Реклама / Ads
0| 2408 |30.11.-0001 ПОЛИТИКА

Цв. Василев: Конфликтът между мен и Иво Прокопиев е окуражаван от Борисов, не изключвам и милиционерски среди

.
В личен разговор, публикуван в канала на Цветан Василев в YouTube Радосвета Василева му поставя редица въпроси, свързани с горещото лято на 2014 г. и предхождащите го събития: за задочната вражда с Иво Прокопиев, за манипулациите в изданията на Икономедия, за ролята на Росен Плевнелиев в атаките срещу КТБ и др.
 

Представяме публикувания на 27.01.2020 текст без намеса на редакцията.

Относно „държавните“ пари

 

„Държавни средствата са средствата от централизираните бюджети и общинските бюджети. В КТБ те са били минимални“, подчерта Цветан Василев.

„Големият проблем за определена група хора беше мястото и ролята на КТБ в обслужването на някои основни стратегически отрасли – главно енергетика“, обърна внимание банкерът. Точно заради тези средства Икономедия се опита да преекспонира КТБ като разпоредител с държавни пари, което не отговаря на истината.

 

На база на медийните манипулации са изпратени клеветнически сигнали до Генералния директорат „Конкуренция“ към Европейската комисия срещу България с цел да се внуши, че КТБ, заради спечелените договори за обслужване на някои дружества с държавно участие, уж е получила държавна помощ. По това време в издания на Икономедия започват да тиражират новината, че срещу КТБ се води разследване.

 

„Разследване не е имало. Очакваше се отговор от Министерство на финансите. Нека не забравяме, че по това време министерството беше оглавявано от Симеон Дянков. Този отговор беше очакван от [Генералния директорат към ЕК] по конкуренция над 2,5 години. Дянков не благоволи да изпрати отговор, за да може да бъде държан случаят отворен“, обясни Цветан Василев като подчерта, че заместничката на Дянков Боряна Пенчева е пратила отговор към ЕК чак след като Дянков подава оставка през февруари 2013 г. Малко след това ЕК затваря случая, защото не намира основание да започне разследване.

 

Самата Радосвета Василева коментира, че от юридическа гледна точка има голяма разлика между разследване и предварителна проверка, чиято цел е да установи дали има основания да се започне разследване. В този план, тиражираната версия в Икономедия е манипулативна.

 

За враждата с Иво Прокопиев

 

Цветан Василев обясни, че не е имал какво да дели с Иво Прокопиев. Винаги е казвал, че двамата имат различни виждания за развитие на икономиката. Забелязал е, обаче, че групата около Иво Прокопиев става особено агресивна срещу него и срещу КТБ след идването на власт на Бойко Борисов през 2009 г. „Половината от това правителство беше доминирано точно от групата около г-н Прокопиев — Симеон Дянков (финанси), Трайчо Трайков (енергетика), Росен Плевнелиев (регионално развитие)“.

 

Василев си спомня, че първата хаплива кампания срещу КТБ в изданията на

 

Икономедия е свързана с приватизацията на ТЕРЕМ-Бенковски (сега Авионамс), която е финансирана от КТБ. „От Икономедия не искаха да се замислят, че държавата се беше отървала от губещи предприятия, които бяха в технически фалит. В последствие обаче те станаха част от перлата в портфейла на КТБ“, коментира Василев.

Банкерът също припомня, че когато е бил приватизиран Дунарит през 2004 г. с финансиране от КТБ – същият Дунарит, заради който сега се водят пунически войни – е бил на практика фалирало предприятие с 30 милиона лева дългове, с 500 работника и с 1 милион лева продажби. През 2014 г. той има над 100 милиона лева продажби и 20-30 милиона лева печалба.

 

„Тези резултати са от последователното и целенасочено преструктуриране на дружеството, от адекватното му позициониране на съответните пазари, от активната работа да бъде достигнато качеството, изисквано от клиентите“, изтъкна Василев.

За оздравяването на самия ТЕРЕМ-Бенковски (сега Авионамс), Василев обърна внимание, че е работено активно предприятието да получи лицензи за ремонт на МИ-17, включително и натовски, в резултат на което Авионамс е спечели договор на стойност 180 милиона долара за ремонт на натовски МИ-17.

 

В този смисъл, Василев си обяснява нападателността на групата около Иво Прокопиев със завист, с окуражаване на конфликта от Борисов, но от перспективата на времето на изключва и намеса на милиционерски кръгове, тъй като е ясно кой стои зад „Америка за България“, с която Прокопиев има връзки.

 

Василев си припомни и най-грозната част от това противопоставяне, която е предизвикала небивал дискомфорт у него — същите тези кръгове са вменили на г-н Прокопиев, че е физически заплашен от банкера. „Тези гнусни слухове дори бяха изпратени до Атлантическия съвет на САЩ, на който бях член тогава“, спомня си Василев. Радосвета Василева също си спомни, че е присъствала на среща във Вашингтон с Атлантическия съвет на САЩ, на която и тя, и баща й са били шокирани от слуховете, стигнали от другата страна на Океана.

 

„С идването на власт на първото правителство на Бойко Борисов започна една неистова персонална атака срещу мен и срещу банката, поддържана от кръга около г-н Прокопиев. Най-малкото той се изявяваше като нейно острие“, анализира Василев.

 

За Росен Плевнелиев

 

Цветан Василев сподели, че се е срещал с Росен Плевнелиев в качеството му на министър на регионалното развитие. „Познавам Плевнелиев като нерешителен министър, който не знаеше дори как да защити държавния интерес“, изтъкна Василев като сподели, че фиксацията на Плевнелиев върху КТБ най-вероятно е стимулирана от г-н Прокопиев. Разбира се, Плевнелиев се е озлобил след интервю на Цветан Василев за австрийския вестник „Дер Щандарт“ през 2013 г., в което го критикува.

Василев спомена, че е запознат, че Плевнелиев активно е говорил против него на срещи на високо държавно ниво по времето на президентския си мандат, посочвайки го като заплаха за националния интерес. Освен това, е фокусирал цялото си внимание по време на служебното правителство на Марин Райков върху „една ненужна, измислена и недействаща методика“ за така наречените от Икономедия държавни пари.

 

„Първо, такава концентрация в КТБ не е имало. Второ, те бъркаха основни понятия, защото в държавните фирми не е имало и сега няма такива свободни средства, които да стоят с години, както те представяха ситуацията с КТБ – едва ли не непотърсени пари по сметки. Повечето от държавните дружества от енергетиката работеха чрез разплащателните си сметки. Имаше дни, когато влизаха повече пари, които на следващия отиваха за плащания към доставчици и т.н.“, коментира Василев.

Методиката, с която се гордеят и Прокопиев, и Плевнелиев, та даже и Николай Стайков, както Василев е разбрал по-късно, е „абсолютна глупост“. Не само че по никакъв начин не е повлияла за намаляване на концентрация, тъй като такава не е имало, но и от КТБ не са излезли пари в резултат на тази методика, защото никога такива средства не са били държани в КТБ.

 

Относно Суверенния фонд на Оман (SGRF)

 

Радосвета Василева напомни, че една от мащабно тиражираните манипулативни тези на Икономедия е тази, свързана с капитала на КТБ. Икономедия са принизили Суверенния фонд на Оман до „някакъв омански фонд“, удобно избягвайки момента, че това е суверенен фонд – особено юридическо лице, чийто собственик винаги е държава и подлежащо на специална регулация. State General Reserve Fund Oman (SGRF), вторият най-голям акционер в КТБ, е един от най-старите суверенни фондове, създаден през 1980 г. с държавен указ и описан в литературата по инвестиционно право, дори и статии на Международния Валутен Фонд.

 

„Една от най-гнусните атаки беше тази срещу капитала на банката. Поставянето под съмнение, че Суверенния фонд на Оман е акционер. В напъните си стигнаха и до подвеждане на американския посланик Джим Уорлик, който каза, че капиталът на КТБ не бил транспарентен, визирайки, че инвестицията е реализирана чрез специално направено за целта дружество (SPV), каквато е практиката на всички суверенни фондове“, отвърна Цветан Василев. „Пълен абсурд беше това, но носеше напрежение в банката, носеше напрежение сред клиентите“, изтъкна банкерът.

Василев не изключва възможността тези нелепици да са разработвани от милиционерски среди и услужливо подхвърляни на г-н Прокопиев. Той е скандализиран, че дори присъствието на главния изпълнителен директор на Суверенния фонд на Оман в Надзорния съвет на КТБ не е попречило на Икономедия да разпространява неверни твърдения. Това е било удобно за много хора, дори и за Пеевски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8713 |16.01.2020 Ивета Чернева: В Давос няма да видим примирие между САЩ и Иран . 23| 10541 |28.12.2019 Илиян Василев: Комплексът Камчия - поредната стъпка в хибридната война на Русия . 6| 8685 |23.12.2019 Социологът Андрей Райчев: Конфликтът президент-премиер ще продължи и през 2020 г. . 14| 13063 |18.11.2019 Илиян Василев: Пеевски управлява България чрез Борисов, Гешев е негов избор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads