Реклама / Ads
35| 7309 |28.05.2008 ПОЛИТИКА

Наградите за журналистика - празник, послеслов или некролог

.
Несъстоялата се битка за наградите „Черноризец Храбър" се увенча с успех. Статуетки бяха раздадени по сценария, написан в Съюза на издателите. Този път обаче нещата излязоха от контрол.
 
Очевидно досегашната, може и привидна монолитност на съюза, се пропука. Член на елитното вестникарско семейство сподели, че е имало предложение главният редактор на „Дневен Труд" Тошо Тошев да получи приз за заслуги към вестникоиздаването въобще. Срещу това скочили открито главната редакторка на в. „24 часа" Венелина Гочева и собственикът на „Икономедия" Иво Прокопиев. Тандемът отдавна не приемал безропотно идеите и решенията на останалите членове и главно на Т.Тошев като председател на съюза. Другите от организацията обаче подозират, че става дума не за принципна позиция, а за корпоративни интереси, чиито изразители са Гочева и Прокопиев. Или пък, че Гочева подкрепя интересите на Прокопиев за едно, а той нейните - за друго. В конкретния случай Тошев тактично премълчал и не реагирал на тяхната проява. След това обаче споделил пред съратници, че това нямало да им се размине просто ей така...

Пропукване има и в посещаемостта на „грандиозното мероприятие". Салонът в Народния театър беше порупразен или полупълен, в зависимост от гледната точка. Така или иначе рехавата публика и вялите и реакции се набиваха на очи и създаваха впечатление за обреченост.

Куцаше и сценарийчето по самото награждаване: засичания на водещите, неизчислен маршрут за движение на наградените, вяли оркестрови включвания, бутафорност и фалшива приповдигнатост, миксирани с нелепи опити за оригиналност...

За пореден път се разгоря битката кой да седне до президента Георги Първанов. Тази година обаче поривите бяха разтроени между държавния глава и кметът на София Бойко Борисов плюс Сергей Станишев.

Това, което продължава да държи в мъртва хватка идеята „Черноризец Храбър" е, че наградите не се печелят, а се дават. Липсва истинска конкуренция и надпревара, липсва обществената оценка за номинираните журналисти и техните писания. За оценка на личността, която стои зад даден текст дори не си струва да отваряме дума.

Светъл лъч в кахърната церемония бе изявата на Здравка Маслянкова от Велико Търново. Тя директно поиска министър Асен Гагаузов да си подаде оставка. По-късно зададе подобен въпрос на Първанов, който й отвърнал, че е много импулсивна журналистка. Маслянкова работи във в. „Янтра днес". Тя и колегата й от „Капитал" Иван Михалев получиха награди за публикации по темата за корупция в пътния фонд.

Интересен факт е и този, че в редичката до президента седяха точно тези шефове на издания, които три дни преди това пътуваха с него в правителствения самолет на връщане от Мадрид, където се разигра Четвъртата световна среща на българските медии. Един от този кръг се пошегувал по време на награждаванията онази вечер: „Ние пак сме тук". Чул го президентът и двамата си поговорили след това „на четири очи". Останалите се направили на разсеяни.  

Ето така бяха разпределени и раздадени наградите „Черноризец Храбър" тази година. Едни го определят за триумф на българската журналистика. Други като послеслов, а трети - като некролог. Всеки сам решава в коя група да застане.

FROGNEWS.BG

или "жабешки новини", както някои предпочитат 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8607 |24.05.2008 Скандални опити за културно посегателство върху България . 15| 10872 |22.05.2008 Пищовът под минижупа рядко „гърми” . 9| 6224 |16.05.2008 Защо на посланик Джон Байърли не му върви . 16| 9814 |14.05.2008 Заради непослушен Николай Василев, можем да го отнесем всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads