Реклама / Ads
3| 4877 |04.10.2016 ПОЛИТИКА

Ненчев контра на Борисов: Няма да изтегляме контингента ни от Афганистан

.
Николай Ненчев
Какво означава да оттеглим нашия контингент и какво означава, ако всички страни членки оттеглят контингентите си, попита министърът на отбраната. Николай Ненчев прогнозира, че: ”това означава разпад на държавата и най-вероятно бежанският натиск върху България ще бъде увеличен многократно. Така че ще търсим решение, чрез което да се справим по дипломатичен път”.
 
Европейският съюз (ЕС) съобщи, че е постигнал споразумение с Афганистан за управление на мигрантските потоци, информира БНР. То улеснява връщането в родината им на афганистанците, на които е било отказано убежище в ЕС.
Споразумението беше постигнато в навечерието на голяма донорска конференция за Афганистан в Брюксел.

Миналата година Афганистан беше на второ място след Сирия по брой кандидати за убежище в ЕС (близо 180 хил.).

Миналата седмица британският вестник "Гардиън" писа, че ЕС е поставил таен ултиматум на Афганистан да приеме споразумението, ако иска да продължи да получава финансова помощ.

Междувременно днес българският минисър на обраната Николай Ненчев също говори за мигрантския поток от Афганистан и изрази надежда, че скоро ще бъде подписано споразумение с афганистанското правителство.

Ненчев беше помолен да коментира възможността за изтегляне на контингента ни от Афганистан, след като на няколко пъти премиерът Бойко Борисов заговори за евентуално изтегляне на българските военни, ако не се намери възможност страната да приема обратно нелегалните мигранти.

“Аз разбирам министър-председателя. Действително в последните месеци имаме огромен проблем, свързан с афганистански бежанци. Търсим решение на проблема. Но си спомняте, че само преди няколко дни европейските лидери коментираха този въпрос и аз съм убеден, че ще се намери общо решение, т.е. ЕС в цялост ще поиска подписване на споразумение за реадмисия”, каза Ненчев.

Той посочи, че ще бъде използван всеки вид натиск, защото ние действително изпълняваме там нашите ангажименти. „Наред с всичко останало, ние имаме вноска, която е 500 000 долара, но нека ясно да го кажа: Какво означава да оттеглим нашия контингент и какво означава, ако всички страни членки оттеглят контингентите си”, попита министърът на отбраната.

Той прогнозира, че: ”това означава разпад на държавата и най-вероятно бежанският натиск върху България ще бъде увеличен многократно. Така че ще търсим решение, чрез което да се справим по дипломатичен път”.

Ненчев заяви, че нещата там се развиват изключително динамично. „При един разпад на системата можем да очакваме много по-голям и неудържим натиск от страна на Афганистан. Ще търсим друг тип решение”, каза той.

С решение на Министерски съвет от 20 ноември 2013 г. България потвърди участието си в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан “Решителна подкрепа” с до 110 военнослужещи. За издръжката на контингента ни тази година са предвидени около 12,5 млн. лв., всъщност няма да бъдат повече от 9 млн. лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4001 |29.09.2016 Ненчев: Имаме готовност да увеличим състава на границата . 6| 12563 |25.09.2016 Само във Фрог: Министър Ненчев - частен лайф със служебен джип . 1| 3618 |09.09.2016 Бъчварова във възторг: Най-малкото контрабанда в Европа е у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads