Реклама / Ads
15| 5596 |21.01.2011 ПОЛИТИКА

Може ли 137 да бъде отговор?

.
Иван Бедров
Петимата лекари, които изготвиха съдебномедицинската експертиза по случая с мъртвороденото/убито бебе в Горна Оряховица, всъщност са работили напразно.
 
Инспекторите на Националната агенция за приходите, които извършват проверката за имотното състояние на вицепремиера Цветан Цветанов, също работят напразно. Прокурорите, които трябва да кажат има или няма нарушение на закона в скандала с подслушването, също си губят времето.

Парламентарното мнозинство може много лесно да гласува доверие на някоя от страните в тези случаи и да обезсмисли труда на споменатите специалисти. От днес нататък всичко може. 137 депутати на ГЕРБ и “Атака” ще подкрепят правителството в разгара на т. нар. скандал с подслушването. За публиката министър-председателят ще излезе чист от тази ситуация. За изкушените от правилата на демокрацията обаче темата няма да приключи.

Дотук прокуратурата препредаде само експертизата на фонолозите от Националния институт по криминалистика и криминология - записите са презаписвани, на места е възможно да има манипулации. Прокуратурата обаче не е информационна агенция и все още дължи отговор на въпроса има ли престъпление и ако има, кой го е извършил.
Преди прокуратурата да се произнесе по същество по записите, ние не знаем дали те са направени законно или не. Не знаем кой ги е направил. Не знаем дали някой от изпълнителната власт е нарушил закона или не. Не знаем дали някой от изпълнителната власт е покровителствал незаконни действия или не. Нищо не знаем. В същата роля са и народните представители. Те ще гласуват, без да знаят на кого дават доверие. На спазващия законите министър или на незаконно подслушващия министър? На спазващия законите премиер или на разгърналия чадър премиер? Лично аз бих се чувствал крайно некомфортно в ситуация, в която трябва да дам оценка на някого, когото не познавам.

Разбира се, поисканият вот на доверие от парламента е легитимен инструмент на демокрацията. Формата е спазена. Разумът обаче се губи. Получаването на доверие от 137 депутати е напълно излишно упражнение. Правителството не е било заплашено в нито един момент, защото парламентарното мнозинство не се е пропукало в нито един момент. Управляващите обаче се опитват да отговорят на всички въпроси с един-единствен отговор - 137!

При избухването на всеки скандал хората от властта имат един любим израз: Нека оставим институциите да си свършат работата. Ами оставете ги де! Колкото и усмихнати да бъдат управляващите днес следобед, отговорите на въпросите ще продължат да липсват.

Иван Бедров
коментар от в.Пари
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6541 |28.11.2010 Г. Първанов: Бащата на нацията може да стане дядо . 10| 7697 |07.09.2010 Бившият испански премиер: Имате голямо бъдеще . 19| 10714 |15.06.2010 Дойде Видовден, и Темида не може да ви спаси от него . 76| 8889 |19.05.2010 Доган: България не може да се управлява без ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads