.
 

По думите на Младенов, всичко, което правим заедно, е резултат от прекрасните отношения между нашите народи.

На пресконференция след срещата министър Сергей Лавров каза, че са били обсъдени всички аспекти на двустранните отношения и възможностите за тяхното активизиране, като водещата роля в това как трябва да имат външните министерства на двете страни. Тази теза беше застъпена и от българския министър Николай Младенов.

Тема на разговорите са били и енергийните проекти. Българският външен министър подчерта, че макар те да са много важни, има и други теми. Обсъждан бил и петролопроводът Южен поток, като от българска страна бе съобщено, че вече са подготвени документите за проучването на подводната част, която ще преминава по дъното на Черно море.

Министър Младенов беше попитан дали са обсъждани подробности около сроковете, в които България може да поиска преразглеждане на договора за АЕЦ "Белене". Той посочи, че темата е била обсъдена и добави, че експертите продължават да работят по всички аспекти на договора. Двамата министри се обединиха около твърдението, че темата не трябва да се политизира.

На срещата е бил въпросът за архивите, които са изнесени след края на Втората световна война от България и в момента се намират в Русия. България настоява те да бъдат върнати в страната ни. Засега няма постигната договореност за това, но министър Младенов посочи, че решението от руска страна български учени да имат достъп до тези архиви е изключително важно. Сега се уточнява в кои региони са пръснати те, за да могат български учени да ги изучават.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 123| 7821 |27.05.2011 Костов: Русия притиска ГЕРБ чрез действията на “Атака” . 44| 10701 |09.04.2011 Н. Младенов: В края на годината – без ченгета дипломати . 74| 8941 |06.04.2011 Н. Младенов, много бесен: Водевил и боклуци ни заливат! . 112| 6653 |03.03.2011 Б. Борисов: България е абсолютно независима от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads