Реклама / Ads
50| 7819 |21.12.2013 ПОЛИТИКА

Нейнски против "амалгамата" на Реформаторите

.
Надежда Нейнски Източник: Булфото
Има процес на създаване на контролирани десница и левица в България. "Синьо единство" се противопоставя най-вече срещу опита за подмяна - с десни гласове да се защити центристка политика.
 

Така евродепутатът Надежда Нейнски обясни причината "Синьо единство" да не подпише споразумението за Реформаторския блок в предаването „120 минути" по bTV.

По думите й, тенденцията е много по-силна в дясното пространство и е една от причините партията й „Синьо единство" да не се присъедини към споразумението за политически съюз в Реформаторския блок, подписано в петък от пет партии.

„Имаме сериозни разногласия как да постигнем целите, които сме си поставили. Искам да не се подменя десницата – това е отношението ми към всичко. Противопоставям се с десни гласове да се настоява за центристка политика. В Реформаторския блок има министри на Костов, на Сакскобургготски, на Станишев и Борисов – в тази амалгама трябва да се изчисти концепцията на бъдещото взаимодействие. За съжаление, надделя тенденция, в която не се припознавам", заяви Надежда Нейнски.

Според нея е било нормално чрез публичен дебат по основните политики тези тенденции да се помирят и да намерят общо решение, каза по-рано Нейнски в обзорното предаване "Годината" на Дарик радио.

Вместо да има този общ прочит, се появиха два ясни примера за това, че този различен прочит на миналото продължава латентно да съществува по повърхността, каза тя. И даде пример с позициите на блока за затварянето на Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", което лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева препрати като отговорност на правителството на ОДС, от което тя е част, и по заявлението на турския премиер Реджеп Ердоган за Тракия.

Имаше две конкретни ситуации, в които проличаха две различни тенденции в Реформаторския блок и за нас това е бомба със закъснител, която трябва да бъде решена, каза Нейнски. Нашите колеги решиха в полза на либералните ценности, но това направи невъзможно нашето оставане в Реформаторския блок.

По думите й перспективата за обща партия е отдалечаваща се като цел, защото през последната почти година постоянно съществува и тя не се случва. Ние искахме в коалиционното споразумение да се заложи много ясно, че до края на 2014 г. блокът ще стане единна партия, каза Нейнски.

Тя отрече в основата да стои личен конфликт между нея и Меглена Кунева за първото място в листата за евроизборите. Ако блокът защитава лявоцентристка политика, аз няма как да бъда водач на листа и конкуренция между мен и когото и да било не може да съществува, защото аз не бих приела подобно водачество, заяви нински.

Тя посочи, че че е била участник и лице на дясноцентристко правителство, защитава това наследство и смята, че за десницата това е сериозен капитал. Според нея Реформаторският блок трябваше да стъпи на правителствата на Иван Костов и на Филип Димитров, които реално промениха стратегическия курс на България. Това бяха реформаторски правителства, а следващото на Симеон Сакскобургготски ревизира направеното от правителството на ОДС, каза Нейнски.

И напомни, че Меглена Кунева и Даниел Вълчев са били част от управлението на НДСВ, което затвори Комисията по досиетата (на Методи Андреев), затвори Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" и стартира проекта "Белене". Не се солидаризирам с този тип политика и нормалното и почтено е да не сложа подписа си под това, заяви Нейнски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 7605 |14.12.2013 Бареков против политическите репресии на кметовете . 26| 6865 |13.12.2013 Нейнски: ГЕРБ показа дефицит на демократичност . 22| 6200 |03.07.2013 "За" и "против" актуализацията на бюджета . 153| 14875 |13.12.2012 Алексей Петров тикал Надето Нейнски за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads