Реклама / Ads
212| 15511 |30.03.2012 ПОЛИТИКА

Настана време разделно за Синята коалиция

.
Седесари от Пловдив скочиха срещу Костов Култовата песен от сините митинги в зората на демокрацията „Развод ми дай” е на път да зазвучи в централите на СДС и ДСБ и да вгорчи коалиционната дружба между Иван Костов и Мартин Димитров и да застраши европарламентарния стандарт на Надежда Нейнски.
 

Редови седесари прозряха очевидното - от Синята коалиция печелят единствено ръководствата на СДС и ДСБ. Какъв е смисълът от тази агония, чиято единствена цел е да се премине бариерата от 4 процента, изригнаха видни интелектуалци, лекари, хора на изкуството  в декларация на 10-ти клуб на СДС в район Централен в Пловдив. В нея сините се обявяват срещу явяването на двете партии заедно на следващите избори. Във факта, че призивите за развод с Костов тръгват от Пловзив някои побързаха да припознаят Петър Стоянов като сив кардил на СДС.

 

Бившият президент не е стъпвал на „Раковска” 134 откакто Мартин Димитров се съюзи с Костов. Всички възприемат това като негова реакция и ясна позиция. Известно е, че той подкрепи Димитров, надявайки се, че като млад човек е способен да възроди СДС и да го поведе напред. Стоянов е споделял агументите си за тази подкрепа: надявал се Мартин да направи това,  да качи още 1–2% като млад и неопетнен човек, не можеш да го свържеш нито с разбитите ТКЗС-та, нито можеш да го обвиниш за разцеплението на СДС. Мартин обаче направи най-неочакваното – вместо сам да поведе СДС към нов възход, към ренесанс той се съюзи с Иван Костов.

 

Дали някой не се страхува, че хората днес олицетворяват Стоянов като автентичен седесар и го свързват със старата синя идея. Той самият никога не е крил това, като президент дори подобни признания му носеха само негативи. Наскоро в „Нощни птици” по Канал 1 Стоянов беше обграден от легендарни седесари – Кирил Маричков, Иван Кулешев, Стоян Алексиев. Там бившият президент призна, че дължи цялата си днешна кариера и възможността да познава толкова хора от големия свят на политиката благодарение на тези 1,5 мил. стари седесари, които са гласували за него. Петър Стоянов е единствиният политик, който не подритва старите седесари. На вторите избори, той загуби не заради т.нар компромат срещу Бонев, а защото нито една политическа партия не го подкрепи, включително и неговата собствена. Дни преди изборите Екатерина Михайлова заяви, че СДС няма свой кандидат за президент, в деня на вота царят каза, че  няма смисъл да хаби бензин до село Баня, където е регистриран. Костов тогава твърдеше – Стоянов не е седесар, най-често чрез своите говорители Явор Дачков, Георги Коритаров и д-р Николай Михайлов. Стана така, че те разцепиха СДС, убиха я и затова сега симпантизантите не ги припознават за свои.

 

На практика, човекът който твърдеше, че Стоянов не е седесар помогна на Първанов да спечели мандат. Костов убиди електората на клиентела, Hадежда пък  му пристана и  електоратът й отвърна, че  заради евпопейския пармамент всичките ще ги продаде. Мартин Димитров... Дали ако получи право на втори опит, ще излезе от сянката на Командира. Хита на  Асен Гаргов го подканва към това.

 

Кървавото писмо от Пловдив

 

Изминаха повече от 6 месеца от провала на СДС - Пловдив на местните избори. За съжаление не бяха направени нито анализ, нито оценка на представянето ни на изборите. До този момент не е избрано и ново ръководство.  Нашият анализ ни обединява около няколко основни момента за бъдещето на политическата дейност на СДС. Ние сме категорично против явяването на следващите избори на СДС заедно с ДСБ.

 

Вижда се, че от тази коалиция могат да печелят единствено ръководствата на двете партии, които очакват отново да се видят в следващите национален и европейски парламенти. Не е ли очевидно, че коалицията няма никаква переспектива и че в нея СДС се обезличава с всеки изминал ден. Ние смятаме, че в политиката трябва да има и морал.

 

Иван Костов преди време демонстративно напусна СДС, нанасяйки му непоправим удар и сега се обръща отново към нас, когато видя, че няма сили да влезе сам в парламента. Не случайно нашите членове и истинските симпатизанти се отдръпнаха от нас.  Никой от тях не иска да обслужва интересите на Костов и на приближените му, които са много различни от мечтите и очакванията на милиони сини избиратели. Ние сме убедени, че бъдещето на СДС ще бъде по-успешно, ако се явим самостоятелно на всички следващи избори. 

 

От събранието на 10 МК на СДС на  район Централен-Пловдив

 

 

д-р Златко Илиев, председател: Не отиваме на избори с ДСБ

Обсъдихме политическото състояние на СДС в Пловдив – то е на кота 0. По-ниско не е било никога. Нямаме общински съветник. Градското ръководство подаде оставка, с изключение на секретаря и един от заместниците. При това положение по устав Националнот ръководство би трябвало да назначи временно ръководство, но и това не е направено. Изобщо няма връзка с Раковски 133. Клуб 10 на СДС в Централен е клуба на интелектуалците -  ще спомена писателя Здравко Попов, актьорите Стоян Алексиев, Петър Тошков, Стефан Попов, д-р Жорж Пенев, журналистите Йордан Данчев, Евгени Гринберг... В него членува елита на града и този клуб се е запазил в годините от основавене на СДС. Всички са верни на синята идея, не са сменяли партии. Виждаме, че нещата не вървят, особено в съюз с ДСБ при доминирането на тази партия от Иван Костов. Наши симпантизанти са споделяли, че предпочита да гласуват за друга формация, само и само БСП да не спечели. В Пловдив това не се е случвало. Много от сините избиратели гласуваха за ГЕРБ на последните избори, като виждат, че няма перспектива в такава мижава коалиция между  ДСБ и СДС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5856 |13.02.2012 300 медала артисали от времето на Първанов . 37| 10890 |07.02.2012 Първанов разиграва „Време разделно” в БСП . 93| 10895 |18.01.2012 Е. Сугарев: Времето на Първанов беше най-зловредното за България . 343| 13827 |16.01.2012 Ив. Костов: Времето промени представите за премиера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads