Реклама / Ads
33| 8537 |18.02.2011 ПОЛИТИКА

Много селкор...

.
Мнозина са забравили книгата на Георги Караславов „Селкор”. По-младите не са и чували за нея. Героят в повестта Димо Казака от ратай се превръща в медиен наблюдател, който отразява революционните прониквания в българското село.
 
Казано по-просто Казака описва как лошите забогатяват, а добрите обедняват ли обедняват. На Казака му се иска на село да се възцари някаква справедливост, плюнче молива и пише.
Жанрът социалистически реализъм отдавна издъхна по пътя към своето величие и днес се гърчим в някакво демократическо реалити. Казака изглежда персонаж от нафталина. Въпреки това селкори, избарани в костюми, могат да бъдат чути и видяни в медиите всеки ден. Те раздават акъл безплатно, макар всички да знаем, че услугата им всъщност е скъпо платена.

Цветлин Йовчев подал оставка. Скачат веднага от БСП и СДС да го бранят – бил готин и образован пич. Който се интересува от темата знае това и без да му го натякват Румен Петков, Иван Костов и др. Бойко правел голяма, страшна, фатална грешка като приел оставката му. Няма ли кой да им каже на тези хора, че с матросовската си защита правят лоша услуга най-вече на Йовчев. Но понеже са набрали инерция, тези селкори в политиката продължават своите пророчества. Цветанов трябвало да си ходи веднага. Той бил виновен за подслушванията, за СРС-тата, за уволнения Странжев, който също по селкоровски вади ли вади дописки от скъсания си джоб и замеря с тях властта, сякаш всички са му виновни, че вече не е на хранилката в митниците. Голям селкор е този Станжев, същий Димо Казака. Ваньо Танов пък му държи ръката перодръжката сякаш е „първия учител” от една друга повест – на Чингиз Айтматов. Трогателна дореволюционна гледка.
Костов, Румен Петков, че и Станишев произнасят обвинения срещу Борисов, сякаш са спуснати в живота от някоя летяща чиния и се опитват да му внушат правила от Марс.

Помни ли Костов как се държеше с тези, които се опитваха да го спрат да не харизва за 1 долар „Кремиковци” на смугъл бизнесмен? Нима Костов не знаеше, че дори на скрап да нарежеш „гиганта на родната металургия”, пак ще станеш милионер, че и децата и внуците ти ще живеят като арабски принцове. Знаеше, но го продаде, въпреки предупрежденията. Костов бе високомерен и надменен, обиди се дори на българския народ, че не го разбирал и мълча дълго време в знак на протест срещу невежото гражданство.

Ами Румен Петков? Той пък как се държеше като министър? Забрави ли високоградусните си изцепки на пресконференции за „Куйонич, Уйович” и пр.? А когато защитавше полицаите, които биха миньорите в Гълъбово? Вслуша ли се в гласовете на здравия разум, които му казваха да не прави консултативен съвет със старите кадри на ДС в МВР? Забрави ли как го качи на кънките Алексей Петров като го замъкна на онази сгледа на селкори в басейна „Спартак”? Викаха му „Запалка”, „пикаещия във фонтани” и какво ли не още. А той се смееше и си правеше каквото си е наумил. Сега се пръкна пръв борец за морал, правда и свобода.

За Станишев няма какво да говорим. През целият мандат на тройната коалиция той наподобяваше повече кукла на конци, дърпани от Доган, Първанов и Трактора, отколкото автономна личност.

Сега всички те ревнали срещу Борисов, че махал този, че не махал онзи, че имало СРС-та, флашки и контрабанда. Но мълчат като партизани на разпит по въпроса за Петко Сертов. Защо бе, селкори? Не помните ли колко гафове и скандали сътвори вашият човек в ДАНС? Забравихте ли политическите поръчки, които му възлагахте? Но понеже си е ваш човек, не обелвате дума, че и в БОРКОР той ще си е просто един селкор като Караславовия.

Бойко Борисов е избран за премиер след демократично спечелени от неговата партия избори. Ако не ви харесва това, оспорете вота или го помолете да тръгне сам към предсрочни избори. Избирателите не са ви оторизирали вие да решавате този въпрос по вашия кеф, иначе щеше да ви даде повече гласове. Отговорностите за това, което става в държавата, носи изцяло Борисов и неговата партия ГЕРБ. Ще си чуе присъдата, когато му дойде времето, както стана с тези преди него. Може да бъде даден на прокуратурата, да лежи в съседната килия на Петров или да се радва на признание преживе. От делата му зависи. Ако е сгрешил с избора на Цветанов – няма да му се размине. Но го оставете да си върши работата, както я разбира. Ако иска, ще се вслуша в съветите ви. Дали Станишев помни колко смешен изглеждаше, когато разигра пиарския фарс с нощното събиране на боклуци из софийските улици? Пиар акция, която струваше на всички нас грешни милиони. А помни ли как иронизираше тогава Борисов, който се опитваше да обясни, че няма нужда от целият този цирк? БСП тогава вдигаха хората в Суходол, вместо да се търси диалог с тях. По това време Мая Манолова се кичеше с черешки на ушенцата на фестивала в Кюстендил и момците я щипеха, но сега и тя се пъчи като пръв моралист и воин за нещо си.

Никой не отнема правото на всеки да критикува, да изразява мение и да отстоява позиция. Но липсва сблъсък на идеи, не се сочат алтернативи, а се персонифицират нападките, сякаш се търси лична мъст. Много е селкорско такова поведение, да знаете. Освен това, някой от опозицията замислял ли се е, какво ще стане ако правителството подаде оставка и се тръгне към предсрочни избори? Обещанията на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, колкото и скъпо да струват, няма да ви осигурят повече гласове. А и едва ли сте толкова наивни да вярвате, че можете да управлявате в ситуация като сегашната. Февруари 1997 година ще ви се стори като романтична заря за Свети Валентин.

И не излизайте с изтъркания номер, че критиките ви са в името на майка България и нейните граждани. Дори и да има такъв елемент, не ви вярваме. Защото битката е била винаги за власт и пари. Такива са копнежите ви и сега.

Марин Маринов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 6608 |17.02.2011 В. Сидеров: Никой не е застрахован! . 16| 7432 |17.02.2011 Сърбите забраниха поклонение за Левски в Босилеград . 73| 8689 |16.02.2011 Б. Борисов: Ал. Петров е гузен, който бяга негонен . 72| 6225 |16.02.2011 Пл. Юруков си направи нова партия ВОТ за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads