Реклама / Ads
19| 25857 |01.06.2017 ПОЛИТИКА

Нагъл, по-нагъл, Данчо Ментата* – 2-а серия

.
Цонев гледа умно и напред
Пеевски ви поздравява и ви желае нови творчески успехи. Тези пожелания предаде депутатът от ДПС Йордан Цонев на Ани Цолова и Виктор Николаев от сутрешния блок на Нова тв. Те му благодариха и също изпратиха поздрави за Пеевски.
 
Цонев е наричан от някои Данчо Ментата, но това е от завист. Яд ги е някои, че Цонев е много успешен българин. По скалата на модела Кой, разбира се. Освен това Ментата не идва от това, че много лъже, а от билката, известна със свежото си въздействие. В древния Рим някои студенти ходели с ментов венец на главата, защото вярвали, че Mentha piperita освежава мозъка. Докато Цицерон не разбил този мит с краткото обяснение, че "Умните нямат нужда от мента, а тъпаците и цял храст да си накичат – все тая".  Но кой ти слуша Цицерон във времената на "цецероните"...

Та Ментата се изяви за пореден път по темата за КТБ. Направи го по начин, сравним единствено с артикулацията на бика в коридата. Налита на темата като на червено, забравил как фатално влиза шпагата в края на играта. След това топките на бика ги изяждат в близкия ресторант...

 

На 4 август 2014 г. във Фрог нюз публикувахме коментар със заглавие: „Нагъл, по-нагъл, Данчо Ментата”. Тогава Цонев също ни облъчи със своята версия за удара срещу КТБ. Изреченото от него го задържа дълго време на върха в класацията за нагло поведение. С последната си изява обаче депутатът доказа, че за наглостта няма граници. На пъх и прах стана теорията на Крафт и Меснинг, че дори наглостта има предел. Някъде може, но не и тук.

Цонев отново "блесна" в ролята на спасител, който избавил българите и държавата от лошата КТБ и спасил останалите банки от зла участ. Да се чуди човек, защо все още няма негов бюст я пред Парламента, я пред БНБ. Но има време. Пари също.

Чухме отново, че Делян Пеевски е чист като сълза, Цветан Василев престъпник, който на брутално атакувал доблестната българска прокуратура. (Ако някой ден Цонев случайно изпадне от парламента, случайно, подчертавам, Сотир Цацаров да го вземе да му прави ПР. Със сигурност ще настъпи промяна в 6-те процента обществено доверие към прокуратурата. В каква посока – е друг въпрос).

Пеевски, рече Цонев, никога не е имал нищо общо с КТБ, не е теглил кредити от банката, нито фирми свързани с него са теглили. Самият Цонев също нямал нищо общо с КТБ.

Мислех да опровергавам тези твърдения, но факът, че са на Йрдан Цонев ми се стори достатъчен.

Ако прокуратурата успее все пак някой ден да вкара делото за КТБ в съда, ще научим не само, че Пеевски се е облажил с над 500 млн лв., но и много други неща.

 

Има въпроси, които Йордан Цонев избягва упорито, а журналистите кой знае защо му ги спестяват. Например:

 

1. Цонев твърди, че Цветан Василев е престъпник. Защо тогава се е мъкнел при него до края на април 2014 г? Какво е търсил при един „престъпник”?

 

2. Молил ли е Цветан Василев да назначи сина му на висока позиция в купената току що (през 2014 г, с одобронието на БНБ) банка „Виктория”, предишна „Креди Агрикол”?

 

3. Какви са дяловете на Цонев, Пеевски и Доган във фирма „Вили вист”? Защо при посещения в кабинета на Василев Цонев казвал за нея „нашата фирма”? „Вили вист“ ЕАД е мажоритарен акционер в „Трансстрой холдинг“, който пък контролира 59% от бургаската „Трансстрой“. От години тя е свързвана с Йордан Цонев и печели тлъсти държавни поръчки. По време на тройната коалиция например Министерството на околната среда и водите (МОСВ), контролирано тогава от ДПС, подписа договор за 50 млн лв за брегоукрепване. Дружеството дължи 9.9 млн. лв. на КТБ. Номинален собственик на фирмата се води Николай Милев, но публична тайна е че истинския контрол се държи от Цонев. Самото придобиване на контрола е осигурено от адв. Александър Ангелов, дясна/лява ръка на Пеевски. И това ли оспорва Данчо едикой си?

 

4. Искал ли Цонев съвет от бакера Василев как да „удари банките и в същото време да се хареса на гражданите” („да поиграем малко на популизъм”) като прокара в НС промени в закона за кредитите?

 

5. Колко пъти е пращал шофьора си в централана на КТБ със специална задача – получаване на бял плик? Смята ли, че няма следи? Самият той ходил ли е при тогавашен приближен на Василев, а сега свидетел на прокуратурата, за да получи лично бял плик с ценно съдържание? Вярва ли, че и за тези действия няма доказателства и свидетели?

 

6. Защо, когато говори за Пеевски, КТБ и Цветан Василев винаги му пресъхват устата?

 

7. Може ли да обясни как така приятелят му Пеевски до 2013 е притежавал по декларация един стар Опел, а от 2014 г. натрупва десетки и стотици милиони? От какъв бизнес? Откъде е взимал кредити и как ги е обслужвал?

 

8. Може ли „геният” Цонев да обясни, как приятелят му Пеевски придоби за 4,4 млн най-модерната печатница за вестници, след като според синдиците цената й е 72,85 млн? Защото КТБ е отпуснала на фирмите, собственици на комплекса - „Принт трейдинг“ (със старо име „ИПК Родина 1“) , „София риъл естейт“ и „Партнер лизинг“ близо 40 млн евро кредити и документите за това са налични.

 

9. Крайно време е Цонев да обясни и следното съобщение от 17.05.2013 г. в медиите: ГЕРБ е сезирал главния прокурор, ЦИК, ОССЕ, ПАСЕ, ЕК, ЕП и трите основни европейски партии ЕНП, ПЕС и АЛДЕ с два сигнала за купуване на гласове, съобщава пресцентърът на партията. Те са за схеми за купуване на гласове във Враца и областта, както и във Варна и региона. Във Варна организатор на схемата е водачът на листата на ДПС за Трети МИР Йордан Цонев. Организираната група е работила на територията на четири района със силна концентрация на ромско население в крайморския град - "Аспарухово", "Владиславово", "Одесос" и "Младост", като целта е била да достигне до над 8000 избиратели. Според сигнала финансирането на групата е от нейния водач Йордан Цонев. Отговорник на групата за Варна е Вадет Сакаллъ, а за областта - Ерджан Себайтин”.

 

10. Как е наричал в разговорите си с Цветан Василев други директори и собственици на банки? Те скапаняци, които трябва да знаят кой командва парада ли са?

Десет въпроса, които насочват към медицинското обяснение, защо на Цонев му пресъхва устата всеки път, когато говори за КТБ, Пеевски, Борисов, Доган, Местан и БНБ. Нека отговори, а гражданите ще наругаят Фрог нюз за подвеждащите въпроси, ако е убедителен. Или пък... Толкова е просто.

 

В древността подлагали хората на проверка дали лъжат с наго­рещен ръжен. Съмнителният трябвало да близне три пъти горещото желязо. Невинният имал достатъчно слюнка, за да не се изгори, докато на лъжците устата пресъхвали и ези­кът им залепвал за ръжена.

В средните векове на заподозреният в лъжа давали ечемичен хляб и сирене. Ако човекът лъжел, устата му била суха и не можел да преглътне залъците. Резултатите били смайващи, пише в хрониките. Хан Крум пък режел езиците на лъжците, но това е доста варварско. Пък и Ментата вероятно се придържа към заветите на Осман I Гаази...

Цонев има депутатски имунитет. Което не пречи да знаем, че пресъхналите уста и облизването на устни, както нервниченето и многословието са четири от десетте основни признаците, които издават лъжците. С потенето, което се забелязва и при нашия депутат – стават пет от десет. По тези признаци италианецът Бенуси и японците Акамацу и Тогава създават поотделно полиграфи, които ловят неистината. Дори по вдишванията и издишванията. Малки, коварни машинки.

Наглостта, пише френският писател и моралист Жан дьо Лабрюйер, не е умишлен начин на действие, а черта на характера.

В Австралия всяка година студенти правят класация за супер нагло поведение на политик, бизнесмен и въобще на обществено известна личност. През 2016 г. титлата „Най-нагъл и най-презрян” печели фармацевтичният магнат Мартин Шкрали. Отличен е заради обяснението, че продавани скъпи лекарства, защото „химиците и лаборантите не работят без пари”. Истината обаче е, че Шкрали купувал стари патенти за лекарства и след това им вдигал цените драстично. Например препаратът Daraprim от 2 долара за опаковка скочил на 13,50.

 

Подобно на Шкрали Ментата се опитва да ни пробута скъпарските си обяснения за ликвидацията на КТБ, ролята в този процес на БНБ, ДПС, Пеевски, Доган, Борисов и прокуратурата, но всички знаем, че те не струват дори 2 долара. Пукната пара не струват. В съда ще лъснат много задници. Дали тогава репортерки ще интервюират Цонев в Дубай, старчески дом или Централния софийски затвор – предстои да узнаем...

 

Често си мечтая за диспут "на живо" между Йордан Цонев и Цветан Василев по темата за банките и случая "КТБ". Само че, откъде Цонев ще намери толкоз мента за венец?...

 

Д-р Димитър Попкутуев

.................................................

*Мента - Мента (Mentha) е род многогодишни тревисти растения от семейство Устноцветни. В България се срещат около 9 вида. Най-известни са Mentha piperita – черна мента и джоджен – Mentha  spicata.           

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9338 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 10| 2956 |26.03.2024 Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"! . 5| 3461 |25.03.2024 Politico: Преговорите за правителство в България се провалиха . 13| 10246 |23.03.2024 Доц. Искрен Иванов: Атентатът в Москва можеше да бъде избегнат, ако властта бе послушала службите на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads