Реклама / Ads
83| 11949 |26.02.2013 ПОЛИТИКА

Моите искания към протестиращите

.
Поздравявам всички българи, които през последните десетина дни излязоха да протестират. Без онези лумпени с качулките, които обръщаха кофите за боклук и чупеха витрини, разбира се.
 
Поздравявам ги най-вече за това, че натикаха Б. Б. в миша дупка.

   Сега, след изблика на градивна ярост и емоция, трябва всички да се замислим. За да не я превърнем в деструктивна и така да компрометираме протеста на хората. И, понеже за тези дни се наслушах на стотици искания, голяма част от които звучат или много несериозно, или анархистично, смятам че мога да отправя и аз своите граждански искания към протестиращите. Все пак те претендират, че говорят от името на народа, а не на някаква партия, нали? Пък аз съм част от този народ някак си...
   И така,
   Уважаеми ОРГАНИЗАТОРИ на ПРОТЕСТИТЕ, уважаеми НОВИ ЛИДЕРИ, уважаеми ИЗРАЗИТЕЛИ НА НАРОДНАТА ВОЛЯ,
   Аз, като един свободен граждани, настоявам пред вас да изпълните следните мои искания:
     1. Не призовавайте повече за смяна на политическата система, без да кажете с каква искате да я замените.
     2. Не слагайте знак за равенство между всички политици и партии. И не отричайте партиите - за тях са гласували милиони българи, нали? Кой е по-безотговорен към обществото ни - този, който е гласувал или негласуващите през всичките тези 23 г.?
     3. Обяснете ми, ако можете, какви гаранции давате, че едни съвсем нови политици и партии ще работят по съвсем различен начин от досегашните? Извънземни ли ще са, генномодифицирани ли ще са или просто ангели небесни?
     4. Обяснете ми кой и как ще избира представителите ни в гражданските квоти и обществени комитети? И интересите на чия точно прослойка от разноликото ни общество ще защитават те? Какви гаранции давате, че няма да са още по-корумпирани и продажни? Или още по-неопитни и некомпетентни?
     5. Не призовавайте повече да се прави нова Конституция, без ясно да кажете какво точно в досегашната ни пречи. Защото 80 % от конституцията може да се промени без да се свиква Велико народно събрание. Стига да има консесус в обществото ни за тези промени. А няма как да се постигне такъв, ако те дори не са описани и предложени, нали?
    6. Престанете да издигане нереални, неизпълними или неработещи искания. Какво значи да се отзовават депутати? От кого да се отзовават? По какъв ред точно? С колко подписа? Ами ако има повече подписи в тяхна подкрепа - какво става? На това ли искате да си играем ежедневно - да се замеряме с подписки, вместо да искаме от избраните народни представители да работят?
    7. Мажоритарната система до нищо добро няма да ни доведе. Първо, защото ще се разпилеят над 60 % от гласовете на хората и те няма да бъдат реално представени в парламента. И второ - всеки мажоритарен депутат може да бъде също толкова подкупен и зависим, както и избраните с листи. С тази разлика, че зад него няма да има партия, която да носи политическа отговорност за действията или бездействието му.
    8. Не се чудете как да откриваме топлата вода или колелото тепърва. Вместо това нека да помислим как да направим гражданският контрол над политиците и институциите постоянен и ефективен. За да стане такъв, първо трябва да има прозрачност във всичко, което правят всички власти. Второ, медиите трябва да дават възможност на изява на гражданите и на опозицията. И трето - всички заедно по-често да се вслушваме в думите на по-умните и знаещи от нас, а не на по-кресливите и нахални.
    Мисля, че тези мои искания засега ви стигат. Ще следя внимателно действията ви. И ще допълвам исканията си, когато се налага.
    Пожелавам ви успех и - внимавайте да не загубите прекалено бързо доверието ми!

 

Alex Alex

idealist.blog.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 13365 |25.02.2013 След пиянството на един народ иде всенародният махмурлук . 71| 11471 |22.02.2013 *Шерше ла премиер = шерше ла фам? . 48| 13501 |22.02.2013 Тайно: Станишев и Доган редят нов кабинет; ДПС иска енергетиката . 64| 13796 |20.02.2013 Кой и защо празнува оставката на Борисов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads