Реклама / Ads
7| 5098 |02.05.2020 ПОЛИТИКА

Над 250 000 души от цяла Европа се включиха в онлайн дискусията на ПЕС за 1 май

.
По инициатива на Станишев левите премиери, комисари и лидери на партии коментираха изхода от кризата и бъдещето на европейския проект
 

„Не сме един до друг, но сме заедно в сърцата си. Срещата ни е страхотно преживяване, което за пореден път показа, че сме обединени от нашите ценности по пътя за справяне с кризата. Изправени сме пред огромно предизвикателство – за човечността, за бъдещето на социалната държава и за икономиките ни. От нас зависи да работим заедно, за да осигурим по-добра перспектива за всеки европейски гражданин. Всички сме на прага на сериозни икономически сътресения. Всички сме жертви на тази криза. Безработицата ще расте. Вероятно ще има сериозно социално напрежение. Затова трябва да останем заедно. Да създадем един силен, амбициозен, навременен и мащабен Европейски план за възстановяване."

 

С тези думи започна заключителната реч на президента на ПЕС Сергей Станишев на организираната по идея на европейските социалисти онлайн дискусия по повод 1 май и в подкрепа на работещите. В нея се включиха левите комисари Франс Тимерманс, Паоло Джентилони, Никола Шмит, Елиза Ферейра, Хелена Дали, Илва Йохансон, Марош Шефчович, Юта Урпилайнен и Жозеп Борел. Своето виждане споделиха и председателят на ЕП Давид Сасоли, лидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия, както и премиерът на Испания Педро Санчес. От името на Европейската конфедерация на профсъюзите в дискусията взе участие генералният секретар Лука Византини.

 

„1 май е ден на солидарността. И ние благодарим на здравните работници, на трудещите се в индустриите, фабриките, магазините, на всички онези, които поддържат обществата ни живи. Благодарностите обаче не са достатъчни. Нашето семейство винаги е било обединено от действието. Необходима е отдаденост и натиск от страна на нашите активисти. Знам, че днес те биха искали да са заедно, един до друг, за да изразят своята солидарност, но и своите високи очаквания, както от националните правителства, така и от ЕС.

 

Денят на труда е символ на надеждата. А за мен е и един от най-специалните дни, защото на 1 май 2011 г. се роди дъщеря ми Дария. Тогава споделих радостта си с хилядите социалисти, събрали се в София да отбележат празника. Днес искам да се обърна към всички, които се чувстват объркани и несигурни за бъдещето си и да ги уверя, че сме с тях – солидарни и активни. ПЕС прави всичко възможно да защити работните места и доходите, както и да осигури подкрепа за децата и за възрастните хора. Никой няма да бъде оставен зад борда!", категоричен бе Сергей Станишев.

 

Елиза Ферейра: Кохезията трябва да бъде укрепена и да бъде в центъра на Плана за възстановяване


По-рано в дискусията европейските социалисти се обединиха около необходимостта от мащабен Европейски план за възстановяване, базиран на кохезията, чрез който да бъдат намалени различията вътре в ЕС. Елиза Ферейра (комисар по сближаване и реформи) отбеляза, че „икономическото възстановяване след кризата не трябва бъде за сметка на увеличаване на дисбалансите и неравенствата, както в отделните държави в ЕС, така и между тях. Последствията от пандемията се усещат много повече в някои региони, отколкото в други. Някои държави предлагат мощно финансиране в отговор на кризата, но други просто няма как да си го позволят. Кохезията трябва да бъде укрепена и да бъде в центъра на Плана за възстановяване."


Паоло Джентилони: Не можем да си позволим нова Студена война между наши приятели и партньори и Китай

 

 „Тази криза е съвсем различна от кризата преди 10 години. Тогава отговорът на Европа беше – имаш проблем, получаваш кредит с много тежки условия. Днес обаче всички европейски държави са засегнати и затова трябва да направим нещо, което досега не сме правили – общ, сериозен, достатъчен и съгласуван отговор. Това са характеристиките на Спасителния фонд, от който Европа се нуждае днес.

 

 Трябва да заздравим европейския проект, защото няма друг глобален актьор, който да може да се справи с тази задача. Да защитим социалната държава, мултикултурализма, върховенството на закона и диалога между нас. Не можем да си позволим нова Студена война между наши приятели и партньори и Китай. Светът ще се нуждае от нова и много по-силна Европа след тази епидемия.", предупреди комисарят по икономика Паоло Джентилони.  

 

Франс Тимерманс и Педро Санчес: Да инвестираме в модерни, дигитални и зелени работни места! Грешните инвестиции днес ще бъдат плащани двойно от децата и внуците ни

 

„Зелената сделка е крайъгълният камък на нашата работа. Не само като начин за борба с климатичните промени, но също и като стратегия за растеж, която да ни помогне да излезем от тази криза и да ни подготви за бъдещето. Трябва да мобилизираме целия политически потенциал, както и необходимите средства, за да инвестираме в икономиките си така,  че хората да не загубят работата си. А ако все пак това се случи, да могат да намерят друга работа достатъчно бързо. Ако насочим средствата, които ЕС ще предостави за борба с коронавируса, към грешните звена, когато климатична криза стане още по-голяма няма да можем да се справим и ще трябва да оставим тежестта от нея върху децата и внуците ни. Ето защо, днес сме натоварени с огромната отговорност да гарантираме, че стъпките, които ще ни изведат от кризата, ще отворят вратите към едно по-добро бъдеще.", постави акцент в дискусията Франс Тимерманс.


В същата посока беше и изказването на комисаря по междуинституционални отношения и перспективи Марош Шефчович:  „През последните дни и седмици често се връщам към разговорите, които съм водил с много млади хора, както и с миньори от Полша за бъдещето на трудовия пазар. С младежите говорихме за това колко динамична е ситуацията, как само до преди 10 години топ 10 от днешните професии не съществуваха; с миньорите пък обсъждахме, че трябва да се готвим за бъдещето, не бива да има изоставени и трябва да се фокусираме върху преквалификацията и новите професии. Честно казано тогава изобщо не предполагах какво може да ни сполети. Сега трябва масирано да инвестираме във възстановяване; необходима ни е изключителна координация и сътрудничество."


 „Имаме нужда от дигитални и модерни икономики, които осигуряват добри и стабилни работни места за всички, особено за младите. Трябва да обновим индустриите в нашите страни,  да настояваме за фискална справедливост, за да можем да осигурим социална справедливост.", категоричен бе премиерът на Испания Педро Санчес.

 

Жозеп Борел: Това е точка на пречупване в историята на човечеството. Задава се криза с библейски размери! Демократичните ценности стават жертва на пандемията

 

В емоционална реч върховният представител на ЕС Жозеп Борел предупреди: „Солидарността е дума, която много лесно се хвърля в пространството. Превръща се в анти-дума, лишена от смисъл, защото все по-често се използва като символ на съжаление и съчувствие. Но съчувствията не са достатъчни. Необходими са действия. Тази криза ни предоставя възможността да покажем какво наистина означава солидарността. Първо солидарност между европейските народи, а след това и с останалия свят.


Трябва да сме наясно с възможните последствия от кризата. Първият риск е, че неолибералните ценности могат да бъдат наложени още по-силно в обществата ни. Едва преди няколко месеца мнозина заговориха за Зелената сделка, за края на капитализма, такъв какъвто го познаваме. Сега всичко това се забрави.


Втората заплаха е отслабване на демократичните ценности. Авторитаризмът отново се завръща. И то не в някоя страна на края на света, а точно тук, в Европа. Демократичните ценности вече стават жертва на пандемията.


Третата заплаха е идеята за завръщане към стария модел на растеж. Да се завърнем към консуматорството, в най-чистия му вид, без да се съобразяваме с климатичните промени. Това е сигурен път към друга, още по-страшна катастрофа.


Сценарият, за който трябва да се борим, е промяната на модела на растеж, на социалните отношения, налагане на нов модел на солидарност между нас и останалия свят. Кризата е добър повод да тръгнем по този път. Защото много неща, които досега бяха норма, днес се поставят под въпрос. Ясно е, че не можем да продължим по старому. Това е точка на пречупване в историята на човечеството. Европейците, и най-вече социалистите, имаме особена отговорност. Ако не покажем солидарност между нас, между европейците, би било много трудно да наложим този модел в света.


Големият дебат днес в Европа е под каква форма да бъде тази солидарност. Просто помощ за получаване на заем или истинска солидарност, разпределяне на тежестта, която за някои държави е много по-голяма, отколкото за други. Очаква ни криза с библейски размери. Това е най-подходящият момент да насочим усилията си там, където са и нашите ценности. И да помним, че историята ще ни съди!"

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 15361 |04.03.2020 Атина отговори на Борисов: Не ние създаваме трудностите, пазим границите на Европа . 22| 9441 |04.03.2020 Вежди Рашидов без ирония: Борисов е единственият адекватен политик в Европа . 9| 10585 |11.10.2019 Европа и САЩ могат да превърнат Турция в джудже, ако рекат . 30| 8299 |03.09.2019 Външно: СССР донесе на Централна и Източна Европа половин век репресии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads