Реклама / Ads
12| 7323 |05.12.2008 ПОЛИТИКА

Нелицензирано, неизпитано, непредвидимо?

.
Горивото в АЕЦ "Козлодуй" - евентуална корупция за милиони, при това с непредвидими последствия за сигурността, здравето и живота на населението не само в България, но и в съседните страни.
 
През юли 2008, ядреният физик Георги Котев, със 17-годишен стаж като експерт реакторно-физични анализи в АЕЦ "Козлодуй" обяви, че от 2004 година в атомната ни централа се въвежда нов тип гориво, което по всяка вероятност не е лицензирано и е възможно дори да не е изпитано, тъй като поведението му се разминава с посочените от производителя характеристики.
 А ако доставеното гориво не отговаря на характеристиките, заявени в ТОБ (Техническа обосновка на безопасността – документ, без който не може да се експлоатира нито една АЕЦ в света) , специалистите не могат да следят горивото.
По темата бе публикувана обширна статия и на уважавания ядрен физик Георги Касчиев (вж. вестник Гласове, брой 29/2008).
Казано с две думи: ако горивото не отговаря на характеристиките, поведението му е абсолютно непредвидимо. Например, според програмния комплекс, който анализира данните, реакторът е спрял (или казано на професионален жаргон: той е „мъртъв”), но в действителност реакторът продължава да гори и никой не знае какво става вътре.  Фактите, които Георги Котев посочи – за непредвидимостта на горивото не бяха оспорени от господата Генов и Цочев, напротив, те бяха потвърдени, но  същевременно и ...омаловажени.
Тоест, ръководството на АЕЦ „Козлодуй” ни успокоява с: „Не бойте се, всичко е наред, няма страшно!”
Какви може да са причините за подобно безхаберие и безотговорност?
Твърде вероятно е това да не е само обикновено невежество и престъпна нехайност, но и наличие на корупционна схема, зад която стоят много заинтересовани лица.
 А това вече е въпрос, който засяга пряко националната сигурност. Не интернет блогове, с които службите за национална сигурност по стар навик обичат да се занимават, а евентуална корупция за милиони, при това с непредвидими последствия за сигурността, здравето и живота на населението не само в България, но и в съседните страни.
Особено странно е, че се забелязва пълен синхрон и единодействие между висшите ръководства на АЕЦ и АЯР (Агенция за ядрено регулиране), което само по себе си е подозрително, защото АЯР е надзорен орган и не би следвало да защитава обекта на своя надзор, а да проверява всеки сигнал срещу него.
Повече от подозрителен е и отказът да се извърши необходимата проверка и то без да се прибягва до различни „хитрости”.
Проверката и установяването на (не)съответствието на характеристиките в ТОБ и на реално доставеното гориво става много бързо, лесно и евтино. Вместо това се прави точно обратното и се хвърля прах в очите на обществото.
На 17-ти юли 2008 изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов дава специална пресконференция, на която заявява, че ще бъде направено всичко възможно, за да бъде извършена специална проверка на изотопния състав на новото гориво от екип на Международната aагенция по aтом на eенергия (МААЕ) във Виена. Даже говори за вече уговорена среща между шефа на МААЕ, г-н Ал Барадей, и българският представител на АЯР в МААЕ.
След това от АЕЦ „Козлодуй” кой знае защо започват да твърдят, че Международната aагенция по aатомна eенергия във Виена била заявила, че извършването на такива измервания е извън нейната компетентност, свързана с безопасността – тоест, според АЕЦ работа с неизвестно, неизпитано и непредвидимо гориво не била свързана с ядрената  безопасност?!?
На 26-ти септември 2008 пък АЯР побърза да публикува на своята интернет страница (https://www.bnra.bg/news/080926b.html) следното съобщение: “На основание резултатите от всички предприети действия, АЯР заявява, че няма никакви основания за съмнение относно съответствието на доставеното ядрено гориво с договорените технически изисквания.”
showimg.php.jpgА какви са всъщност тези “всички предприети действия”?
Оказва се, че те са една - единствена проверка на изотопния състав на горивото, при това извършена не от МААЕ и в присъствието на независими наблюдатели, както се обещаваше през юли, а проведенo от частна фирма измервано при неясно зададени параметри.
Този път се сблъскваме  с опит да бъде използвано името на авторитетната шведска фирма STUDSVIK NUCLEAR AB, твърдейки че тя е направила всички необходими изследвания и в АЕЦ нямало нищо нередно. Само че от АЯР не обясниха за какво точно измерване е била наета фирмата, как е станал подборът на касетите за изследване и защо не е изследвано съдържанието на уран - 236 в касетите? Има много въпроси, на които ръководството на АЕЦ Козлодуй трябва да отговори, например защо по време на измерването на изотопния състав на горивото не са поканени независими свидетели, както предварително бе обещал изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов и защо измерването не е заснето, както предложи г-н Котев?
Съдържанието на протокола на извършената проверка, получен от Комитета за защита на Георги Котев, по Закона за достъп до информация, поставя много повече въпроси, отколкото отговори. Например, става ясно, че фирмата далеч не е била наета да извърши тази проверка, която е необходима, а да извърши едно измерване на U 232, което измерване не може да даде еднозначен отговор на поставените от инженер Котев въпроси.
Анализът на инж. Котев показва, че:
1. В протокола се говори за измерване на горивни елементи (fuel elements), а не на касети (assemblies), което не е едно и също, защото елементът представлява под 1/312 част от касетата, а съответно и активността му ще е пропорционална на това отношение.
2. Точното измерване изисква детайлно описание на обекта и разстоянието до него, в софтуера на измерващия прибор, което за касета би отнело дни, за разлика от елемента, а цялото мероприятие е продължило общо 3 дни.
3. Освен крайният резултат, масата на изотопа U232 в 15-те измервани елемента (не касети), няма никакви други междинни данни, по които да се провери коректността на пресмятанията, в това число и активноста на дъщерния на U232 изотоп Tl208, която се измерва според цитираната в протокола методика.
4. От двете не сложни формули, използвани в методиката, едната е интерпретирана от автора на протокола по начин, по който всеки студент-първокурсник, в технически университет би получил двойка. Така направената “интерпретация” е изключително удобна, защото позволява използването на по-подходящия от два алтернативни времеви периода, за да се получи накрая по-ниска маса на U232.
5. Поради наличието на две различни партиди касети въпросните две времена стават всъщност четири, като нито едно от тях не е посочено в абсолютни единици, а за времето, което най-точно би показало истинската маса на U232, и даже се твърди, че е неизвестно, въпреки споменатата кореспонденция със завода производител, в съобщението на АЯР.
6. В протокола се твърди че приложената методика позволява да се измерят активностите, респективно – да се определят масите на изотопите U238 и U235, но това не е направено. Неизмерените маси на тези два изотопа, заедно с непосочените начални обогатявания, на измерваните елементи по U235, не позволява да се определи еднозначно дали горивото е рециклирано или не е. В рециклираното гориво неизбежно присъства изотоп U236 и за да се компенсира това наличие се завишава съдържанието на U235. Тези именно данни не са посочени в протокола, което е странно.
След тези констатации, компрометиращи така скъпото проведено измерване, за какви “всички предприети действия” от страна на АЯР става въпрос? В същото време инж. Котев вече пет месеца е извън страната, защото нито една българска институция не се ангажира да гарантира личната му сигурност, докато той участва в прозрачен и законно проведен процес за изясняване на истината.
Повече от съмнително е и това, че г-н Цочев отказва да покаже оригиналния документ за Техническа обосновка на безопасността на горивото – ТОБ, който е дело на главния конструктор на централата – Hidropres, а не на търговския посредник. Има ли изобщо такъв документ? Ако има, защо никой не го е виждал? Или документът съществува, но по една или друга причина е нередовен?
Но вместо да отговорят на въпроси от обществена значимост и отнасящи се до националната сигурност, господата побързаха да обвинят Георги Котев, че им издавал фирмените тайни. Познато, нали? Е, българският съд отхвърли обвиненията на г-н Генов. Остава и българската прокуратура и службите за национална сигурност да си свършат работата и да поискат от ръководството на АЕЦ Козлодуй оригиналния документ за Техническа обосновка на безопасността на горивото – ТОБ и да го проверят. И изобщо да покажат, че в България действително се води борба с корупцията.
Даниела Горчева, Холандия
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6253 |04.12.2008 Митрофан Пятницки и „желязна завеса" . 33| 5795 |23.11.2008 Пак исторически конгрес на БСП . 64| 7915 |17.11.2008 Президентът Първанов и добрите новини . 14| 5898 |13.11.2008 IHT: В България се надигат гласове срещу корупцията, въпреки опасностите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads