Реклама / Ads
7| 12060 |30.05.2008 ПОЛИТИКА

„Може би граѓаните се изморени од политичарите, но треба да гласаат!”

.
Антибългарски тон и жестока битка между амбициозен икономист със скъпа кампания; млада юристка със скъпи дрехи; радикален албанец от черния списък на САЩ и хлевоуст негов сънародник, хокащ европосланици, са предизборните акценти в Македония.
 

 

  Ана Кочева

 

„Можеби граѓаните се изморени од политичарите, но треба да гласаат!” С такъв апел (съвсем злободневен за целия балкански регион) политическите анализатори в Македония се опитват да мотивират гласоподавателите, особено на изток от Вардар, да отидат до урните в неделя, когато в югозападната ни съседка ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Според предварителни прогнози най-много депутати в 120-местния парламент ще получи коалицията на управляващата ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Зад тях ще бъде Социалдемократичният съюз на Македония (СДСМ), а партиите на албанците няма изгледи да разменят местата си: Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети се очертава да получи повече депутати от Демократическата партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи.

  Известно е обаче, че по силата на Охридският договор от 2001 г. Груевски ще трябва да формира правителство заедно с някоя от партиите на албанците в Македония. След последните избори Груевски обаче избра не най-силната албанска партия за коалиционен партньор, а спечелилата по-малко гласове Демократическа партия на албанците. Жестът му не спря лидерът на ДПА Мендух Тачи да изнудва за повече права на малцинството, искайки по-големи квоти за своите в администрацията, поставяне на албанското знаме, редом с македонското по всички сгради на местната власт, както и реабилитация на бойците от Армията за народно освобождение.

Засега обаче планове за следизборни коалиции не се правят, или поне това не става явно. Погледите са насочени към предизборната борба. "Македония може, възраждането продължава" – под това лого коалицията около ВМРО-ДПМНЕ, която включва 19 по-малки, предимно етнически партии, води своята кампания. Партийният лидер и досегашен премиер Никола Груевски вложи много средства в кампанията и демонстрира категорична увереност в победата на предсрочните избори. Три основни акцента се открояват сред ангажиментите му във вътрешнополитически план и те са по отношение на икономическите реформи, за спора с Гърция, където въпросът за името на държавата ще се решава чрез референдум и за необходимостта опозицията да бъде наказана за досегашното й неконструктивно отношение, с което спира реформаторските процеси. Последното трябвало да се постигне чрез масово участие в изборите. Напълно в духа на предизборния шовинизъм се размахва и антибългарската карта. Впрочев в коалицията на Груевски участва и небезизвестната Лиляна Поповска, която е лидер на партия ДОМ (Демократи за обновление на Македония). Нейният антибългаризъм е пословичен и генетично заложен, защото се пада дъщеря на академик Блаже Ристовски. Той е бащата и идеологът на съвременния македонизъм, основан върху злостен антибългаризъм.

  Социалдемократически съюз, който е в опозиция, сформира коалицията "Слънце за Европейска Македония". В нея има седем партии, между които либералите и новите социалдемократи, които досега бяха партньори на ВМРО-ДПМНЕ. Страната е разделена на 6 изборни единици, като водачи на конкурентните листи в Скопие са лидерите Никола Груевски и Радмила Шекеринска, а в Тетово - Мендух Тачи и Али Ахмети. Последният обяви, че очаква победа при албанците и се надява на участие във властта след 1-ви юни, което обаче далеч не е сигурно, що се отнася до избора на Груевски.

  Какво трябва да се знае за централните политически фигури на предизборната кампания

 

nikgruev1.jpgНикола Груевски е млад икономист (роден през 1970 г.), който наследи ВМРО-ДПМНЕ от Любчо Георгиевски през 2003 г., в момент, когато партията беше изгубила сериозно доверието на избирателите. Три години по-късно изработи програмата "Възраждане в 100 стъпки", благодарение на която спечели изборите. В правителството си той включи предимно млади политици и експерти и отчасти успя да подобри икономическото състояние на Македония, но не можа да реши етническите проблеми и да придвижи външнополитическия спор с Гърция. 

sheker2.jpgРадмила Шекеринска е млада юристка с успехи в евроинтеграцията на Македония, по времето, когато беше министър. Тя обаче все още не успява да се наложи като опозиционен лидер и среща съпротива дори в редиците на своята партия - СДСМ. За сметка на това се радва на подкрепата на президента Бранко Цървенковски, на когото беше дългогодишен говорител, преди да оглави партията. Известно е, че скъпите дрехи са нейна слабост. Един неин тоалет плюс часовника не струва под 4 000 – 5 000 евро, без да се смятат накитите. Такъв неконтролиран нагон към скъпите дрехи имаше само още една жена – Снежана Георгиевска (съпругата на Любчо Георгиевски), отбелязва в. “Вечер”. 

a_axmeti.jpegАли Ахмети е познат още от средата на 1980, когато започва да работи за косовската кауза, а през 1996 г. вече е сред основателите на АОК (Армията за освобождение на Косово). Само след пет години пренася партизанската война и в Македония. Известно време е в черния терористичен списък на САЩ. Ахмети вече поиска поне един от най-висшите постове в държавата - президент, премиер или председател на парламента - да бъде зает от албанец. Преди време Ахмети учуди Европа, изпращайки писмо до главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт Шестнайсети, в което се оплака от решението на правителството на Груевски бъде изградена православна църква на централния площад в столицата Скопие, предупреждавайки, че "тази необмислена стъпка може за провокира конфликт с религиозен характер". 

tach1.jpgМендух Тачи е наследникът на Арбен Джафери, който се опитваше да постигне мирно решение на етническия конфликт в Македония. Според медиите Тачи е във връзки с организираната престъпност, а реалната му власт е огромна. И той самият не страда от чувство за малоценност и скромност, твърдейки, че е един от 50-те най-влиятелни хора на Балканите. Тачи има остър език и не се съобразява с опонентите си, за което свидетелства миналогодишната му изцепка пред посланика на Европейския съюз в Скопие Ерван Фуере – тогава Тачи в прав текст му нареди "да си гледа работата".

  Сега обаче погледите са насочени преди всичко към самото протичане на изборите, защото според някои прогнози не е изключено в деня на изборите в Македония да станат въоръжени инциденти. Такива прогнози прави Международният институт за близкоизточни и балкански проучвания. Подобни прогнози правят и щабовете на двете основни партии на албанците. Известно е, че в Македония има много оръжие, което може да предизвика конфликтни ситуации и не дай боже жертви. Затова задача № 1 е изборите да преминат мирно и спокойно и Македония да изпълни деветия критерий за започване на преговори за членство в ЕС.

       Frognews.bg попита М. Мурджов, депутат от БНС и член на ВМРО, за тона на македонската предизборна кампания и „бомбите със закъснител”, заложени в нея. Мурджов коментира: „Изборите в Македония бяха провокирани тъкмо от разиграването на националистическата карта; и сега в хода на кампанията тя продължава да се разиграва - издигат се обещания за референдуми за името, за много по-щастливо бъдеще и отстояване на т.нар. македонска идентичност, което според нас е, меко казано, неразумно. Опасенията и очакванията от тези избори са, че оттук нататък албанският фактор ще доминира все повече при вземането на решения. Всичко е въпрос на математика от гласовете, получени на изборите, но не е изключено на управляващите да им се наложи да клекнат пред още по-големи албански искания. Малко трудно би могла да се възпроизведе същата управленска коалиция каквато имаше досега, при положение, че по-разумната част от албанското малцинство гравитира около Арбен Джафери, който е и по-умерен. А ако няма промяна в отношението към България, ако продължи да се поддържа тона на омразата, който иначе многократно беше заклеймяван и от парламента, и в решенията от срещата на НАТО в Букурещ, Македония няма да излезе от международната изолация, в която е изпаднала. Това може и да е добре за управляващата партия, но съвсем не е добре за хората в страната, защото процесите, които се развиват там, не са здравословни. Не е разумно малка държава с толкова сериозни проблеми да си отваря много фронтове. Щом иска да изповядва евроатлантически ценности, езикът, тонът трябва да се променят и ако това не стане и след тези избори, значи не е имало никаква полза от тях!”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7332 |28.05.2008 Наградите за журналистика - празник, послеслов или некролог . 21| 8633 |24.05.2008 Скандални опити за културно посегателство върху България . 15| 10926 |22.05.2008 Пищовът под минижупа рядко „гърми” . 9| 6256 |16.05.2008 Защо на посланик Джон Байърли не му върви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads