Реклама / Ads
3| 28109 |25.09.2009 ПОЛИТИКА

Неграмотници манипулирали скандално вота в Турция

.
Яне Янев Източник: Вяра Йовева
Антимафиоти ще разследват сигналите за изборните резултати в Турция. Имало жестоко разминаване между регистрирани гласоподаватели и реално гласуващи в Южната ни съседка на Избори 2009 г.
 

Според разследване на „168 часа” са направени огромни машинации на изборите за парламент на 5-ти юли. Най-фрапантни са случаите в съседна Турция, където са гласували до 1000 пъти повече хора от записаните в протоколите. Брой на избирателите в допълнителния списък „231 лева”. Така поне неграмотни турци са броили избирателите на изборите за български парламент. Невежеството на българските турци обаче не оправдава бездействието на Външно министерство, което не е предприело никакви мерки.

Вестникът се е натъкнал на протоколи, в които нямало попълнени нито брой гласоподаватели, нито дори името на населеното място, но въпреки това са отчетени валидни гласове. Председателят на комисията за борба с корупцията и лидер на РЗС Яне Янев обяви, че е изискал документите от МВнР, но все още те не са му предадени. Той определи вота в Турция като най-голямата корупционна схема за България. Янев припомни, че на предишните избори през 2005 г. в Южната ни съседка е имало едва 76 секции, които са се увеличили на 123 през 2009 г.

За да се проведе вот в определено населено мястно, според закона трябва да има минимум 100 души, които саморъчно са подписали документ, в който заявяват желанието си да упражнят своя глас. В това отношение най-скандален е случаят в Бурса, където има записан един български граждани, но в последствие са добавени 1029. На други места предварителните протоколи липсвали изцяло, но въпреки това са гласували 366 души. "Намекваме", че всъщност може би става дума за прословутия изборен туризъм и за автобусите, които пренасят хора в 2-3, че и повече секции.

Според вестника в други документи е посочено, че 950 са, както в основния, така и в допълнителния списък. На втората страница, където трябва да са разпределени гласовете по партии, липсвала каквато и да е информация. В подобен документ имало записано единствено „всички 499 гласове са за ДПС”. Яне Янев е изразил възмущението си от факта, че на някои места са гласували всички 100% от избиратели, което „дори при Тодор Живков го нямаше”. Той добави, че причината за 123-те секции е в подадените 44 хиляди заявления от страна на Турция. Легитимността обаче отново остава в сянката на съмнението. Математикът и представител на РЗС в ЦИК Михаил Константинов пък хвърли бомбата, че ако тези гласове се окажат невалидни, то ДПС и РЗС ще загубят съответно 4 и 1 деоутатски банки. Любопитен е фактът, че това би могло да доведе до влизане на още поне 4 политици от ГЕРБ в парламента. Ако на теория предположим, че независимият Венцислав Върбанов и БЗНС приемат сделка с партията на Бойко Борисов, то може да се стигне до пълно мнозинство от 121 гласа на управляващите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5664 |25.09.2009 Виктор, братвчедът на царя, отива на съд . 20| 7016 |24.09.2009 Ню Йорк Таймс: Бокова, бивш комунист, приветства интеграцията в ЕС* . 17| 10782 |23.09.2009 MADE IN MACEDONIА * . 4| 9000 |21.09.2009 Станал ли е светът по-мирен?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads